Meral AKÇAY: Kültürel mirasi; kavramak, korumak, tanimak, bilmek gerekiyor…(2)

Sitemiz köse yazari Dr.Göktan AY’in, “Iç Mekan Tasarimcisi / Proje Direktörü/ Sanat Yönetmeni/ Milliyet Dekorasyon- Bilim ve Ütopya Dergisi Yazari” Meral AKÇAY ile yaptigi söylesiye devam ediyoruz

Güncel 4.09.2022 09:38:00 0
Meral AKÇAY: Kültürel mirasi; kavramak, korumak, tanimak, bilmek gerekiyor…(2)

AY:  ‘’Balkonlarin en önemli özelliklerinden birinin aidiyetle ilgili yönü oldugunu söylenebilir. Ne tam olarak evin içidir ne de tam olarak disarinin bir parçasidir. Ara alandir, hem mahrem yönü vardir hem de kamusal alanin bir parçasidir.’’ Haklisiniz ama, simdi rezidanslarda Fransiz balkon modasi basladi. Bu durum insanlari mutlu ediyor mu?
AKÇAY: Pandemi dönemi hepimize yasam alanlarimizda ihtiyacimiz olan seyleri hatirlatti. Bunlarin en önemlileri balkon ve bahçe, park. Çünkü nefes almaya ihtiyaç duyduk. Eve dahil edilen balkonlara hayiflanan çok insan gördüm ben. Yasam alanlari küçüldügü için balkonlar hayatimizdan çikmaya basladi. Talep de etmemeye alistik. Kimse bu evin balkonu yok deyip vazgeçmedi. Dolayisiyla dönüsüm kendini böyle ifade ederken normalmis gibi algilandi. Aslinda hiç normal degil. Hayatin bu kadar hizli aktigi, yogun yasandigi bir zamanda insanin nefes alacagi alanlarinin yasam alaninda olmamasi hiç normal degil. 

AY: Istanbul Atatürk Kültür Merkezi’ni gezdiniz mi? Görüslerinizi paylasir misiniz?
AKÇAY:  Hayir henüz görmedim. Fakat inceledim. Bu konuda tek söylemek istedigim ve mutlu oldugum sey isminin degismemis olmasi…

AY: Tolumun ne kadari “Mimar Tasarimcilar Dünyasi” ile ilgileniyor.  Bir istatistik çalisma var mi? Bu dünya çok pahali mi?
AKÇAY: Bu konuda bir arastirma var mi bilmiyorum. Lakin kullanici profilleri mimari ve tasarimla ilgili oldugunu söyleyebilirim. Bu disiplinlerde hizmet almanin pahali oldugu saniliyordu ama, artik biraz daha ulasilabilir bir hal aldi.

AY: Ülkemizde “batililasma”, “gelenekseli koruma” , “modernlik”  v.b.  hala tartisiliyor. “Mimari ve tasarim” konusunda nasil bir çalisma yürütülmelidir?
AKÇAY: Öncelikle kültürel miras olarak konumlanan her seyi korumamiz gerekiyor. Gelecek nesillere aktarmanin önemini kavramamiz gerekiyor. Korumak için tanimak, bilmek gerekiyor. Mesela Ayasofya’da olanlari hepimiz üzülerek gördük, izledik. Orada konunun uzmani kisiler görev alip gelenlere bulundugu yapinin kiymetini, önemini anlatsaydi, kimse ayakkabisini tarihi sütuna gizlemeye çalismazdi. Yani anlatmamiz gerekiyor. Ulasabilirlik çok önemli bir diger konu. Herkes için mimarlik herkes için tasarimin önemini kavramamiz lazim. Park da oturdugumuz banktan, yasadigimiz sokagin yesil alanina, yürüdügümüz kaldirim tasindan, aydinlatmaya kadar insanlara tasarim ve mimarligi deneyimleme sansi vermek gerekiyor. Sartlari uygun olan kisilerin mimarlik ve tasarim hizmeti almasiyla gelisemeyiz, bir adim ileriye gidemeyiz. Önemli olan herkes için olmasi…

AY: “Ortaköy camii; iç mekani, ihtisami, konumu ile ayni oranda güzeldir.” Neden? Yeni yapilan Çamlica Camisi’ni; modern, çagimiza uygun, bir mimarlikta gelinen son nokta v.b. olarak görüyor musunuz?
AKÇAY: Özgün olan her yapi kiymetlidir. Her yapi bulundugu konuma deger kazandirir. Ortaköy camide bunlardan biridir. 18542den beri Istanbul’un silüeti içinde konumunu koruyan bir yapi. Osmanlidan kalan bir kültür mirasi. Yeni yapilan camilerin özgün olma konusunda bir sorunu var. Bizim aslinda genel olarak eskiden var olani taklit etme sorunumuz var. 

AY:  Dekorasyonda renklerin ve aydinlatmanin önemi var mi? Nasil?
AKÇAY: Iç mekan tasariminda aydinlatmanin ve renklerin önemi çok incelikli bir konu. Mekan tasarimini belirleyen en önemli iki konudur aydinlatma ve renkler. Psikolojik sagligimiz üzerinde de etkileri bilimsel olarak kanitlanmis bir konudur. Her rengin psikoloji üzerinde  bir etkisi var. Duvarlari siyah olan bir yasam alani ile duvarlari açik tonlarda olan bir mekanda ayni hissetmezsiniz. Ayni sekilde çok parlak, rahatsiz edici aydinlatma tercihleri yasam konforunuzu eksiltir.  Algimizi biçimlendiren seylerin basinda renk ve aydinlatma gelir. Bu yüzden önemli bir konudur.


AY:  Meral Hanim; isyerinizi kapattiginiz basinda yer almisti. Dogru mu? Neden?
AKÇAY: Evet dogru. Pandemi sürecinde ekonomik kosullar açisindan önümüzü görmekte biraz zorlandik. Risk almayi sevmiyorum. Bu yüzden kapadik degil de ara verdik diyebilirim. 2023 yilinda tekrar biraz daha hizmet kalitesi gelismis, dönüsmüs sekilde açacagiz. 


AY:  Tesekkürler..
AKÇAY: Beni konuk ettiginiz için tesekkür ediyorum. 


Cumartesi 19.2 ° / 11.6 °
Pazar 17 ° / 9.7 °
Pazartesi 17.4 ° / 8.9 °