TÜRKIYE GAZETECILER CEMIYETI: GAZETECI-POLIS ILISKILERINDE HUKUKSAL SINIRLAR ASILMAMALIDIR

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Türk Hava Kurumu Üniversitesi’nin eski Rektörü Ünsal Ban’in Ankara Adliyesi’ne getirilisini fotograflayan gazetecilerin bulundugu basin odasinin Gasp Büro Amiri tarafindan kusatilmasi için, “Içisleri Bakanligi’nin gazet

Güncel 2.09.2022 22:54:41 0
TÜRKIYE GAZETECILER CEMIYETI: GAZETECI-POLIS ILISKILERINDE HUKUKSAL SINIRLAR ASILMAMALIDIR

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Türk Hava Kurumu Üniversitesi’nin eski Rektörü Ünsal Ban’in Ankara Adliyesi’ne getirilisini fotograflayan gazetecilerin bulundugu basin odasinin Gasp Büro Amiri tarafindan kusatilmasi için, “Içisleri Bakanligi’nin gazeteci-polis iliskilerinde hukuksal sinirlarin asilmamasi, uluslararasi standartlarina göre hareket etmesi gerektigini bir kez daha hatirlatiyoruz” açiklamasini yapti.

TGC, bugün Ankara Adliyesi’ne getirilen eski Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektörü Ünsal Ban’in fotograflarini çeken gazetecilerin bulundugu basin odasinin, Gasp Büro Amiri tarafindan kusatilmasina iliskin yazili açiklama yapti. Açiklamada, “Ülkede gazetecilere karsi gittikçe sertlesen bir tutum izleyen emniyet görevlilerinin gazetecinin haber almasina, haber yerinde bulunmasina bile karistigi gözlenmektedir. Bu açidan Içisleri Bakanligi’nin gazeteci-polis iliskilerinde hukuksal sinirlarin asilmamasi, uluslararasi standartlarina göre hareket etmesi gerektigini bir kez daha hatirlatiyoruz” denildi.

TGC açiklamasi söyle:

“Türkiye’de haberin serbest dolasiminin kolluk güçleri tarafindan engellemesiyle karsi karsiyayiz. En son organize suç örgütü lideri olarak suçlanan ve kirmizi bültenle aranan Sedat Peker’in rüsvet iddialariyla gündeme gelen Adalet ve Kalkinma Partisi Milletvekili Zehra Taskesenlioglu ile bosanma asamasinda olan ve Peker’e gönderdigi iddia edilen video nedeniyle gözaltina alinan Türk Hava Kurumu Üniversitesi eski Rektörü Ünsal Ban’in Ankara Adliyesi’ne getirilisinde bir olay yasanmistir. Ünsal Ban’i fotograflayan gazetecilerin bulundugu basin odasinin gasp büro amiri ve polisler tarafindan kusatildigi kamuoyuna yansimistir.

"BASIN ODASININ KAPISINDA POLISLER BEKLEMEYE DEVAM ETMISLERDIR"

Haberi izleyen gazeteciler, adliyeye geldiklerinde polisler tarafindan basin odasinin kapisina dizilmis ‘Fotograflarinizi yayinlayamazsiniz, amirimiz gelecek o izin verirse yayinlayabilirsiniz’ denilmistir. Gasp büro amiri, beraberindeki iki polisle basin odasina gelerek, gazetecilere ‘Size adamin getirilecegini kim söyledi? Pat diye çikip nasil fotograf çekersiniz? Biz haber degeri olan seyleri zaten veriyoruz. Burada gizli bir is yapiyoruz’ demistir. Meslektaslarimiz da ‘Neyin haber olup olmayacagina siz mi karar vereceksiniz? Bizim verdigimizi yazin, vermedigimizi yazamazsiniz mi diyorsunuz’ seklinde tepki göstermislerdir. Gasp büro amiri gazetecilerin hangi kurumdan oldugunu ögrenmeye çalistiktan sonra basin odasindan ayrilmistir. Daha sonra da basin odasinin kapisinda polisler beklemeye devam etmislerdir.

“IÇISLERI BAKANLIGI’NIN GAZETECI-POLIS ILISKILERINDE HUKUKSAL SINIRLARIN ASILMAMASI GEREKTIGINI BIR KEZ DAHA HATIRLATIYORUZ”

Ülkede gazetecilere karsi gittikçe sertlesen bir tutum izleyen emniyet görevlilerinin gazetecinin haber almasina, haber yerinde bulunmasina bile karistigi gözlenmektedir. Bu açidan Içisleri Bakanligi’nin gazeteci-polis iliskilerinde hukuksal sinirlarin asilmamasi, uluslararasi standartlarina göre hareket etmesi gerektigini bir kez daha hatirlatiyoruz. Baski altina alinmaya çalisilan tüm gazetecilerle dayanisma içinde oldugumuzu kamuoyunun bilgisine sunariz.”


Salı 19 ° / 9 °
Çarşamba 23.3 ° / 10.8 °
Perşembe 23.4 ° / 12.8 °