MUGLA ÇEVRE PLATFORMU: “FESTIVAL YASAKLAYAN ANLAYIS EKOLOJI KILIFI ILE ÖRTÜLEMEZ”

Mugla Çevre Platformu (MUÇEP) Gökova Meclisi; Mugla Valiligi’nin Milyon Fest’i “Dogal Karakteri Korunacak Alan ve Arkeolojik Sit Alani içerisinde kaldigi” gerekçesi ile iptal kararina tepki gösterdi. Açiklamada, “Ekolojik kaygilarla aldiginiz kararlarda s

Güncel 24.08.2022 20:11:40 0
MUGLA ÇEVRE PLATFORMU: “FESTIVAL YASAKLAYAN ANLAYIS EKOLOJI KILIFI ILE ÖRTÜLEMEZ”

Mugla Çevre Platformu (MUÇEP) Gökova Meclisi; Mugla Valiligi’nin Milyon Fest’i “Dogal Karakteri Korunacak Alan ve Arkeolojik Sit Alani içerisinde kaldigi” gerekçesi ile iptal kararina tepki gösterdi. Açiklamada, “Ekolojik kaygilarla aldiginiz kararlarda samimiyetinizi görmek istiyoruz. Sinpas’in Kizilbük’te mahkeme kararina ragmen milli parki halka kapatarak sürdürdügü yasaya aykiri insaati durdurup parki yeniden halkin serbest girisine açarak baslayabilirsiniz” denildi.

Fethiye Belediyesi’nin destekleriyle 1-4 Eylül günleri arasinda ikincisi düzenlenecek olan Milyon Fest Fethiye, Mugla Valiligi tarafindan iptal edildi.

Belediye Baskani Alim Karaca, dün yaptigi açiklamayla konuya iliskin idari mahkemeye basvuracaklarini belirtirken, Fethiye Kaymakamligi da festivalin iptaline iliskin su açiklamayi yapmisti:

“Söz konusu alanin Fethiye- Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi, Dogal Karakteri Korunacak Alan ve Arkeolojik Sit Alani içerisinde kaldigi, organizasyonun incelenmesi neticesinde; çadir, kamp alanlari, karavan park alanlari vb. sekilde düzenlemeler olacagi ve bu düzenlemeler sonucu bölgede yogun insan trafigi, ses ve isik etkileri yogun insan faaliyetleri sebebiyle ekolojik dengeye zarar verilebilecegi, Özel Koruma Bölgeleri ile Dogal Sit Alanlarinda Mugla Valiligi Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Il Müdürlügü’nden izin alinmasinin uygun olacagi Fethiye Orman Isletme Müdürlügü’nün Inlice Mahallesi’ndeki orman ve halk plaji civarindaki ilgili festivalin yapilmamasina dair görüsü, Inlice Muhtarligi’ni ve Inlice Köyü Kalkindirma Gelistirme, Çevreyi Koruma Derneginin faaliyetin yapilmamasina dair 15.08.2022 tarihli dilekçeleri, bu gerekçelerle 01-04 Eylül 2022 tarihlerinde Ilçemiz Inlice Mahallesi Inlice Halk Plajinda yapilmasi planlanan Milyonfest 2022 Rock Festivali organizasyonunun yapilmasi Kaymakamligimizca uygun görülmemistir.”

Kaymakamligin açiklamasi sonrasi MUÇEP Gökova Meclisi tarafindan yapilan basin açiklamasinda ayni duyarliligin, Akyaka’da kesin korunacak hassas alan içerisinde baslatilan çevre yolu projesinde ve Marmaris Kizilbük’te Sinpas’in Milli Park alani içerisinde basladigi otel insaatina karsi da gösterilmesi talep edildi.

Açiklama söyle:

“Festival yasaklayan anlayis ekoloji kilifi ile örtülemez. Ülke genelinde valiliklerin festivalleri yasaklama furyasina en son Fethiye’de Inlice Koyunda 1-4 Eylül tarihleri arasinda planlanan Milyonfest isimli müzik festivali eklendi. Fethiye Kaymakamligi tarafindan yapilan açiklamada, festival alaninin Mugla Valiligi tarafindan Fethiye - Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi, Dogal Karakteri Korunacak Alan ve Arkeolojik Sit Alani içerisinde kaldigi gerekçesi ile festivale izin verilmedigi ifade edildi. Bununla birlikte birçok ilde valilikler ve kaymakamliklar eliyle alinan festival ve etkinlik yasagi kararlarinda oldugu gibi bu yasaklama kararinin arkasinda da gerici yapilanmalarin oldugu basina yansimistir.

"UMUYORUZ KI BU FESTIVALIN GERÇEKLESMESI SAGLANIR"

Temmuz ayi içerisinde Gökçe Mahallesinde Nitelikli Doga Koruma Alani statüsündeki bir bölgede baska bir festivalin yapilmasina ekolojik kaygilarla karsi çikan ve iptal edilmesini saglayan Mugla Çevre Platformu Gökova Meclisi olarak Valiligin Inlice’de yapilmasi planlanan festivale ayni gerekçe ile izin vermemesini dogru ve tutarli buldugumuzu kamuoyu ile paylasmak istiyoruz. Festival sahipleri de festivalin ekolojik kaygilarla iptal edilmesini anlayisla karsiladiklarini ve uygun bir yer bularak festivalin yapilmasi için yeniden basvuracaklarini açiklamislardir. Umuyoruz ki uygun alan bulunarak bu festivalin gerçeklesmesi saglanir.

"MUGLA VALILIGI SERMAYE SAHIPLERININ YANINDA OLDUGUNU ORTAYA KOYMUSTUR"

Bununla birlikte, Mugla Çevre Platformu Gökova Meclisi olarak Mugla Valiligi’nin festivali iptal ederken gösterdigi ekolojik duyarliligin samimiyetinden kuskulu oldugumuzu da kamuoyu ile paylasmak isteriz. Örnegin ayni duyarliligi Akyaka’da kesin korunacak hassas alan içerisinde kendi basina aldigi kararla ormani katlederek baslattigi çevre yolu projesinde görmek isterdik. Mugla Valiligi ne yazik ki birçok rant projesine ‘ÇED gerekli degildir’ kararlari ile aslinda doganin yaninda degil sermaye sahiplerinin yaninda oldugunu ortaya koymustur. Güncel bir örnek vermek gerekirse, Mugla Valiligi Marmaris Kizilbük’te Sinpas’in Milli Park alani içerisinde basladigi otel insaatina ‘ÇED gerekli degildir’ karari vererek korkunç bir doga katliamina yol açmistir.

"EGLENCEYI TÜMDEN YASAKLAYAN ANLAYISI RPOTESTO EDIYORUZ"

Bu vesile ile Mugla Valiligine bir kez daha seslenmek istiyoruz; ekolojik kaygilarla aldiginiz kararlarda samimiyetinizi görmek istiyoruz. Sinpas’in Kizilbük’te mahkeme kararina ragmen milli parki halka kapatarak sürdürdügü yasaya aykiri insaati durdurup parki yeniden halkin serbest girisine açarak baslayabilirsiniz. Mugla Çevre Platformu Gökova Meclisi olarak doganin korunmasi için belirlenmis kurallara uyularak, doganin zarar görmemesi için gerekli önlemlerin alindigi her türlü sanat etkinliginin özgürce yapilabilmesini destekledigimizi, gerici bir anlayisla sanati, eglenceyi tümden yasaklayan anlayisi protesto ettigimizi kamuoyuna saygi ile duyururuz.

"FESTIVALLERI ENGELLEMEK ISTEYEN KESIMLERE MALZEME VERILMESIN"

Bu vesile ile açik havada etkinlik organizasyonu yapmak isteyen kuruluslara da bir çagri yapmak istiyoruz. Mugla gibi dört tane özel çevre koruma bölgesi ve birçok doga koruma alani olan bir bölgede etkinliklerin dogaya zarar vermeyecek sekilde düzenlenmesi için seçilen festival alani ile ilgili olarak yasam alani savunucularina danisarak dogru bilgiler alindiktan sonra yola çikilmasi yerinde olacaktir. Böylece yasam alanlarini koruma mücadelesi veren platformlarla karsi karsiya gelinmesinin ve yasakçi anlayisla festivalleri engellemek isteyen kesimlere malzeme verilmesinin önüne geçilebilir.”


Pazar 31.5 ° / 19.5 °
Pazartesi 30.9 ° / 17.7 °
Salı 27.5 ° / 16.1 °