MANISALI ÜZÜM ÜRETICISI: ÜZÜMÜ BEN 20’YE, 25’E VERDIM MI KAFA KAFAYA GELIR. O ZAMAN BEN NE YIYECEGIM? AÇ KALACAGIM

CHP Manisa Milletvekili Bekir Basevirgen, Manisa’nin Turgutlu ilçesine bagli Saribey mahallesinde üzüm üreticilerinin sorunlarini dinledi. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in 27 lira olarak açikladigi kuru üzüm alim fiyatindan memnun olmadiklarini söyle

Güncel 21.08.2022 20:34:00 0
MANISALI ÜZÜM ÜRETICISI: ÜZÜMÜ BEN 20’YE, 25’E VERDIM MI KAFA KAFAYA GELIR. O ZAMAN BEN NE YIYECEGIM? AÇ KALACAGIM

CHP Manisa Milletvekili Bekir Basevirgen, Manisa’nin Turgutlu ilçesine bagli Saribey mahallesinde üzüm üreticilerinin sorunlarini dinledi. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in 27 lira olarak açikladigi kuru üzüm alim fiyatindan memnun olmadiklarini söyleyen bir üretici, “Bu üzümü ben 20’ye, 25’e verdim mi kafa kafaya gelir. O zaman ben ne yiyecegim? Aç kalacagim. Kalkti, findiga plaka verdi. Bize neden plaka vermiyorsun? Bu üzümü Türkiye yiyor” dedi.

Bekir Basevirgen, Cumhurbaskani Erdogan’in kuru üzüm alim fiyatini 27 lira olarak açiklamasinin ardindan Turgutlu’nun Saribey mahallesinde üzüm üreticilerini ziyaret etti. Açiklanan kuru üzüm alim fiyatindan memnun olmadiklarini söyleyen üreticiler, fiyatinin en az 35 lira olmasini isterken ürünlerine plaka verilmesini talep etti. Bir kadin üretici, söyle konustu:

“Su üzümü biz, 30 lira mazotla meydana getirdik. Geçen sene 240 liraya aldigimiz mazota bu sene 1 milyon 350 bin lira (Bin 350 lirayi kastediyor)… Zehir aldim, her katta 2 milyon 300-2 milyon 400 (2 bin 300- 2 bin 400 lirayi kastediyor)… Her hafta basi ben bir kata zehir attim. Bu üzümü ben 20’ye, 25’e verdim mi kafa kafaya gelir. O zaman ben ne yiyecegim? Aç kalacagim. Kalkti, findiga plaka verdi. Bize neden plaka vermiyorsun? Bu üzümü Türkiye yiyor. Bak, üzün tanesine bak, aslinda bu böyle olmayacakti. Gübre ile potasyum gömüyorduk. Potasyumu rüyamizda gördük bu sene. 900 lira oldu çuvali. Kandirdik, seker attik, o da tane yaptirmadi. Kökleyecegiz baglari. Hadi kökleyelim, dari ekelim, bugday ekelim. O da para etmeyecek. Ukrayna’dan bugdayi getirdi, bugdayi satamadik. Biz, Cumhurbaskani’ndan plaka bekliyorduk, bekledigimiz olmadi. 19 seneden beri Cumhurbaskani’miza verdik, hiçbir kere bizi sevindirmedi. 35 bekliyorduk, plaka vermedin, bari 35 ver. Daha çok bekliyorduk ama dag fare dogurdu.”

“15 GÜN SU GELDI KANALLARA”

Baska bir kadin üretici ise açiklanan fiyatin masraflarini karsilamadigini belirterek sunlari söyledi:

“8 milyar, 10 milyar (8-10 bin lirayi kastediyor) bunun masrafi. Amelesiymis, mazotuymus… Sulayamadik, mazot alamiyoruz. 10 gün, 15 gün su geldi kanallara.”

“BAGI KÖKLEYELIM AMA NE ILE KÖKLEYECEGIZ”

Baska bir ürün ekmek için baglarini sökmek istediklerini ancak masrafini karsilayadiklarini belirten üretici, “Bagi kökleyecegiz ama mazotu nereden bulacagiz? Bagi kökleyelim ama ne ile kökleyecegiz” dedi.

“ÜRETICI, ÜZÜMÜNE PRIM ISTIYOR”

Bekir Basevirgen de üzüm üreticileriyle birlikte Cumhurbaskani Erdogan’a seslenerek, “27 liradan üzüm üreticisi memnun degil. Üzüm üreticisi, üzümüne prim istiyor” diye konustu.


Cumartesi 19.2 ° / 11.6 °
Pazar 17 ° / 9.7 °
Pazartesi 17.4 ° / 8.9 °