IZMIR'DEKI ÜNIVERSITE HASTANELERINDE GÖREVLI ASISTAN HEKIMLER IS BIRAKTI: "EMEGIMIZ SÖMÜRÜLÜYOR"

Saglik Bakanligi’na bagli hastanelerde çalisan asistan hekimlere yapilan ek ödemelerin üniversite hastanelerinde görevli asistan hekimler için uygulanmamasi Izmir'de protesto edildi. Özlük haklarinin iyilestirilmesini isteyen asistan hekimler, Dokuz Eylül

Güncel 15.09.2022 20:33:00 0
IZMIR

Saglik Bakanligi’na bagli hastanelerde çalisan asistan hekimlere yapilan ek ödemelerin üniversite hastanelerinde görevli asistan hekimler için uygulanmamasi Izmir'de protesto edildi. Özlük haklarinin iyilestirilmesini isteyen asistan hekimler, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi ile Ege üniversitesi Hastanesi'nde bugün is birakti. Hekimler, "Birçok özlük hakkimiz israrla görmezden gelinmekte ve emegimiz sömürülmektedir" açiklamasini yapti.

Izmir Ege Üniversitesi Hastanesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde görevli asistan hekimler, bugün is birakti. Saglik Bakanligi hastanelerinde görevli hekimlere yapilan ücret zamminin kendileri için de uygulanmasini isteyen asistan hekimler, basin açiklamasi yaparak Saglik Bakanligi ve hükümete tepki gösterdi.

"MESAI ÜCRETLERI TAM VERILMIYOR"

Dokuz Eylül Hastanesi bahçesinde yapilan açiklamada, dün Esenyurt Devlet Hastanesi'nde öldürülen güvenlik görevlisi Tugrul Okudan da anildi. Hekimlerin yasadigi sikintilarin anlatildigi ve is birakma eyleminin yarin da sürecegi belirtilen açiklama söyle:

"Agir çalisma ve egitim sartlari, can güvenligimizin olmamasi, 5 dakikada bir hasta bakma dayatmasiyla kalitesiz saglik hizmeti verilmesi, 36 saatlik nöbetler, izinlerimizin verilmemesi, 30 gün/24 saat ücretsiz icap nöbetleri, malpraktis davalarinda haksiz ve orantisiz rücular, normal mesainin yarisi kadar ücrete zorunlu nöbetler, adil olmayan ücret dagilimi ve emeklilige yansiyan tek kalemde maas verilmemesi gibi birçok özlük hakkimiz israrla görmezden gelinmekte ve emegimiz sömürülmektedir. Nöbet mesaisi ücretleri, tüm meslek gruplarinda normal mesainin üzerindeyken bizde hâlâ yari ücrete devam ettirilmektedir. Birçok sehirde meslektaslarimiz, bransinin tek doktoru oldugu için 30 gün/24 saat icap nöbeti adi altinda zorla çalistirilmakta ve emekleri sömürülerek karsiliginda 5 günlük çeyrek mesai ücreti verilmekte, 25 gün ücretsiz çalistirilmaktadir. Ayrica son yönetmelikle nöbet ertesi izin hakki getirilmistir. Bu nedenle de ücretleri kesilecek arkadaslarimiz birçok yerde kayit disi mesailerine devam ettirilecek ve bunun karsiligi ücret verilmeyecektir. Bu durumda bu konunun takipçisi olacak ve tüm haklarimizi kullanacagiz.

"GELIR FARKI OLUSUYOR"

12 Agustos’ta emegimizin karsiligi olarak, 'Beyaz Reform' olarak lanse edilen yönetmelik yayinlanmis, ekonomik haklarimizda kismen iyilestirme yapilmistir. Fakat hekimler ‘gelir getiren ve getirmeyen’ olarak siniflandirilmis, birçok gruba bölünmüs ve maasimiz tek kalemde verilmedigi için emeklilige yansimayan düzenlemeler yapilmistir. Nitekim halihazirda üniversitelerde görev yapan hekimler olarak, bulundugumuz iller hatta bölgelerde en zor vakalarla bas etmeye, en agir hastalari tedavi etmeye çalismamiza ragmen de Yüksek Ögretim Kurumu’na bagli oldugumuz gerekçesiyle kapsam disi birakilmistik. Tam bir aydir her gün magduriyetimizi iletmemize ragmen, 15 Eylül saat gece 5 sularinda YÖK kapsamindaki üniversitelere de ek ödeme yönetmeligi çikmistir. Çikan bu yönetmelik, 1 Agustos 2022 tarihinden itibaren kapsayici olup, bir aylik hak kaybi olusturmustur. Israrla karsi çiktigimiz ‘gelir getirmeyen’ tanimi burada da kullanilmis, ayrimciliga devam edildigi görülmüstür. Katsayi farki kaldirilmamis, mahsuplasmanin kalktigi söylense de çikan yönetmelikte mahsuplasma kaldirilmamistir. Bu sebeple YÖK ile Saglik Bakanligi kadrosu arasinda gelir farki olusacagi öngörülmektedir."

"BU SISTEM SÜRDÜKÇE SAGLIKTA SIDDET DURMAZ"

Izmir Tabip Odasi Genel Sekreteri Ceylan Özkan da Izmir Saglik Platformu adina asistan hekimlere destek açiklamasi yapti. Özkan, sunlari söyledi:

"Asistan hekimlerin hak mücadelelerinin dün oldugu gibi yarin da yaninda olacagimizi belirtmek isterim. Hekimler, yine agir is yükü altinda ne kadar çok çalisirlar, ameliyat yaparlar ve poliklinik hizmeti verirlerse o kadar ek ödeme almaya devam edecekler. Bu yönetmelikler hiçbir seyi degistirmiyor. Çalisma kosullarini bu kadar zedeleyen ve insan iliskilerini bu kadar olumsuz etkileyen performans sistemi yerine emeklilige yansiyan adaletli ve istikrarli bir ücret politikasini her zaman öncelemekteyiz. Bu nedenle isim degisikligi ile sürdürülen performans sistemini kabul edilebilir bulmuyoruz. Bu sistem sürdükçe kanayan yaramiz olan saglikta siddet durmayacaktir."


Pazar 31.5 ° / 19.5 °
Pazartesi 30.9 ° / 17.7 °
Salı 27.5 ° / 16.1 °