KIRBIÇ: "KAZANIM ORANI DÜSERSE ÇIFTÇIMIZ, TEKRAR ESKI GÜNLERE DÖNÜP IKI YIL BUGDAY, BIR YIL AYÇIÇEGI EKER"

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Baskani Safak Kirbiç, devletin ayçiçegi üretimine verdigi destegi artirmasi gerektigini belirterek, “Kazanim orani düserse çiftçimiz, tekrar eski günlere dönüp iki yil bugday, bir yil ayçiçegi eker. Tabii burada tekrar, ülke ü

Güncel 25.08.2022 21:28:08 0
KIRBIÇ:

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Baskani Safak Kirbiç, devletin ayçiçegi üretimine verdigi destegi artirmasi gerektigini belirterek, “Kazanim orani düserse çiftçimiz, tekrar eski günlere dönüp iki yil bugday, bir yil ayçiçegi eker. Tabii burada tekrar, ülke üretimi anlaminda bir eksilme söz konusu olur. Biz de böyle bir tabloyu tabii ki istemeyiz” dedi.

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Baskani Safak Kirbiç, bugün yaptigi açiklamada, devletin ayçiçeginde kilogram basina 50 kurus destek verdigini, üretimin artmasi için destek miktarinin artmasi gerektigini söyledi.

"EKIM ALANLARINDA ARTIS VAR AMA YETERLI DEGIL"

Trakya’da ayçiçegi hasadinin basladigini animsatan Kirbiç, sunlari söyledi:

"Su anda bölgemizde hasat, iki günden beri yagmur yagmasiyla biraz yavasladi. Ancak genel anlamda bölgemizde yüzde 3-5 bes civarinda hasat edildi. Önümüzdeki haftadan sonra, havalarin da açmasiyla hasadin hizlanacagi kanaatindeyiz. Birligimize gelen ürünlerde yapilan çalismalarda; verimlerin ortalamalar düzeyinde oldugu, yag oraninda da iyi bir sonuç, yani geçtigimiz yillardan yaklasik bir puan gibi ortalamanin üzerinde bir yag orani var. Önümüzdeki hasat günlerinde bu yag oraninin biraz daha yukari tasinma ihtimali var. Yag orani hem çiftçimiz anlaminda arti bir kazanç hem ülkemiz için de arti bir kazanç anlamina gelmekte. Özellikle geçtigimiz yil devletimizin, bizlerin, tarim teskilatlari, belediyelerin üretimin artmasi anlaminda tesvik etmesi -bazi belediyeler, tarim teskilatlari hibe destegiyle tohum vermisti çiftçilerimize, yaklasik olarak yüzde 10 civarinda ekim alanlarinda bir artis olustu- bu da tabii üretim miktarina yansiyacak. Yüzde 10, ülkemizde yaklasik bir, üretim oraninda da artis demek. Bu tabii ülke ihtiyacinin karsilanmasi anlaminda yeterli mi? Yeterli degil. Ancak bir atilmis adim olarak biz kabul ediyoruz. Insallah gelecek yillarda da bu üretim alanlarinda artis saglanarak ülke ihtiyacinin karsilanmasi noktasinda önemli bir gelisime olacagi kanaatindeyiz.

"DEVLETIMIZIN ÇIFTÇILERI DESTEKLEMESI LAZIM"

Tabii ki burada çiftçilerimizin ayçiçegi ekimine yönelmesindeki en önemli parite, bu ürün desenlerinin belirlenmesinde çiftçinin kazanci. Çiftçimiz ayçiçegi üretiminden para kazanirsa ekim alanlarinda artis olur. Ülke ihtiyacinin karsilanmasi bu sekilde karsilanmis olur. Tabii ki bu üretim alaninin karsilanmasinda, dedigimiz gibi çiftçimizin kazanmasi diyoruz ama nasil kazanmasi gerekiyor? Devletimizin, bu konuda desteklemesi gerekmekte çiftçilerimizi. Ayçiçegi üretiminde destegi var devletimizin ancak bunun bir miktar daha artirilip çiftçiyi memnun edici seviyeye gelmesi, ekim alanlarinin artmasinda önemli bir paritedir. Çünkü çiftçimiz, hangi ürün deseninde hangi ürünü ekecegine kazanç paritesi ile karar vermekte. Trakya'da, burada çok fazla bir alternatif yok ama eskiden çiftçilerimiz iki yil bugday, bir yil ayçiçegi ekerdi. Su anda bu parite, ayçiçegi anlaminda degisti. Yaklasik yari yariya olmus durumda. Ayçiçegi ve bugday anlaminda yüzde 45-55 gibi. Burada çiftçinin para kazanmasi, kazanim orani düserse çiftçimiz tekrar eski günlere dönüp iki yil bugday, bir yil ayçiçegi eker. Tabii burada tekrar, ülke üretimi anlaminda bir eksilme söz konusu olur. Biz de böyle bir tabloyu tabii ki istemeyiz. O yüzden devletimizin bu konuda destegini artirmasi, çiftçimizi memnun ve motive etmesi gerekmekte. Biz de devletimizin bu yönde bir karar alacagi kanaatindeyiz. Ben, çiftçilerimize basarili bir hasat sezonu diliyorum.”


Pazartesi 30.9 ° / 17.7 °
Salı 27.5 ° / 16.1 °
Çarşamba 23.5 ° / 16.2 °