BEDRI SERTER’DEN IZMIR-ANKARA HIZLI TREN IHALESININ IPTAL DAVASINDA ÇIKAN KARARA TEPKI

CHP Izmir Milletvekili Bedri Serter, Izmir-Ankara Hizli Tren Hatti ihalesinin “usulsüz” oldugu gerekçesiyle açilan davada mahkemenin ‘istisna kapsamina’ alinabilecegi ve hukuka aykirilik olmadigi yönündeki kararina tepki gösterdi. Serter, “Mahkemelere int

Güncel 12.09.2022 15:24:00 0
BEDRI SERTER’DEN IZMIR-ANKARA HIZLI TREN IHALESININ IPTAL DAVASINDA ÇIKAN KARARA TEPKI

CHP Izmir Milletvekili Bedri Serter, Izmir-Ankara Hizli Tren Hatti ihalesinin “usulsüz” oldugu gerekçesiyle açilan davada; mahkemenin ‘istisna kapsamina’ alinabilecegi ve hukuka aykirilik olmadigi yönündeki kararina tepki gösterdi. Serter, “Mahkemelere intikal edilse de hakimlerinde yandaslik ve yerlerinden olacagi korkusu ile tek adam rejiminin kararlarina adaletsizlik yaparak uyuyorlar” dedi.

Ankara-Eskisehir-Izmir YHT Hatti'nin yaklasik 3 milyar dolar olan ihalesi "pazarlik usulüyle" ERG Insaat'a verildi. KMB Metro Insaat, "açik usulle yapilmasi gerektigi" gerekçesiyle ihalenin iptali istemiyle dava açti.  KMB Metro Insaat, davada “Ihalenin; hukuka aykiri oldugu, kamuoyu denetimi ve hesap verilebilirlik ilkelerine aykiri olarak 23 milyar TL bedelli isin duyuru veya ilan yapilmadan, katilmak için davet bekleyen firmalar davet edilmeden gerçeklestirildigi, ihalenin hukuki dayanaginin belirsiz oldugunu” görüsünü bildirdi.

Ankara 15. Idare Mahkemesi, ihalenin pazarlik usulüyle yapilmasi için “istisna kapsamina” alinabilecek kosullara sahip oldugunu ve hukuka aykirilik olmadigini Cumhurbaskanligi kararini gerekçe göstererek iptal talebini reddetti. 

CHP Izmir Milletvekili Bedri Serter, ilk kez 2007 yilinda devletin yatirim programlarina aldigi Izmir-Ankara Hizli Tren Hatti projesine iliskin yarginin verdigi karari elestirdi. Konuyla ilgili yazili açiklama yapan Serter, 2007 yilindan bu yana 1 kilometre bile ray dösenmedigine dikkat çekerek, sunlari belirtti:

“2007-2020 arasinda bütçeye konulan atasehir bayan escort rakamlarin da üzerinde 8 milyar TL’nin üzerinde rakamin hiç edildigini gördük. 2022 yatirim programinda bu projenin maliyetinin 33,2 milyar TL olacagi bunun da 27,7 milyar TL’lik kisminin dis finansmanla karsilanacagi söylenmisti. Mart 2022’de de bu dis kredinin Ingiltere’den gelecegini ögrendik. Ayrica zaten iktidarin balli yandas ihalelerinden biri oldugunu bildigimiz bu ihalenin de pazarlik usulü ile verildigi biliniyordu. Oysaki açik ihale usulü ile yapilmasi gerektigi açiktir. Bugün geldigimiz noktada ise ihalenin iptaline yönelik olarak açilan davaya yarginin ‘istisna’ karari verdigini gördük. Sasirdik mi hayir! Iktidar kendi yandaslarina ki bu ihalede ERG Insaat bu firma, verdigi ihalelere de kilif buluyor.

Her yaptiklari ihalenin fesatlik ve mali götürmek için adrese teslim oldugu apaçik tüm vatandaslarin gözü önünde yapilip mahkemelere intikal edilse de hakimlerinde yandaslik ve yerlerinden olacagi korkusu ile tek adam rejiminin kararlarina adaletsizlik yaparak uyuyorlar.”


Pazar 31.5 ° / 19.5 °
Pazartesi 30.9 ° / 17.7 °
Salı 27.5 ° / 16.1 °