EPDK'DAN, KILIÇDAROGLU’NA ‘ELEKTRIGE ÇÖKME VERGISI’ YANITI: "HAKSIZ BIR ITHAMDIR VE GERÇEKLE HIÇBIR ILGISI YOKTUR”

Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumu (EPDK), “Öncelikle belirtmek isteriz ki sayin Kiliçdaroglu’nun düzenlememize yönelik kullandigi ‘elektrige çökme vergisi’ ifadesi haksiz bir ithamdir ve gerçekle hiçbir ilgisi yoktur” açiklamasi yapti.

Güncel 20.09.2022 20:31:00 0
EPDK

Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumu (EPDK), “Öncelikle belirtmek isteriz ki sayin Kiliçdaroglu’nun düzenlememize yönelik kullandigi ‘elektrige çökme vergisi’ ifadesi haksiz bir ithamdir ve gerçekle hiçbir ilgisi yoktur” açiklamasi yapti.

CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, bugün Elazig’da düzenledigi grup toplantisinda; hükümetin, sanayicilerin fabrikalarin üstüne günes panelleri koyarak elektrik üretmesi ve fazla elektrigin kamu tarafindan satin alinmasi sözü verdigini, ancak daha sonra fazla elektrigin kamu tarafindan bedelsiz olarak alindigini belirterek bu durumu elestirdi. Kiliçdaroglu, "EPDK bir karar aldi. 'Fazla elektrigi bana satacaksin, sana para vermeyecegim.' Bu elektrige çökme vergisidir. Bu ancak olaganüstü kosullarda olacak bir kuraldir. Ortada savas yok. Yatirim yapilmis, sen onun enerjisine çöküyorsun. Bu da suç. Anayasaya, hukuka, adalete aykiri" dedi.

EPDK da Kiliçdaroglu'nun bu sözleri karsisinda yazili açiklama yapti. açiklama söyle:

"Bugün Cumhuriyet Halk Partisi Genel Baskani Sn. Kemal Kiliçdaroglu’nun kurumumuz tarafindan çikarilan Lisanssiz Elektrik Üretimi Yönetmeligi hakkindaki degerlendirmelerine iliskin basin açiklamamiz asagidadir. Öncelikle belirmek isteriz ki sayin Kiliçdaroglu’nun düzenlememize yönelik kullandigi ‘elektrige çökme vergisi’ ifadesi haksiz bir ithamdir ve gerçekle hiçbir ilgisi yoktur. Zira lisanssiz elektrik üretim uygulamasinin hedefi, tüketilen enerjinin üretilmesi -yani ihtiyaç duyulan enerjinin- üretilmesidir. Bunun yöntemi, kurallari bellidir ve bu yolla saglanan fayda herhangi bir sirket, kurum ya da kurulusa degil ‘bütün tüketicilere’ yansitilir. Enerji tüketimi olmayan bir kisinin elektrik üretimi yapabilmesinin yöntem ve kurallari da bellidir. Kurumumuzdan lisans alan herkes diledigi kaynaktan elektrik üretimi yapabilme imkânina sahiptir.  Lisanssiz Elektrik Üretimi Yönetmeligi incelendigi takdirde hedefin tüketicilere yansiyacak ilave maliyetleri engellemek oldugu ve bu alanda yatirim yapanlarin önünü açan pek çok uygulamayi barindirdigi görülecektir. EPDK hiçbir yatirimcinin ürettigi enerjiye çökmez, ya da yatirimindan ötürü cezalandirmaz. Ancak lisanssiz elektrik üretimi uygulamasinin, kolay yoldan para kazanma yöntemi haline getirilmesine böylelikle gerçek tüketicilerin hakkinin yenmesine de müsaade edilmeyecektir. Kurum olarak düzenlememiz ile ilgili bütün muhataplarimizi bugüne kadar oldugu gibi bundan sonra da en dogru sekilde bilgilendirmeye devam edecegiz.”


Çarşamba 23.5 ° / 16.2 °
Perşembe 23.4 ° / 16.3 °
Cuma 23.6 ° / 14.7 °