TUNÇ SOYER, IEF IS GÜNLERI'NDE IZMIR’IN YEREL KALKINMA POLITIKASINI ANLATTI

Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, Izmir Enternasyonal Fuari (IEF) kapsaminda düzenlenen 8. Izmir Is Günleri'nde konustu. 91. IEF ile birlikte açilisini yapacaklari Terra Madre Anadolu Izmir’in, Izmir Tarimi stratejisindeki önemine deginen Bask

Güncel 2.09.2022 10:58:16 0
TUNÇ SOYER, IEF IS GÜNLERI

Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, Izmir Enternasyonal Fuari (IEF) kapsaminda düzenlenen 8. Izmir Is Günleri'nde konustu. 91. IEF ile birlikte açilisini yapacaklari Terra Madre Anadolu Izmir’in, Izmir Tarimi stratejisindeki önemine deginen Baskan Tunç Soyer, “Dünyada yoksullugun, gida krizinin, ekolojik ve ekonomik krizlerin pençesine düsmüs tüm metropollere ilham kaynagi olmak ve onlardan ilham alabilmek üzere yola çiktik” dedi.

Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, Izmir Büyüksehir Belediyesi ve IZFAS¸ ev sahipliginde, Ticaret Bakanligi himayesinde düzenlenen 8. Uluslararasi Izmir Is Günleri’nin açilisini yapti. “Tarim Ticareti: Dayanikli Küresel Gida Tedarik Zincirleri Kurulmasi” temasiyla düzenlenen 8. Izmir Is Günleri'nin çevrimiçi olarak yapilan oturumuna Baskan Tunç Soyer, Fuar Izmir'den katildi. Baskan Soyer'e, IZFAS Genel Müdürü Canan Karaosmanoglu Alici, Izmir Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreter Yardimcisi Ertugrul Tugay ile Izmir Büyüksehir Belediyesi, IZFAS ve Ticaret Bakanligi bürokratlari eslik etti.

SOYER: IS GÜNLERI, ÜRETEN VE ALICI ARASINDAKI SIS PERDELERINI KALDIRIYOR

Baskan Tunç Soyer, bu yil 91. IEF ile birlikte açilisini yapacaklari Terra Madre Anadolu Izmir’in, 2015 yilindan bu yana Izmir Enternasyonal Fuari’yla birlikte düzenlendikleri Izmir Is Günleri’ne özel bir anlam katacagini söyledi.

Izmir Is Günleri’nin tarim ticaretine ve tüm dünyada dirençli bir gida tedarik zincirinin kurulmasina odaklandigini ifade eden Baskan Soyer, “Dünyanin farkli ülkelerinden is insanlari ile ülkemizdeki yatirimcilar arasindaki bagi güçlendiren Izmir Is Günleri, üreten ve alici arasindaki sis perdelerini kaldiriyor. Üretenin alicilarin beklentilerini, alicilarin ise üretenlerin potansiyelini aracisiz olarak kavramasini sagliyor. Zaten Izmir için insa ettigimiz yerel ekonomi politikasinin da özünde bu yatiyor. Arzi üretenleri ve talebi belirleyenleri birbirine mümkün oldugunca yaklastirmak. Iste bu nedenle Izmir’in yüz yillik fuarlar sehri olma vizyonu ortaya koydugumuz bu yerelden kalkinma hamlesine çok yakisiyor” dedi.

“ILHAM KAYNAGI OLMAK IÇIN YOLA ÇIKTIK”

Dünyada yasanan iklim ve gida krizine deginen Baskan Soyer, sunlari söyledi:

“Biz, Izmir’in gelisimi için sosyal, ekolojik ve ekonomik demokrasinin iç içe geçtigi ve birbirini güçlendirdigi stratejiler uyguluyoruz. Bunlarin basinda, ‘Baska Bir Tarim Mümkün’ vizyonu ile olusturdugumuz Izmir Tarimi geliyor. Çünkü Izmir Tarimi, kuraklik ve yoksullukla ayni anda mücadele etmemizin araci. Dünyanin en büyük gida bulusmalarindan biri olan Terra Madre Fuari’na Izmir’de ev sahipligi yapmamiz, 'Baska Bir Tarim Mümkün' vizyonumuzun bir sonucu. Yarin baslayacak Terra Madre Anadolu, sadece bir lezzet fuari degil. Insanin yasamla olan iliskisini yeniden tarif edecegimiz, iklim krizi, enerji sorunu, yoksulluk, biyolojik çesitliligin kaybi ve savaslar karsisinda kalici çözümler ortaya koyacagimiz bir ortak akil hareketi. Biz, Izmir’de, kirsal alandan Izmir Limani’na kadar uzanan bir yerel kalkinma politikasini uyguluyoruz. Tarim, turizm, hizmet, sanayi, ihracat ve enerji sektörlerimizi, öz degerlerimizi ortaya çikaran ve üzerine katma deger eklenmesini saglayan bir anlayisla destekliyoruz. Bunu yapmamizin nedeni Izmir’in ekonomik büyümesini güçlendirmek. Fakat ikinci bir nedenimiz daha var. Biz, dünyada yoksullugun, gida krizinin, ekolojik ve ekonomik krizlerin pençesine düsmüs tüm metropollere ilham kaynagi olmak ve onlardan ilham alabilmek üzere yola çiktik”

“HAYAT YERELDE AKIYOR”

Insanligin gelecegini teminat altina almasi için dogru bildigi yanlislarla yüzlesmek zorunda oldugunu ifade eden Baskan Soyer, söyle konustu:

“Biz hepimiz, dünya sehirleri, yasami dönüstürmek için tarihi bir dönüm noktasindayiz. Bunu yapabilmenin yolu ise ekonominin temel paradigmalarini cesaret ve kararlilikla tartismaya açmak. Biliyorum ki Izmir’de, Jakarta’da, Biskek’te, Meksiko’da, Roma’da, Santiago’da, Abu Dabi’de ve Bükres’te, adil ve ortak bir gelecek insa etmemiz için gerekli yeni düsünceler çogalmaya hizla devam ediyor. Biz, tabandan gelmekte olan bu büyük degisimi görmek, anlamak ve yayginlastirmak zorundayiz. Dünyanin metropollerindeki bu olaganüstü birikimin küresel ekonomik düzenin yeniden yapilandirilmasinda son derece önemli rol üstlenecegine inaniyorum. Çünkü hayat yerelde akiyor ve gelecegin dünyasi kentler tarafindan sekillendirilecek” 

MUS: YOL GÖSTERICI OLACAGINA INANIYORUM

Ticaret Bakani Mehmet Mus ise iklim degisikliginin tarim üretimi üzerindeki etkilerine degindi. Mus, “Dünyada ve bölgemizde yasanan gelismeler isiginda Izmir Is Günleri'nin bu yil ‘Tarim Ticareti: Dayanakli Küresel Gida Tedarik Zincirleri’ temasiyla gerçeklesmesi çok yerinde olmustur. Sunulacak görüs ve degerlendirmelerin daha adil ve sürdürülebilir gida arzini küresel ölçekte güvence altina almak için izlenebilecek politikalar bakimindan yol gösterici olacagina inaniyorum” dedi.

KÖSGER: IZMIR HER DAIM HAREKETLI BIR TICARET MERKEZI OLMUSTUR

Izmir Valisi Yavuz Selim Kösger de Izmir’in her daim hareketli bir ticaret merkezi olduguna deginerek, “Izmir'de 329 bin hektar tarim arazisi bulunuyor. Tüm Türkiye hatta dünyaya gida tedarigi saglayan 149 bin aile bulunuyor. Izmir, ülkemizde Istanbul'dan sonra en fazla ihracat yapilan ildir. Ilimiz, ithalatta Türkiye genelinde üçüncü sirada bulunuyor” diye konustu.

DÜNYAYI BULUSTURUYOR

Birlesik Arap Emirlikleri Dis Ticaretten Sorumlu Devlet Bakani Dr. Thani bin Ahmed Al Zeyoudi, Kirgiz Cumhuriyeti Ekonomi ve Ticaret Bakan Yardimcisi Kanat Abdrahmanov da çevrimiçi olarak programa katildi. Iklim krizi ve gida güvenliginin öne çiktigi konusmalarda, Türkiye ile is birligi gündeme geldi. Türkmenistan Bakanlar Kurulu Baskan Yardimcisi Batyr Taganowiç Atdayev, Macaristan Disisleri ve Dis Ticare Bakani Peter Szijjarto, Endonezya Cumhuriyeti Ticaret Bakani Dr. Zulkifli Hasan, Birlesik Meksika Ekonomi Bakani Tatiana Clouthier Carrillo, Moldova Cumhuriyeti Ekonomi Bakani Sergiu Gaibu, Katar Devleti Ticaret ve Sanayi Bakani Sheikh Mohammed Bin Hamad Bin Qassim Al-Abdullah Al-Thani, Filistin Devleti Milli Ekonomi Bakani Khaled Osaily, Azerbaycan Ekonomi Bakan Yardimcisi Semed Besirli, Sili Tarim Müstesari Jose Guajardo, Italya Disisleri ve Uluslararasi Isbirligi Bakanligi Devlet Sekreteri Manlio Di Stefano tarimsal ekonomi hakkinda açiklamalarda bulundu.


Cumartesi 27.9 ° / 16.1 °
Pazar 28.5 ° / 16.2 °
Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °