ÇAKIRÖZER: “ABD TÜRKIYE’NIN ALEYHINE AÇIK NET ADIMLAR ATIYOR, AKP IKTIDARI SADECE KINAMAKLA YETINIYOR”

CHP Eskisehir Milletvekili Utku Çakirözer, “ABD’nin Rumlara silah ambargosunu kaldirmasi son derece yanlis ve sorumsuzca bir karar. Kibris sorununda huzura, barisa katki saglamaz, Ada’da ve Ege’de gerginligin artmasina neden olur. Müttefikimiz ABD Türkiye

Güncel 18.09.2022 16:18:30 0
ÇAKIRÖZER: “ABD TÜRKIYE’NIN ALEYHINE AÇIK NET ADIMLAR ATIYOR, AKP IKTIDARI SADECE KINAMAKLA YETINIYOR”

CHP Eskisehir Milletvekili Utku Çakirözer, “ABD’nin Rumlara silah ambargosunu kaldirmasi son derece yanlis ve sorumsuzca bir karar. Kibris sorununda huzura, barisa katki saglamaz, Ada’da ve Ege’de gerginligin artmasina neden olur. Müttefikimiz ABD Türkiye’nin aleyhine açik net adimlar atiyor, AKP iktidari sadece bakiyor, kinamakla yetiniyor. AKP’nin dis politikadaki fiyaskosunun, iflasinin net görüntüsüdür” dedi.

ABD’nin Güney Kibris Rum Yönetimi'ne uyguladigi silah ambargosunu kaldirma karari ile ilgili degerlendirmelerde bulunan TBMM Disisleri Komisyonu üyesi ve Eskisehir Milletvekili Utku Çakirözer yazili açiklama yapti. Çakirözer’in açiklamasi söyle:

“ABD SON DERECE YANLIS VE SORUMSUZCA BIR KARAR ALDI”

“ABD son derece yanlis ve sorumsuzca bir karar aldi. Kibris sorunun çözümüne katki saglamaz, tam tersine çözümsüzlügü derinlestirir. Sadece KKTC ile Rum kesimi arasindaki gerginligi degil ayni zamanda Ege’de Yunanistan ile Türkiye arasindaki gerginligin de artmasina neden olur. Ege’ye, Akdeniz’e baris getirmeyecek bir adim. Derhal geri adim atmalari gerekir. ABD’nin karari ne kadar yanlissa, bu karara engel olamayan Ankara’daki AKP hükümetinin dis politikasi da o kadar beceriksiz! Bu görüntünün tek anlami var: Dis politikada fiyasko! AKP’nin maceraci dis politikasinin iflasinin net görüntüsü.

“ABD ÜZERINDE TÜRKIYE’NIN ETKINLIGI TAMAMEN YOK OLMUS DURUMDA”

Bir süre önceye kadar ABD yönetimi, Ege’de Türkiye ile Yunanistan arasinda; Kibris’ta da Rum tarafi ile Türk tarafi arasinda bir denge gözetirdi. Bu denge Türkiye’nin bölgesel önemi ve ABD üzerindeki etkisi sonucu ortaya çikan bir dengeydi. Simdi artik bu denge politikasindan vazgeçmis durumdalar. ABD üzerinde Türkiye’nin etkinligi tamamen yok olmus durumda. Yunanistan ile askeri anlasmalar yapiyor, Girit’te donanma üssü kuruyor. Dibimizde Dedeagaç’ta konuslaniyor, ortak tatbikat yapiyorlar. Türkiye ortagi oldugu F35 programindan çikarilirken, Yunanistan’a F35 satisi gündemde. Rumlarla da Kibris’ta dengeyi bozan, KKTC’yi yok sayan askeri anlasmalar yapiyorlar. Silah ambargosunu kaldiriyorlar. Bunlarin hepsi son birkaç yilin gelismeleri.

“EGE’DE AKDENIZ’DE ATTIKLARI ADIMLARIN TÜMÜ TÜRKIYE VE KKTC’YI YOK SAYIYOR”

ABD Türkiye’nin aleyhinde her türlü karari rahatlikla alabilmekte. ‘Türkiye buna tepki gösterir mi?’ sorgulamasi ABD yönetiminde artik yok! Maalesef bu Türkiye’nin izledigi dis politikanin da sonucu. 50 yildir ABD’de Türkiye aleyhine kararlar hep gündeme gelmistir. Rum ve Ermeni lobileri kendi yalan ve iftiralarini Washington’da kabul ettirmek için hep girisimlerde bulunmustur. Ancak on yillar boyunca Türk hükümetlerinin hepsi, bu kararlari engellemeyi basarmistir. Ecevit, Özal, Demirel, Çiller… Hiçbirinin döneminde böyle agir kararlar çikmadi. Ama simdi birbiri ardina çikabildi. Önce Baskan Trump döneminde Ermeni lobisinin istedigi ‘soykirim’ iftirasini taniyan kararlar ABD kongresinden neredeyse oy birligiyle çikti, AKP hükümeti bunu engelleyemedi. Arkasindan Baskan Biden göreve gelir gelmez resmen ‘soykirim’ iftirasini kullandi. Ege’de Akdeniz’de attiklari adimlarin tümü Türkiye ve KKTC’yi yok sayiyor. AKP yönetimi ise bunlarin hiçbirine tepki göstermedi. Engelleyemedi. Çünkü sözünü dinletemiyor.

“ARTIK MÜTTEFIKLERIMIZ RAHATLIKLA TÜRKIYE’YI YOK SAYABILIYOR”

Eskiden Türkiye’nin jeopolitik önemi, bölgesindeki agirligi ve müttefikleri, komsulari ve bölge ülkeleri ile olan saglam iliskileri sayesinde ABD yönetimleri Türkiye aleyhinde böyle kararlari rahatlikla alamazdi. AKP’nin dis politikada ülkeyi içine soktugu derin yalnizlik, maceraci dis politika yaklasimlari sonucu artik müttefiklerimiz rahatlikla Türkiye’yi yok sayabiliyor. Nasil böyle keyfi hareket edebiliyorlar hepimizin sorgulamasi lazim.

“AKP’NIN ELINDE TÜRKIYE TAMAMEN YALNIZLASMIS BIR ÜLKE HALINE DÖNÜSTÜ”

Disislerinin kinama açiklamasi iki yil öncekiyle ayni! Demek ki iki yil içinde hiçbir caydirici etki yaratamamisiz. Biz neden etkili olamiyoruz? Müttefikimiz ABD neden gidiyor NATO üyesi bile olmayan GKRY ile silah anlasmalari, stratejik anlasmalar imzaliyor? Amerika’nin sorumsuzluguna kizalim ama igneyi kendimize de batiralim. Türkiye neden etkili olamiyor? Çünkü AKP’nin izledigi maceraperest ihvanci politikalarla dostlarini, komsularini, müttefiklerini Rumlarin yanina, Yunanistan’in yanina itiyor. Yere göre sigdiramadiklari Katar bile gidip Rum’larla petrol anlasmasi yapabiliyor. Bu kadarina fiyasko, skandal denilmeyecek de ne denilecek? AKP’nin elinde Türkiye tamamen yalnizlasmis, ulusal çikarlarini dahi koruyamayan, eskiden kurdugu güçlü iliskileri artik kuramayan, müttefiklerine bile sözünü geçiremeyen bir ülke haline dönüstü.”


Cumartesi 19.2 ° / 11.6 °
Pazar 17 ° / 9.7 °
Pazartesi 17.4 ° / 8.9 °