ATILA SERTEL: "52.8 MILYON EUROYA YAPILAN ZAFER HAVALIMANI IÇIN VATANDASIN VERGILERINDEN 206.6 MILYON EURO ÖDENECEK"

CHP Izmir Milletvekili Atila Sertel, Kütahya'da bulunan ve Türkiye'nin kamu-özel is birligi finansman modeliyle yapilan ilk bölgesel havalimani olma özelligini tasiyan Zafer Havalimani için IC Içtas firmasina garanti edilen yolcu sayisinin yüzde 1'ine dah

Güncel 20.08.2022 12:02:00 0
ATILA SERTEL:

CHP Izmir Milletvekili Atila Sertel, Kütahya'da bulunan ve Türkiye'nin kamu-özel is birligi finansman modeliyle yapilan ilk bölgesel havalimani olma özelligini tasiyan Zafer Havalimani için IC Içtas firmasina garanti edilen yolcu sayisinin yüzde 1'ine dahi ulasilamadigini söyledi. Sertel, "52,8 milyon euroya yapilan Zafer Havalimani için vatandaslarimizin vergilerinden kesilen paralarla bu sirkete 206,6 milyon euro para ödenecek. Halkimiz Yap-Islet-Devret projeleri adi altinda adeta soyuluyor" dedi.

CHP Izmir Milletvekili ve TBMM KIT Komisyonu üyesi Atila Sertel, DHMI’nin bilanço ve hesaplarinin görüsüldügü KIT Komisyonu toplantisinda Zafer Havalimani için yolcu garantisi nedeniyle bugüne kadar ödenen toplam tutari ve sözlesme bitimine kadar ödenmesi öngörülen meblagi sordu. DHMI tarafindan verilen yazili yaniti aktaran Sertel, firmanin 1 koyup 4 aldigini söyledi.

"HALKIMIZ SOYULUYOR"

"Yap-Islet-Devret" projelerinin "Yap–Iç et-Devret" projeleri haline dönüstügünü savunan Sertel, su açiklamayi yapti:

"Türkiye de yasayan halkimiz Yap-Islet-Devret projeleri adi altinda adeta soyuluyor. Yani vatandasin cebinden çikan milyonlarca, milyarca euro yandas sirketlerin cebine akitilmaya devam ediyor. IC Içtas sirketi bir koydu dört kazandi. 52 milyon 818 bin euroya yapilan Zafer Havalimani’nda garanti edilen yolcu sayisinin yüzde 1’ine dahi ulasilamadi. Yani sapma yüzde 98-99. Zafer Havalimani için sözlesme süresi 29 yil 11 ay. Bu sirket yatirdigi parayi 52 milyon 818 bin euroyu 9 yil içerisinde tahsil etti. Simdi tam 20 yil boyunca Zafer Havalimani’ni yapan ve isleten sirket oradan yolcu uçsa da uçmasa da uçak inse de inmese de parasini alacak. Hazine’den milyon eurolar akitilacak. 52,8 milyon euroya yapilan Zafer Havalimani için vatandaslarimizin vergilerinden kesilen paralarla bu sirkete 206,6 milyon euro para ödenecek. Bu havalimanini devlet kendi imkanlariyla yapsaydi 9 yilda kendini amorti edecekti. Ve öyle de oldu. Havalimanina yatirilan para 9 yilda çikti. Simdi bu sirket 20 yil daha halkimizdan para almaya devam edecek.”

"YANDASA BOL KEPÇE ILE DAGITILIYOR"

Garantili projelerde kazananin devlet degil müteahhit oldugunu söyleyen Sertel, söyle devam etti:

"Bu havalimani devlet imkanlari ile yapilmis olsaydi çok daha ucuza yapilacakti. Isletici firma yatirim parasini 9 yilda çikardi. Devlet yapsaydi 9 yil sonra hiçbir yükümlülügü kalmayacak 20 yil daha yolcu garanti parasi ödemeye devam etmeyecekti. Ancak garanti yolcu sayisi verilerek 'Yap-Islet-Devret' modeliyle yapildigi için devlet kasasindan uçmayan yolcu için halkimizdan kesilen vergilerden bu havalimanina zorunlu olarak isletme parasi veriliyor. 29 yil 11 ay isletilecek bu havalimani. Bu süre boyunca milyonlarca euro ödenecek. Bu kadar öngörüsüz bir sekilde verilen garanti hiçbir yerde yok. Isçiye, memura, asgari ücretliye zam yaparken eli titrerken, yandas müteahhitlere bu kadar bol kepçe para dagitan baska iktidar yok. Bir de 'Halkin cebinden para çikmiyor, devletin cebinden para çikmiyor' deniliyor. Bu milyon eurolar kimin cebinden çikiyor? Kendi ceplerinden mi ödüyorlar? Yaziktir, günahtir. Biraz özelestiri yapin, 'Hata yaptik' deyin. Ama o da yok. Rakamlar ortada olmasina ragmen körü körüne savunmaya devam ediyorlar.”

"YOLSUZLUKLARIN, USULSÜZLÜKLERIN HESABI SORULACAK"

CHP iktidarinda haksiz kazançlarin hepsine son vereceklerini belirten Sertel, sözlerini söyle tamamladi:

"Sayin Genel Baskanimiz Kemal Kiliçdaroglu’nun Yalova’da dikkat çektigi gibi bu haksiz kazançlara iktidar oldugumuzda mutlaka son verecegiz. KIT Komisyonu’nda yaptigimiz konusmalar ve muhalefet serhleri adeta birer iddianame niteliginde. Yolsuzluklarin, usulsüzlüklerin üzerine gitmeyi sürdürecegiz. Ve iktidara geldigimizde KIT Komisyonu’ndaki tutanaklardan çikarilacak iddianamelerle pek çok bürokratin yargi önüne çikarilacagina inancim sonsuzdur. Az kaldi, geliyor gelmekte olan. Haksiz ve hukuksuz kazanca son verecegiz. Israfi önleyecegiz. Ve halkimizin soyulmasini engelleyecegiz.”


Pazar 28.5 ° / 16.2 °
Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °
Salı 29.4 ° / 18.3 °