Selçuk Özdag, “Erdogan Manisa'da çiftçinin derdiyle dertlenememis, dag fare dogurmustur”

Çekirdeksiz sultani kuru üzüm alim fiyatinin Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan 27 lira olarak açiklanmasini degerlendiren 24.25.26. Dönem Manisa Milletvekili Selçuk Özdag, “Üzüm üretiminde tüm maliyetlere en az yüzde 300-400 oraninda zam gelir

Güncel 21.08.2022 17:51:00 0
Selçuk Özdag, “Erdogan Manisa

Manisa'nin bir tarim kenti oldugunu kaydeden Gelecek Partisi Genel Baskan Yardimcisi Selçuk Özdag, “Manisa tariminda da en büyük kalem çekirdeksiz sultani kuru üzüm. Yilda yaklasik 700 Milyon dolar civarinda üzüm ihracatimiz oluyor. Bu büyük bir gelir. Ülkemizde ise üretilen üzümün yaklasik yüzde 25'i yine Manisa sehrimizde üretilmektedir. Bu da beraberinde Manisali vatandaslarimizin önemli geçim kaynagini olusturmaktadir ve çok önemli bir degere sahiptir. Manisa açisindan bir marka degeri olan ve büyük bir öneme sahip bulunan üzüm fiyatinin 27 lira olarak açiklanmasi tam anlamiyla çiftçinin derdiyle dertlenmemek” diye konustu.

ÇIFTÇI, ÜRETICI KAZANAMAYACAKSA, KIM KAZANACAK?

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan 27 lira olarak açiklanan sultani kuru üzüm fiyatinin 2021 yilinda 13 olarak açiklandigini belirten Özdag, “Peki geçen yildan bu yana üzüm üreticilerimizin üretim esnasinda kullandiklara kalemlere ne kadar zam gelmistir ve çiftçimiz bundan ne kadar etkilenmistir? Mazot geçen sene 6 liraydi su an 25 lira, dolayisiyla yüzde 400 artmistir. Elektrik faturasinda ise yine has keza bir yil içerisinde yüzde 250 zam artisi görülmüstür. Çiftçilerimizin yine üzüm üretiminde gerek ilaçlamada, gerek gübrelemede kullandigi emtialara ne kadar zam gelmistir en az yüzde 350. Hangi emtiaya rakam rakam ne kadar zam gelmistir bunlarin listesini çikartir ve üzüm fiyatina ne oranda artis gelmistir açiklayabiliriz. Sayin Cumhurbaskani üzüm taban fiyatini açiklarken 9 numarayi baz aldi ama ne var ki bu sene Manisa'da üzüm rekoltesi düsük. Üzüm yarali, hava sartlarindan etkilendi, çiftçi basta ekonomik sebeplerden dolayi istedigi ilaci kullanamadi, gübrelemede kullanmak istedigi pek çok seyi kullanamadi ya da düsük seviyede kullandi. Bir yandan potosayi kullanamadi ya da az kullandi, bir diger yamdam kurutmada kullanilan Bandirma yagi 250 lirayken 500 liraya yükseldigi için kullanilamadi ya da az kullanildi. Potosa 350 liradan 1350 liraya, isçi yevmiyeleri 150 liaradan 300 liraya, damla ggbre 350 liaradan 1350 liraya çikti. Geçen sene üzüm fiyati 13 lirayken ve o dönemden bugüne her malzemeye yüzde 300-400 oraninda zam gelmisse üzümün bu seneki fiyati en az 45 lira olmasi gerekiyordu. Manisa çiftçisinin istedigi ve Cumhurbaskanindan bekledigi en az 2 Dolardi. Yani 36 lira istiyordu. Bir yandan 9 numarali üzümü zor bulacagiz. 9 numarali üzümü zor bulurken 7 ve 8 numarali üzümün fiyati ne olacak? Bu sartlarda mutlaka ihracati arttirmamiz gerekirken üzüm ihracati iyice zorlasacak. Peki böyle bir ortanda kim kazanacak?” diye sordu.

ÜZÜM PROJESI NEDEN ASKIYA ALINDI?

Milletvekilligi döneminde okullarda üzüm projesini baslattiklarini ve projeden hem olumlu dönüs aldiklarini hem de ögrencilerin beslenmesine katki sunduklarini kaydeden Özdag, “Peki üzüm su an dagitiliyor mu? Hayir. Bir diger yandan kislalarda askerlere üzüm dagitilmasi gerekiyordu, dagitildi mi? Hayir. Gençlik ve Spor Bakanligi araciligiyla kredi ve yurtlar kurumuna bagli ögrenci yurtlarinda üzüm dagitilmasi, üzüm hosaflari yapilmasi gerekiyordu. Yapliyor ve dagitiliyor mu? Hayir. Bir diger yandan yurtdislarinda ateselerimiz, konsoloslarimiz, derneklerimiz üzümle hem ülkemizi tanitmalari hem de propaganda yapmaliydilar, yapildi mi? Hayir. Peki neden yapilmiyor, bunlar, çiftçimizin yüzü neden güldürülmüyor, neden çiftçimiz kendi kaderiyla baibasa birakilmak isteniyor” ifadesinde bulundu.

MANISA BIR TARIM KENTI

“Cumhurbaskani Erdogan Manisa'ya gelisinde ayni zamanda hayattan kopuk oldugunu bir kez daha gözler önüne sermistir, çiftçilerimizin, üreticilerimizin beklentilerini karsilayamamis, onlari duymamis ve dertlenememistir. Çünkü Cumhurbaskani oldugu ülkenin insanindan kopuktur” diyen Gelecek Partisi Genel Baskan Yardimcisi Selçuk Özdag, “Manisa'da 200 Bin kisi tarimdan ekmek kazaniyor, geçimini sagliyor. Bu kisilerin aileleri, bakmakla yükümlü olduklari çocuklari var. Özellikle üzümden, zeytinden, zeytinyagindan, çilekten, kirazdan, hünnaptan, pamuktan, misirdan para kazaniyor Manisalilar. Çünkü Manisa tarim kenti” dedi.

CUMHUR IKTIDARI MILLETVEKILLERI; VAR MISINIZ?

AK Parti ve MHP Manisa Milletvekillerine seslenen Özdag, “Gelin ziraat odalarini, borsayi çiftçileri birlikte ziyaret edelim. Var misiniz, Cumhur ittifakinin Milletvekilleri birlikte dolasip 27 lira olarak açiklanan üzüm fiyati hakkinda ne düsünüldügünü duymaya, var misiniz çiftçinin, üreticinin karsisina çikmaya?” dedi.

TARIS DEVREYE GIRMEZSE ÜZÜM 22-24 LIRA BANDINDA SATILIR

TARIS'in devreye girmedigi takdirde üzümün kilo fiyatinin 27 liradan degil 22-24 liaradan satilacagini öne süren Özdag, “Çiftçi bir kez daha hayal kirikligi yasamistir. Manisalilar Sayin Recep Tayyip Erdogan'i büyük bir ümitle bekledi, müjde bekledi ama karsisinda çiftçinin, isçinin, üreticinin derdiyle dertlenmeyen bir Cumhurbaskani gördü. Erdogan açiklamasiyla da bunu tescillemis ve dag fare dogurmusturç Bunun baska bir özeti yoktur, baska bir sekilde tanimlamakta mümkün degildir. Az kaldi Manisali çiftçiler inaniyorum ki sandikta bir demokrasi dersi vererek bunun cevabini verecektir. Sayin Erdogan çiftçilerimize sabir tavsiye ediyor. Ne sabri? Çiftçilerimiz emeginin ve alinterlerinin karsiligini istiyor, bunun karsiligi da hakettikleri parayi vermektir. Bu sartlarda çiftçi çocugunu nasil okula gönderecek, evlendirecek, kurs ve yurt paralarini verecek, borçlarini nasil ödeyecek, ilacini, gübresini nasil alacak? Tüm bunlarin cevabini ver Sayin Erdogan. Hala Türkiye'yi yönettiginizi mi zannediyorsunuz yoksa, tek kelimeyle yönetemiyorsunuz. Derhal seçim, geçim için seçim” dedi.


Pazar 28.5 ° / 16.2 °
Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °
Salı 29.4 ° / 18.3 °