TTB: 5 YAS ÜZERI TÜM ÇOCUKLARA ASI TANIMLANMALI, TÜM GRUPLARA HIZLI BIR ASILAMA KAMPANYASI YAPILMALIDIR

Türk Tabipleri Birligi (TTB), artan Covid-19 vaka sayisindaki artisa dikkat çekerek okullar açilmadan önce yetkilileri yüz yüze egitimin saglikli sekilde devam etmesi için tedbir almaya çagirdi. TTB, Saglik Bakanligi’na “5 yas üzeri tüm çocuklara asi tani

Güncel 26.08.2022 19:55:24 0
TTB: 5 YAS ÜZERI TÜM ÇOCUKLARA ASI TANIMLANMALI, TÜM GRUPLARA HIZLI BIR ASILAMA KAMPANYASI YAPILMALIDIR

Türk Tabipleri Birligi (TTB), artan Covid-19 vaka sayisindaki artisa dikkat çekerek okullar açilmadan önce yetkilileri yüz yüze egitimin saglikli sekilde devam etmesi için tedbir almaya çagirdi. TTB, Saglik Bakanligi’na “5 yas üzeri tüm çocuklara asi tanimlanmali, tüm gruplara hizli bir asilama kampanyasi yapilmalidir. Ögretmenlerin ve okul çalisanlarinin asi takvimleri okul idarelerince kontrol edilerek tüm çalisanlarin tam asili olmasi saglanmalidir. Tüm siniflarin mevcudu 30 kisiyi geçmeyecek sekilde ayarlanmali, açilmayan penceresi olan sinif kalmamalidir. Okullarda HES kodu sorgulamasi yapilmali, riskli kisiler hiçbir sekilde okul alanina alinmamalidir. Okul çagindaki semptomlu her ögrencinin PCR testi yaptirmasi saglanmalidir” önerilerinde bulundu.

TTB Merkez Konseyi ve Okul Sagligi Çalisma Grubu, yeni egitim-ögretim döneminin açilmasina günler kala Covid-19 vakalarindaki artislara dikkat çekerek yüz yüze egitimin kesintisiz sürdürülebilmesi için yazili açiklama yapti. TTB, açiklamasinda sunlari ifade etti:

“DSÖ DE HAFTALIK DURUM RAPORUNA GÖRE; 11-17 TEMMUZ HAFTASINDA VAKA SAYISI BIR ÖNCEKI HAFTAYA GÖRE 5,8 MILYONDAN 6,3 MILYONA, ÖLÜM SAYISI ISE 9 BIN 872’DEN 11 BINE ÇIKTI”

“Ülkemizde COVID-19 tedbirlerinin 9 Nisan 2022 tarihindeki genelge ile tüm kamu kurum ve kuruluslarinda kaldirilmasinin ardindan, 26 Nisan’da Bilim Kurulu toplantisi sonrasi okullar da dahil kapali alanlarda maske zorunlulugunun kaldirildigi duyuruldu. Bakanlik kendisini gündemden çekip tweetler ile “kisisel sorumluluk “ve “COVID ile yasamayi ögrenmek” telkinlerini sürdürürken; vaka sayilarinda Omicron varyantlarina bagli dikkat çekici bir artis görülmeye baslandi, 27 Haziran-3 Temmuz haftasinda günlük vaka sayisi 8 bini asti. Dünya Saglik Örgütü’nün (DSÖ) de haftalik durum raporuna göre; 11-17 Temmuz haftasinda vaka sayisi bir önceki haftaya göre 5,8 milyondan 6,3 milyona, ölüm sayisi ise 9 bin 872’den 11 bine çikti. Dünya genelinde yapilan sekanslamalara göre Omicron BA.5 orani yüzde 53,6 idi.

“SAGLIK BAKANLIGI 8-14 AGUSTOS HAFTASI VERILERINE GÖRE ISE; GÜNLÜK ORTALAMA VAKA SAYISI 20 BIN 540, GÜNLÜK ORTALAMA ÖLÜM SAYISI ISE 49 OLDU”

Haziran ayi ortasinda yeni bir zirvenin habercisi olmaya baslayan artis ardindan Saglik Bakanligi 11-17 Temmuz verileri; haftalik vaka sayisinin yüzde 93 arttigini, günlük vaka sayisinin ise 32 bini geçtigini göstermistir. Haftalik ölüm sayisi ise temmuz ayinda nisan ayi sonuna geri dönmüstür. Saglik Bakanligi 8-14 Agustos haftasi verilerine göre ise; günlük ortalama vaka sayisi 20 bin 540, günlük ortalama ölüm sayisi ise 49 olup son dört haftada açiklanan vaka sayisiyla Türkiye, dünyada altinci sirada yer almistir. Pandeminin yeni zirvesi ile karsi karsiya kaldigimiz bu süreçte ülkemizde salgin yönetimi kendi haline birakilmis ise de bilim insanlari pandemi önlemlerine geri dönülmesi ve asilama oranlarinin artirilmasi konularinda israrcidir.

TTB Okul Sagligi Çalisma Grubu olarak geçtigimiz süreçte yasanan egitim kesintilerinin yasanmamasi ve ögrencilerin maruz kaldigi esitsizliklerin, yasadiklari fiziksel, sosyal ve psikolojik kötü etkilenimlerin derinlesmemesi için okullar açilmadan önce Milli Egitim Bakanligi ve Saglik Bakanligi’na sorularimiz ve önerilerimiz var.

“5 YAS ÜZERI TÜM ÇOCUKLARA ASI TANIMLANMALI, TÜM GRUPLARA HIZLI BIR ASILAMA KAMPANYASI YAPILMALIDIR”

Soru; ABD basta olmak üzere birçok ülkede 5-11 yasi asilamalari yapildi. Bizde ise bu yas grubuna asi tanimlanmadigi gibi 12 yas üstü asilama oranlarina iliskin veriler açiklanmadi. 12-18 yas grubuna tanimlanan asilama oranlari nedir? Öneriler; 5 yas üzeri tüm çocuklara asi tanimlanmali, tüm gruplara hizli bir asilama kampanyasi yapilmalidir. COVID-19 asisi ile ilgili bir ulusal kampanya baslatilmalidir. Kamu spotu, sosyal medya kanallari üzerinden yapilacak duyurular vb. ile asi ile ilgili bilgilendirme yapilmalidir. Gezici asi birimleri ile mesleki egitim merkezleri ve engelli egitim merkezleri de dahil tüm okullarda asi kampanyalari yapilmalidir. Okul asilamalarinda önceden bildirim yapilarak çocuklar asilanmalidir. Okul asilamasi, bütün çocuklarin akranlariyla birlikte ayni anda asi olacak olmasi, asi için ebeveynlerin randevu alma ya da saglik merkezine götürme gibi ilave bir çaba göstermesini gerektirmemesi nedeni ile pek çok çocugun hizli bir sekilde asilanmasini saglayacaktir. Ülkemizin bagisiklama hizmetleri ile ilgili tecrübesi ve kapasitesi yeterlidir. Ögretmenlerin ve okul çalisanlarinin asi takvimleri okul idarelerince kontrol edilerek tüm çalisanlarin tam asili olmasi saglanmalidir.

“TÜM SINIFLARIN MEVCUDU 30 KISIYI GEÇMEYECEK SEKILDE AYARLANMALI”

 Soru; Okullarin tatilde oldugu yaz aylarinda fiziksel kosullar gözden geçirilerek düzenlemeler yapildi mi? Havalandirma kosullari iyilestirildi mi? Öneriler; Tüm siniflarin mevcudu 30 kisiyi geçmeyecek sekilde ayarlanmali, açilmayan penceresi olan sinif kalmamalidir. Omicron varyanti ile enfekte olanlarda bulastiricilik üç kat daha fazladir, bu nedenle kapali alanlarin havalandirmasi çok daha fazla önem kazanmistir.

“OKUL ÇAGINDAKI SEMPTOMLU HER ÖGRENCININ PCR TESTI YAPTIRMASI SAGLANMALIDIR”

Soru; Hijyen uygulamalari açisindan temizlik personeli eksik olan ya da temizlik malzemesi ulasamayan okullar tespit edildi mi, personel açigi giderildi mi? Öneriler; Temizlik personeli olmayan okul kalmamali, egitim döneminde okullara düzenli temizlik malzemesi temin edilmelidir. Vaka sayilarindaki artis ve DSÖ’nün acil durum uyarisi göz önüne alinarak okullar açildiginda kapali ortamlarda maske uygulamasina geri dönülmelidir. Okullarda HES kodu sorgulamasi yapilmali, riskli kisiler hiçbir sekilde okul alanina alinmamalidir. Okullarda fiziksel mesafe kurallari özenle uygulanmali, kalabalik, çocuklarin iç içe oldugu etkinliklerden kaçinilmalidir. Okul çagindaki semptomlu her ögrencinin PCR testi yaptirmasi saglanmalidir. Okullarda ücretsiz hizli tarama testleri uygulamasi baslatilmalidir. Okul yönetimleri, saglik ve rehberlik birimleri her yerde kurallara uyulmasi konusunda aileler ile is birligi yapmali, seminer ve egitimler hazirlamalidir. Saglik Bakanligi okullar açilmadan önce uygulamalara iliskin pandemi rehberini yayimlamis olmalidir. COVID-19 enfeksiyonuna iliskin tüm verilerle birlikte okullar açildiginda okullara iliskin epidemiyolojik veriler de (vaka sayilari, yasa ve bölgelere göre dagilimi gibi) düzenli olarak açiklanmali, seffaf bir politika izlenmelidir.

“OKULLARIN TATILDE OLDUGU BU SÜREÇTE YETKILILERI ÖNLEMLERI ALMAYA, EGITIMI YÜZ YÜZE DEVAM ETTIRMEYI SAGLAMAYA DAVET EDIYORUZ”

TTB Okul Sagligi Çalisma Grubu olarak, yüz yüze egitimin çocuklarin fiziksel, ruhsal ve sosyal gelisimindeki önemini bir kez daha vurguluyor; 1,5 yillik egitim kesintisinin yaralari henüz sarilmamisken enfeksiyonun yeni zirvesini yasadigimiz ve okullarin tatilde oldugu bu süreçte yetkilileri gereken düzenlemeleri yapmaya, önlemleri almaya, egitimi saglikli bir sekilde, kesintisiz olarak, yüz yüze devam ettirmeyi saglamaya davet ediyoruz.”


Pazar 17 ° / 9.7 °
Pazartesi 17.4 ° / 8.9 °
Salı 19 ° / 9 °