YÜKSEL DURAK YAZDI: TARAFTAR GÖZÜYLE SÜPER LIG 5. HAFTA (02-05 Eylül 2022)

Enpolitik Yazari Yüksel Durak süper lig maçlarini kaleme aldi. “Bazen bir maglubiyet 3 puandan fazlasidir”

Spor 7.09.2022 11:18:00 0
YÜKSEL DURAK YAZDI: TARAFTAR GÖZÜYLE SÜPER LIG 5. HAFTA (02-05 Eylül 2022)

“ERYAMAN STADINDA SAHAYA BIR CISIM GIRDI”

“Bazen bir maglubiyet 3 puandan fazlasidir”

Haftaya damgasini vuran maç Ankaragücü-Besiktas maçi oldu. Futbolun konusulamadigi maçta olaylar ön plana çikti.

Dolu tribünler önünde maç çok gergin basladi. Öyle ki ilk yarim saat içinde fauller nedeniyle top oynanamadi. Hakem Mete Kalkavan bu durumu çözemedi. Weghorst ile Atakan Ridvan Çankaya arasinda baslayan gerginlik bütün oyunculara yansidi. Bu gerginligi tribünlerden sahaya sürekli madde atan Ankaragücü taraftari da arttirdi. Oysa Ankara’nin seyircisi basketbol ve özellikle voleybolda örnek seyircidir. 

Maçin sonunda buna “uçan tekme atan bir cisim” katilinca gerginlik son haddine ulasti, saha karisti. Karisiklikta “cisimi” engellemeye çalisan J. de Souza kirmizi kart gördü ki bu karti dogru bulan, kabul eden kimse çikmadi.

Genel anlamda Mete Kalkavan’in yönetimi kötü bulundu fakat olaylarin sorumlulugu sadece kötü yönetime mal edilemez, edilmemeli. Maç sonu çikan olaylarin sorumlulugu genç futbolcu Oguzhan Akgün’e de yikilamaz.

Bir Ankarali olarak sorumlulugun Ankaragücü taraftarinda oldugunu söylemek zorundayim. Hiç yakismadi, ayip oldu. Ayrica yogun küfrün, sahaya onca madde atmanin ve maç sonunda sahaya girmenin takima zararini taraftarin düsünmesi gerek.

Maalesef Ankaragücü yenilgiden öte agir bir maglubiyet aldi. Oysa takim bu yenilgiye ragmen yeni hocasi Ömer Erdogan ile yeni ve daha bir baslangiç yapabilirdi.

5. Hafta maçlari genel anlamda düsük tempoyla oynandi. Heyecan önceki haftalara göre daha azdi. Seyir zevki ve kaliteye ulasilamadi ki bu hafta oyun kimsenin umurunda degildi sanki.

Avrupa ile aramizdaki klas farkinin gittikçe daha da artiyor olmasi önce federasyonun, kulüplerin ve yöneticilerin derdi olmali. Zira futbolda kara bitti…

Bu hafta genel olarak hakem/VAR yönetimleri de iyi degildi. 

   2 Eylül 2022/Cuma

AVCI’DA SORUN OLABILIR

Trabzon Teknik Direktörü Abdullah Avci’yi bu yil çok gergin görüyorum. Özellikle Antalya ve GS maçlarinda sinirli haliyle dikkat çeken hoca yine gergindi. Bunun takimina iyi yansimadigi gün gibi ortada. Son sampiyon istedigi oyunu bir türlü oynayamiyor.

Ilk 10 dakikadan itibaren Trabzon’un gol sansinin Bakasetas’in sutlari oldugu görüldü. Nitekim gol, 60. Dakikada bu oyuncunun sutu kaleciden döndü ve Trezeguet tamamladi. 

Golden sonra daha iyi bir oyun oynadi konuk takim ve firsatlar buldu ancak baska gol atamadi.

Genel anlamda pasif bir oyun oynayan Ümraniye’nin zaman zaman çok etkili olmasi hayli sasirtici. Ev sahibinin bu etkili oyunu arttirmasi sart. 

 Ümraniye’de V. Gheorghe öne çikarken Trabzon’da Bakasetas sutlariyla etkili olurken M. Bartra iyiydi.

Dorukhan Toköz’ün yer aldigi iki pozisyon penalti süphesi birakti akillarda. Arda Kardesler VAR çok ilgilenmedi bu pozisyonlarla.

Bu maçta sakatlanan Dorukhan Toköz’e (çapraz baglar ve dis menisküs) acil sifa diliyoruz.

3 Eylül 2022/Cumartesi

Sezona formsuz baslayan DEMIR GRUP SIVASSPOR, VAVACARS FATIH KARAGÜMRÜK karsisinda da etkili olamadi. Misafir takim daha iyiydi ancak buldugu firsatlari gole çeviremedi. Karagümrüklü Borini maçin en iyisi olurken gol atamamasi kendisi adina sanssizlik oldu. 

Maç 0-0 berabere bitti.

Geçen yil Emre Belözoglu ile iyi oynayan MEDIPOL BASAKSEHIR FK bu senenin en saglam takimlarindan biri olacagini göstermeye devam ediyor. Basaksehir konuk ettigi CORENDON ALANYASPOR karsisinda da rahat bir galibiyet elde etti.

Ev sahibi maçi Serdar Gürler ve Keny’nin golleriyle 2-0 kazandi.

Basaksehir’in yeni transferi Bertrand Traore klasiyla dikkat çekti.

KONYA VITES YÜKSELTTI

Avrupa’ya erken veda eden Konyaspor sezona da 2 beraberlikle baslayinca Teknik Direktör Ilhan Palut’un cani sikilmisti. Ardindan takim Istanbullulardan (Istanbulspor ve FB) 6 puan alinca moraller yerine geldi.

Giresun’da iyi bir oyun oynayan konuk takim Muhammet Demir’in sik golüyle maçi 1-0 kazandi ve liderlik koltuguna oturdu. 

Az da olsa pozisyon bulan Giresun, bunlardan ikisinde kaleci Sehic’e takildi. Maçlarinda pozisyon bulan H. Keles’in takimi gol atma sorununu çözmek zorunda. 

Son iki haftada attigi 2 golle takimina 6 puan kazandiran M. Demir takimin en formda futbolcusu durumunda.

FENER KADIKÖY’DE PARLADI

Maça alanlari daraltarak baskili baslayan FB tempoyu yükseltmekte ayni basariyi gösteremedi. Dolayisiyla takim gol pozisyonu üretmekte zorlandi. Ilk 10 dakika içinde, maçin en iyi oyuncusu Crespo ile mutlak bir firsat yakalayan ev sahibi daha sonra ikinci isabetli sutunu yarim saat içinde yine Crespo ile buldu.

 Bu bölümde, forvet hattinda King ve Pedro sürekli hareket halindeydi. Bu durum Kayseri defansini zorluyordu. Ve FB, 37’de Pedro ile çok sik bir gol atti. W. Arao’nun asisti harikaydi.

Ilk yarida FB 2 isabetli sutundan birinde basarili olurken konuk takimin FB kalesine sutu yoktu. Çagdas (Atan) Hoca bu durumu bizim gibi seyretti.

Ilk yarida önemli bir anda 17. Dakikada yasandi. Campanharo'nun kafasindan seken topu alti pasin önünde King kontrol etti ve voleyi vurdu. Hosseini’ye çarpan top kornere çikti. Topun elden mi dizden mi sektigi net degildi, Ali Palabiyik devam dedi.  

2. Yarida da durum ayniydi. Hatta önde olmanin rahatligiyla daha iyi oynayan FB daha çok pozisyon buluyordu. 2. Gol 50. Dakikada King’in ceza sahasi disindan vurusunda geldi.

70. Dakikadan sonra Kayserispor karsida bir kale oldugunu hatirladi. Bu bölüme degin sutu olmayan konuk takim FB kalesinde görünmeye basladi.

73. Dakikada Gavranovic’in müthis vurusunu Altay Bayindir çeldi. Önüne düsen topu Cardoso tamamlamak istedi, Altay bu defa ayagiyla çikardi topu. Bu dakikaya kadar kalesinde top görmeyen ve soguk kalan genç kaleci bir dakika içinde iki kez golü kurtararak haftanin kurtarisina imza atti. 

Kalan bölümde yine FB daha iyiydi fakat baska gol olmadi.

Ilk yarida Pedro ile kafa kafaya çarpisan Kayseri’nin Iranli stoperi Hosseini oyuna devam etti ancak 55’te topsuz alanda kendini yere birakti ve oyunu terk etti. Hosseini’ye geçmis olsun diyoruz.

Ferdi Kadioglu yine iyi bir maç çikardi. Arao çok sakin, temiz ve akil dolu oyunuyla parlarken bitmek bilmeyen enerji ve mücadelesiyle Crespo sahanin en iyisiydi.

Rahat bir galibiyet alan FB’ye UEFA Avrupa Ligi’nde Persembe günün oynayacagi D. Kiev maçi için basarilar diliyoruz.  

4 Eylül 2022/Pazar

 

Süper Lig’in puansiz takimi ATAKAS HATAYSPOR, ligin zorlu takimlarindan ADANA DEMIRSPOR’u konuk etti. 

Ilk yarida iyi bir oyun sergileyen Hatay, 21. Dakikada Onur Ergün’ün 1-0 öne geçti ve bu üstünlügünü maç sonuna, daha dogrusu 90. Dakikaya kadar korudu. Bu devre ciddi ve net pozisyonlar üreten (Özellikle Varga ile) ev sahibi baska gol atamadi. 

2. Yarida daha dengeli bir oyun vardi sahada. ADS rakip kalede daha çok göründü. Uzatma dakikalarinda ADS Tayyip Talha Sanuç ile bir gol buldu fakat VAR incelemesinde gol iptal edildi. Pes etmeyen Sanuç hemen bir gol daha atti. Bu defa gol geçerliydi. 

1-1 biten maçta 3 puana çok yaklasan Hatay ve kazanmayi isteyen ADS 1’er puana razi oldu.

ADS’li Belhanda’nin volesini kaleci Erce Kardesler’in müthisti… 

Bir sürpriz Antalya’dan geldi. Lige iyi bir baslangiç yapamayan KASIMPASA, FRAPORT TAV ANTALYASPOR’u deplasmanda 2-0 yenmeyi basardi.

Antalya müthis bir ilk yari oynadi fakat gol atmayi basaramadi. Birde üstüne Hadergjonaj’in (45+6’/P) golü gelince devreyi 1-0 yenik kapatti. 

2. Devre konuk takim çok iyiydi. Cemali Sertel’in kendi kalesine attigi golle (61’) Pasa farki ikiye çikardi ve 3 puani cebine koydu. 

Maçin ilginç enstantanelerinden biri Veysel Sari’dan geldi. Oyuncunun auta gidecek diye biraktigi top kafasina çarpip pozisyona dönüstü. Sadik Çiftpinar bu topu kafayla aglara gönderdi fakat hakem faul düdügünü çaldi.

Hakem (kadir Saglam) ve VAR iyi not alamadi.

ANKARA’DA KARA GECE

Baskent ekibi lige iyi baslayamamisti. Bu döngüyü yeni hocasi Ömer Erdogan ile kirmak istiyordu.

Besiktas son maçlarini ilk yari performansiyla kazaniyordu. Bu maçi da ilk yarida kazanmasi kimseyi sasirtmayacakti.

Maç gergin basladi. Atakan ile Weghorst’un temasli oyununun baslattigi gerginligi diger futbolcular da körükledi. Sahaya madde atan seyirci fitili atesledi. Hakem Mete Kalkavan müdahaleden öte görünmemek istedi sanki.

 Besiktas tempoyu yükseltemese de baskiyi kurmustu ama gol Ankaragücü’nden geldi. Beridze 26’da takimini öne geçirdi. Bu ev sahibinin ilk yari boyunca attigi tek suttu.

 Buna karsin ilk yarida rakip kaleye 4 isabetli sut atan Kartal, bunlardan ikisini gole çevirdi. Muleka (30’) ve Dele Alli (35’). 

2. Devreye Ankaragücü yine Beridze’nin (47’) golüyle basladi ve maça yeniden ortak oldu.

Bundan sonra rakip sahaya yerlesen Besiktas gol ararken ev sahibi kontratakla gole gitmek istiyordu ama oyun kör dögüsüne döndü. Gol tesadüfe kalmisti.

Nitekim bir karambolde top Eren Derdiyok’un eliyle temas etmisti ama Kalkavan devam demisti. VAR’dan gelen uyariyla monitörden pozisyonu izleyen hakem penaltiya hükmetti. 74. Dakikada N’Koudou penaltiyi gole çevirdi ve takimina 3 puani getirdi. 

Sonrasi herkes için sikintiydi. Bitis düdügüyle sorun artti, belden üstü çiplak biri yaklasik 50 metre kosarak Besiktasli futbolculara (ya da hakeme) uçan tekme atmak istedi. Tekme, Cenk Tosun’un küçük hamlesiyle amacina ulasamadi ve Salih Uçan’i siyirip geçti Allah’tan. “Tekmeciyi” savuran J. de Souza kirmizi kart gördü.

Besiktas’ta N’Koudou yine formdaydi. Weghorst ise bir kere daha ne kadar etkili, yipratici ve yorucu bir santrfor oldugunu gösterdi. Savunmacilar için tam bir “bas belasi”. 

Tolga Cigerci maçin en iyi adamiydi. GS, FB ve Basaksehir formalari giymis olan oyuncu bu sezon Ankaragücü’nün vazgeçilmezi olabilir. 

Son olarak sunu söylemek isterim; camialar ve kulüplerarasi düsmanliklar kabul edilemez. Bu saçma düsmanligin kimseye bir faydasi olmadigi gibi -Allah korusun- basta taraflar olmak üzere büyük sorunlar getirebilir.

Baskan Faruk Koca ve Baskan Ahmet Nur Çebi bu gerginligi bitirebilir; tabi gerçekten isterlerse… 

Birde “Olaylarin sebebi hakem” cümlesi büyük bir hatadir. Allah için biri de Ingiliz takimlarinin, Avrupa Kupalarindan menedilmesi için UEFA’ya çagrida bulunan Margaret Thatcher (demir Leydi) gibi tarihe geçsin yahu.

5 Eylül 2022/Pazartesi

  HAFTAYI KURTARAN MAÇ SON GÜN GELDI

2022-23 sezonunda 5. Hafta futbolseverler açisindan kötü bir hafta olarak kayitlara geçti. Kalitenin sifira yakin oldugu oyunlarda hakem-VAR yönetimi de yetersiz kalinca keyifsiz bir durum çikti ortaya. Neyse ki Ali Sami Yen Spor Kompleksi’nde GS-Gaziantep maçi vardi.

Istanbul’a yenilgisiz gelen konuk takim önünde GS tempolu basladi. Ev sahibi ilk 19 dakikada pozisyonlar buldu ve Günay Güvenç’in kalesine 2 isabetli sut gönderdi.

Erol Bulut’un takimi kendi oyununu oynuyordu. Topu rakibe birakip kendi yari alaninda bekliyor ve kaptigi toplarla çabuk ve dogrudan karsi kaleye gitmeye çalisiyorlardi. Bunu da iyi yapiyorlardi. Bu oyun için Figueiredo ve Sagal biçilmis kaftandi ve Maxim gibi bir orkestra sefleri vardi. Rakip takimin hatalarini cezalandiriyorlardi.

GS buna ragmen tempolu ve baskili oyununu sürdürüyordu. Gomis de Seferovic’ten daha faydali oynuyordu. Seyirci destegiyle pozisyonlar da buluyordu.

27. Dakikada Gaziantep oyun planina uygun bir gol buldu. Topu kazanan Gaziantep’te sag taraftan topu alan Maxim çok çabuk ters tarafta Sagal’a servis etti. Sagal tek vurusla (altin bir vurus) çaprazdan yan aglara gönderdi: 0-1.

Bu ilk yari boyunca Muslera’nin kalesine gelen ilk ve tek isabetli vurustu.

Golden sonra GS tempoyu daha da yükseltti. Son haftalarin formda oyuncusu Boey sag kanadi forse ederken biraz kipirdayan Yunus Akgün ona eslik etti.

Ve kismet golü; 36’da Yunus Akgün’ün Gomis’e pasina defans izin vermedi ama yine defanstan seken topa Gomis müthis bir kafa vurdu ve Günay Güvenç’i maglup etti: 1-1

Sonrasinda Oliveira’nin muhtesem vurusunu Günay harika çikarirken 41’de sahanin en iyisi Boey’in vurusunda top yan direkte patladi.

44’te Hakem Yasar Kemal Ugurlu maça damga vurdu. Abdülkerim Bardakçi-Figueiredo hava topu mücadelesinde kafayi vuran Abdülkerim’in eli rakibin yüzüne geldi ve hakem agir bir kararla ikinci saridan kirmiziyla oyuncuyu atti.

Genelde rakip takimin eksilmesi diger takima avantaj olur fakat ben bu karttan en fazla rahatsiz olanin Erol Bulut oldugunu düsündüm. Bu Gaziantep’in oyun planini bozabilirdi.

Nitekim ikinci yarinin 6-7 dakikasi fazlasiyla sikiciydi. GS temposuz baslamisti ama topla daha çok oynayan konuk takim etkili olamiyordu. Böyle bir ikinci yari bitmezdi. 

Ikinci devreye Kerem Aktürkoglu’nu çikarip Emin Bayram’la baslayan Okan Buruk, 55’ten itibaren takimini öne çikardi.

Yeniden tempo kazanan maçta Cim Bom pozisyonlar buldu, 68’de Oliveira’nin çok uzaktan vurusu üst direkten auta giderken 71. Dakikada Mertens açik ve net bir sekilde penaltiyi aldi. Ancak Gomis penaltiyi atamadi ya da Günay kurtardi.

Maç artik bu skorla biter diye beklenirken 90+2’de Boey nefis hareketlerle topu tasidi ve ceza sahasi içinde Yunus’a verdi. Yunus harika dönüp yerden sert vurdu, Günay çikardi. Bu defa Gomis’in yerine oyuna giren Seferovic sert vurdu, defanstan dönen top bu defa Kiçiu’ya çarpip kendi kalesine gol oldu.

Bu da bir kismet golüydü. Hayir, sans demiyorum, çünkü GS bu golleri hak etmisti. Bu maçta sansli olan taraf, kalecisi çok iyi bir maç çikaran Gaziantep’ti.

Hemen ardindan Seferovic’in golü VAR’a takildi. Çok ince bir ofsayt vardi.

GS bir devresini 10 kisiyle oynadigi maçtan çok degerli bir 3 puan çikardi.

Ilginç olan Gaziantep’in koca maçi sadece 1 dakika (Golü attigi 27. Dakika) oynamasiydi. Aslinda topu hizli bir sekilde getirmeyi zaman zaman basardilar ama etkili olmadilar. Golün haricinde GS kalecisi Muslera hiç zorlanmadi.

GS kesinlikle kazanmayi hak ettigi bir maç oynadi. 

Konuk takimin en iyi oyuncusu bir de penalti kurtaran ve oyunu tutan Günay Güvenç’ti. 

GS’de Gomis, Mertens, Toreria çok çaliskandi. Yunus oldukça etkili bir oyun oynadi. Emin Bayram bu takimda süre hak ettigini gösterdi. Maçin adami Boey muhtesemdi.

BIR NOT; 

GS’de Selçuk Inan’dan sonra penaltinin basina gelecek oyuncu taraftarda bir endise yaratacaktir. Buna karsin penaltici Gomis olmamali.

BIR NOT DA BIZIM ÇOCUKLARA;

Kerem Aktürkoglu, Yunus Akgün ve Abdülkerim Bardakçi… Siz “Bizim Çocuklarsiniz.”

Çok kiymetlisiniz. Bir sey ispat etmeniz (Jesus’un Arda Güler’e dedigi gibi) gerekmiyor. Çikin, sade ve basit oyununuzu oynayin. O zaman geçen seneki gibi isil isil parlayacaksiniz.

YÖNETIM;

 Y.K. Ugurlu, kirmizi kart kararinda çok hataliydi. O pozisyonda faul karari bile agir bir karardi. Bir de Kerem Aktürkoglu’nun ayagina bir basma vardi ki penalti karari çikmaliydi. Bunlarin haricinde GS’nin penalti çalinmasini istedigi pozisyonlarda hakem hakliydi fakat ikili mücadelelerde verdigi kararlarda standart tutturamadi. 

BIR SÖZ DE OKAN BURUK’A;

Ilk 5 hafta itibariyle hakem yönetimlerinden sikayetinde hakli olabilirsin. Buna karsin sizin isiniz hakemler degil. Nitekim bu maçta bunu gösterdiniz. 10 kisiyle ve yine hakem hatalariyla bir maçi kazandiniz. Hak ederek kazandiniz. Sizi daha çok futbol konusurken görmek istiyoruz.

Haftanin Maçi Galatasaray-Gaziantep

Haftanin Takimi Kasimpasa

Galatasaray

Haftanin Futbolcusu S. Boey (GS)

Haftanin Performanslari Tolga Cigerci (Ankaragücü), N’koudou (Besiktas), Günay Güvenç (Gaziantep), Crespo (FB)

Haftanin Golü Pedro (FB)

Haftanin Olayi Ankara’da çikan olaylar

Haftanin Talihsizi Kiçiu (Gaziantep)

Haftanin Yetersizi Hakemler-VAR

Haftanin Yakismayani Kalitesiz oyunlar.

“Futbol sahtekârliklari”

Haftanin Çirkini “Uçan tekmeci” (Ankaragücü-BJK) 

Yazar; Yüksel DURAK


Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °
Pazar 31.5 ° / 19.5 °