TÜRKIYE’NIN GIDA AMBARI GEDIZ OVASI S.O.S VERIYOR

Türkiye’nin en verimli arazileri arasinda yer alan Gediz Havzasi’nda tehlike çanlari çaliyor. Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odasi (TUTSO) Yönetim Kurulu Baskani ve ayni zamanda Taris Pamuk Birligi Baskani Faruk Aydin, Göl Marmara Gölü’nün kurumasi ile bu böl

Güncel 19.09.2022 13:16:00 0
TÜRKIYE’NIN GIDA AMBARI GEDIZ OVASI S.O.S VERIYOR

BÜYÜK TEHLIKE KAPIMIZDA

Ege bölgesindeki gazeteci ve köse yazarlarindan olusan Izmir Ege Medya Platformu üyelerini konuk eden Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odasi (TUTSO) Yönetim Kurulu Baskani ve ayni zamanda Taris Pamuk Birligi Baskani Faruk Aydin, Türkiye’nin en verimli topraklarindan Gediz Havzasinin büyük bir kuraklik tehlikesi ile karsi karsiya oldugunu açikladi. Devletin Gediz Havzasi ile ilgili acil eylem plani hazirlayarak harekete geçmesi için çagrida bulunan Aydin, sözlerine söyle devam etti:
Gediz Havasi üzerinde yer almasi nedeni ile verimli topraklara sahip olan bölgemizin önemli gelir kaynaklarindan biriside tarim ve hayvanciliktir. Özellikle sultaniye üzüm, pamuk, domates ve salatalik öncelikli olmak üzere birçok tarimsal ürün ve son dönemlerde basta erik, kiraz olmak üzere meyvecilikte de bölgemiz Türkiye’de önemli bir yere sahiptir. Topraklarimiz çok verimli yilda 3 mahsul aliyoruz. Ancak son yillarda artarak devam eden büyük bir kuraklik tehlikesi ile karsi karsiyayiz. Kuraklik, su sikintilari basladi.

89 BIN DÖNÜM ALAN TAMAMEN KURUDU

89 bin dönüm alan tamamen kurudu. Gölmarmara Gölü konusunda mutlaka acil bir çalismaya ihtiyaç var. Gölmarmara’nin yeniden canlandirilmasi bu suyun geri getirilmesi lazim. Bozdag’dan baktigimizda masmavi gölü görebiliyorduk. Simdi göl kurudu. S.O.S veriyor. Biz daha önce böyle bir durum yasamadik. Devletin acilen bu konuya el atmasini bekliyoruz. Diger taraftan da bizim az su isteyen ürünlere yönelmemiz gerekir.

ACILEN DAMLAMA SULAMASISTEMINE GEÇILMELI

Bu kurakliga karsi Gediz havzasinda artik damlama sulama sistemine geçtik. Biz bunu burada basardik. Ancak artan kurakliga karsi biz bunu sadece burada degil, tüm Ege’de Türkiye’nin her yerinde basarmaliyiz.

ATIK SULAR GEDIZ’E AKIYOR

Bölgemizde tüm atiklar Gediz havzasina aktigi için sulama bile yapamiyoruz. Aritma yok. Orada ki canlilari da bitirdi. Gediz havzasi ve Gölmarmara Gölü konusunda DSI ile görüsecegiz.”

DÜNYA’DA ABD VE IRAN ILE YARISIYORUZ

Pamuk üretimi Ege’nin olmazsa olmazidir. Beyaz altinda bölgemizin ayri bir yeri var. Biz bütün kazanimlarimizi geçmiste Pamuk’tan elde ettik.
Sultaniye üzümü pamugun yerini aldi. Su anda Türkiye’de sultaniye üzümünün yüzde 90’nini Manisa bölgemiz üretiyor. Bu konuda Dünya da Iran ve Amerika ile yarisiyoruz.

AHMETLI’YE TARIM IHTISAS OSB BÖLGESI KURULUYOR

Manisa Ahmetli’ye bölgenin en büyük tarim ihtisas OSB’sini kuracagiz. Orada çok büyük bir alanda Tarima dayali OSB kurmayi hedefliyoruz. Tarima dayali emtialarin hepsini biz burada üretiyoruz. Emtiasi, hammaddesi burada oldugu için Ahmetli’ye tarim OSB kurulmasi için çalismalari baslattik. Tarima dayali ihtisas OSB ile bölgenin de kaderinde önemli bir degisiklik olacak. Ahmetli belediyesi ile isbirligi ile yer konusunu da çözecegiz. 2 sene içinde baslamis olmayi planliyoruz.”

Turgutlu Ticaret Odasi olarakta bu konularda da önemli çalismalar yaptiklarini dile getiren Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odasi (TUTSO) Yönetim Kurulu Baskani Faruk Aydin, Göreve geldikleri günden bugüne üyelerin sorunlarini gidermek, bölgenin sosyal ve ekonomik gelisimine katki saglamak, için önemli çalismalar yürüttüklerini belirterek, “Odamiz kalite yönetim sistemi belgesi, müsteri memnuniyet sistemi belgesi ve akreditasyon belgesine sahip. Yine ilçemizde ekonomik yapinin gelismesi için projeler yürütüyoruz. Hizmet binamizin üzerine günes enerji sisteminden yararlanarak elektrik enerjisi üretmeye basladik makine ve gida sanayimizin gelisimi için projeler yürütüyoruz. Üyelerimizin KOSGEB, Zafer Kalkinma Ajansi gibi kaynaklardan daha etkin bir sekilde faydalanmasi için danismanlik ve yönlendirme faaliyetleri yürütüyoruz” diye konustu.
Izmir Ege Medya Platformu Baskani Ahmet Kaplan ise, Ticaret Odalari ile basladiklari bulusmalara Torbali’dan sonra Turgutlu ile devam ettiklerini belirterek, Izmir’den baslayan yolculuk tüm Ege Bölgesi Gazetecilerinin de bir araya gelmesi ile 100’ü askin sayiya ulastigini kaydetti. Kaplan, Tek bölgesel olusum haline geldiklerini belirterek, bölgemizin sesini duyurmada önemli roller üstleniyoruz” dedi.


Cumartesi 19.2 ° / 11.6 °
Pazar 17 ° / 9.7 °
Pazartesi 17.4 ° / 8.9 °