JOE BIDEN: PUTIN DAHA FAZLA ASKERIN SAVASA KATILMASI ÇAGRISINDA BULUNUYOR

ABD Baskani Joe Biden, Birlesmis Milletler Genel Kurulu’na hitabinda; “Putin simdi de daha fazla askerin savasa katilmasi çagrisinda bulunuyor. Kremlin de sahte sözde referandumlarla Ukrayna’nin bazi parçalarini ilhak etmeye çalisiyor ve bu da BM’nin Sözl

Güncel 21.09.2022 20:05:13 0
JOE BIDEN: PUTIN DAHA FAZLA ASKERIN SAVASA KATILMASI ÇAGRISINDA BULUNUYOR

ABD Baskani Joe Biden, Birlesmis Milletler Genel Kurulu’na hitabinda; “Putin simdi de daha fazla askerin savasa katilmasi çagrisinda bulunuyor. Kremlin de sahte sözde referandumlarla Ukrayna’nin bazi parçalarini ilhak etmeye çalisiyor ve bu da BM’nin Sözlesmesi’ne temelden aykiri” dedi.

ABD Baskani Joe Biden, New York’ta düzenlenen BM 77. Genel Kurulu’na hitap etti. Biden’in konusmasinin satir baslari söyle:

“ÇATISMAYI ISTEYEN SADECE RUSYA OLMUSTUR”

“Putin simdi de daha fazla askerin savasa katilmasi çagrisinda bulunuyor. Kremlin’de sahte sözde referandumlarla Ukrayna’nin bazi parçalarini ilhak etmeye çalisiyor ve bu da BM’nin Sözlesmesi’ne temelden aykiridir.

Putin harekete geçmek zorunda oldugunu iddia ediyor. Rusya’nin tehdit altinda oldugunu iddia ediyor. Ancak hiç kimse Rusya’yi tehdit etmemistir. Çatismayi isteyen sadece Rusya olmustur.

ABD muazzam boyutta askeri ve insani yardim ortaya koydu Ukrayna’ya dogrudan ekonomik yardimda bulundu. 25 milyar dolardan fazla yardimda bulunduk.

40’tan fazla ülke milyarlarca dolarlik para ve ekipman desteginde bulundu. Amaçlari Ukrayna’nin kendisini savunmakta yardimci olmakti. ABD müttefiklerimiz ve ortaklarimizla birlikte NATO topraklarina olasi saldirilardan caydirmak amaciyla Moskova’ya çok agir bir bedel ödetmis ve ödetmeye devam edecektir.

“BM’NIN DAHA KATILIMCI OLMASININ ZAMANI GELMISTIR”

Bu kurumun daha katilimci olmasinin zamani gelmistir. BM Güvenlik Konseyi’nin üyeleri, sürekli BM sartlarini korumali, sira disi durumlar haricinde veto haklarini kullanmamalidirlar. Çünkü ancak BM Güvenlik Kurulu güvenilir ve inanilir olacaktir. Bu sebeple Konsey’in tüm daimi ve geçici üyelerinin arttirilmasini desteklemektedir. Afrika, Latin Amerika ve Karayip ülkelerin de BM Güvenlik Konseyi’nde kalici üye olabilmeleri için çalismalarimiza devam edecegiz.

Amerika Zirvesi’nde siginmacilar için önemli anlasmalara imza attik. 9 Arap ülkeyle birlikte çok önemli tarihi bir anlasmaya imza attik. ABD yeni bir diplomasi döneminin de kapisini açiyor.

“YAPTIRIMLARIMIZ AÇIK BIR SEKILDE RUSYA GIDA VE GÜBRE IHRAÇ ETMESINE IZIN VERIYOR”

Gida krizi konusunda da 93 milyon kisinin kitlikla karsi karsiya oldugunu görüyoruz. 40 milyon kisilik bir artis var. 2,9 milyar dolarlik küresel gida güvenligi destek paketini açiklamaktan onur duyuyorum. Rusya da biz bunlarla ugrasirken gida krizini Rusya’ya yönelik yaptirimlardan dolayi oldugu yalanini yaymaya devam ediyor. Yaptirimlarimiz açik bir sekilde Rusya gida ve gübre ihraç etmesine izin veriyor. Bu konuda hiçbir kisitlama yok. Bu Rusya’nin savasi ve gida güvenligi sorunlarini da Rusya’nin savasi bitirmesiyle bitirebiliriz. Buradaki BM Genel Sekreteri’nin liderligi ile vermis oldugumuz çabalarla Karadeniz’den Ukrayna tahilinin çikarilmasi için önemli bir projeye imza atildi.

ABD, rekabette bulundugumuz rakiplerimizle birlikte çalismaya hazirdir. Küresel iklim degisikligiyle mücadelede bile biz rakiplerimizle çalismaya haziriz. Iklim degisikligi krizinden, bununla mücadeleden uzaklasmak tüm dünyaya zarar verir.  ABD ile Çin arasinda net rekabet var.

“ÇATISMA ISTEMIYORUZ”

Çatisma istemiyoruz, Soguk Savas istemiyoruz. Hiçbir ulustan ABD ile baska bir ortagimiz arasinda seçim yapmasini istemiyoruz. ABD özgür ve serbest bir dünya için çalismayi sürdürecektir.  

Tayvan Bogazi'nda çatismayi engellerken Çin politikasina da bagliligimizi sürdürecegiz. Statükonun taraflardan hiçbiri için degismesini istemiyoruz. Afrika’da Etiyopya’da güvenligin saglanmasi, 6 milyonun kisinin siyasi baski tehdidiyle ülkeden ayrildigi Venezüella’da adil seçimlerin geri gelmesi için çalisacagiz.

“ABD IKI DEVLETLI ÇÖZÜME BAGLILIGINA DEVAM ETMEKTEDIR”

Yemen’de BM semsiyesi altinda yillarca savasin acisini çeken insanlarin barisa ulasmasi için çalismaya, Israil ve Filistin haklari için barisin sürdürülebilir devami için çalisacagiz. ABD Israil'in güvenligine bagli devam etmektedir ve iki devletli çözüme bagliligina da devam etmektedir. Filistinlilerin iki devletli çözüme hakki vardir.

Bir nükleer savasin kazanani olmayacaktir. Asla savasilmamalidir. BM Güvenlik Konseyi'nin 5 kalici üyesi bu bagliligi ocak ayinda da altini çizmistir. Rusya silahsizlandirma degerlerinden uzaklasma sinyalleri vermekte ve nükleer tehditlerde bulunmaktadir.

Çin herhangi bir seffaflik olmaksizin görülmemis bir nükleer silahlanmaya girmis. Sürdürülebilir diplomatik çabalarimiza karsin BM yaptirimlari delinmeye devam etmektedir.  Iran sorumluluklarini yerine getirirse ABD burada çözüme hazirdir. Ancak Iran'in nükleer silaha ulasmasina ABD izin vermeyecektir.

“IRAN’IN CESUR KADINLARININ YANINDAYIZ”

2022 yilinda temel özgürlüklerin dünyanin dört bir yaninda tehlike altina girdigini görüyoruz. Sincan’da (Xinjiang) ABD’nin ve BM raporlarina göre bunlarin ihlal edildigini, etnik azinliklara karsi Myanmar’da ordunun gerçeklestirdigi saldiriyi görüyoruz. Taliban’in Afganistan’da kadin haklarini ihlal ettigini görüyoruz. Bugün Iran’in cesur kadinlarinin yanindayiz. Temel hak ve özgürlüklerini savunan Iran kadinlarinin yanindayiz.

Su kadarini biliyorum. Gelecek, halklarinin gerçege dönüstüren ülkeler tarafindan kazanilacaktir.  Kadin haklarinin tam olarak esit olarak uygulanmasi, azinliklarin baskidan uzak olarak LGBTI toplulugunun herhangi bir sekilde siddete hedef olmadan yasayabilecegi, vatandaslarin liderlerini korkusuzca elestirebilecegi ülkelerde, insan haklarinin korunmasi için ABD, BM Sözlesmesi’ni korumak için çabalarini sürdürecektir.”


Cuma 23.6 ° / 14.7 °
Cumartesi 19.2 ° / 11.6 °
Pazar 17 ° / 9.7 °