Zelenskiy'den Cumhurbaskani Erdogan’a 'takas' tesekkürü

Ukrayna Devlet Baskani Volodimir Zelenskiy, Türkiye’nin arabuluculuguyla Rusya ile yapilan esir takasi sonrasi ülkeye iade edilen 215 Ukraynali için Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’a tesekkür etti.

Güncel 22.09.2022 11:14:00 0
Zelenskiy

ANKARA (IGFA) - Zelenskiy, takas islemiyle ülkeye iade edilen Ukrayna’nin Azov taburunun komutanlariyla video konferans yöntemiyle görüstü.

"Rus esaretinden kurtulan" komutanlari tebrik eden Zelenskiy, “Uzun zaman sadece telefonda seslerinizi duyduktan sonra yüzlerinizi görmek beni sevindirdi. Ülkemiz için yaptiklarinizdan son derece gururluyuz.” dedi.

Iletisim Baskanligi'ndan aktarilan habere göre Zelenskiy, söz konusu takasla aralarinda ölüm cezasina mahkum edilenlerin de oldugu 215 Ukraynaliyi kurtardiklarini belirterek bu konuda Rusya ile arabuluculuk üstlenen Cumhurbaskani Erdogan’a tesekkür etti.

Takasla geri alinan taburun 5 üyesinin güvenlik amaçli Türkiye’de bulundugunu kaydeden Zelenskiy, “Cumhurbaskani Erdogan ile konustum. Azov’un 5 komutani, Erdogan’in özel kontrolü altinda Türkiye’de güvende tutulacak. Bunlar Sergey Volinski, Svyatoslav Palamar, Denis Prokopenko, Oleg Homenko, Denis Slega. Bir daha Cumhurbaskani Erdogan’a minnettarim.” ifadesini kullandi.

Zelenskiy, takas karsiliginda Rusya’ya 55 askeri iade ettiklerini sözlerine ekledi.

Ukrayna Devlet Baskanligi Ofis Baskani Andriy Yermak da söz konusu takasla alinan 215 kisinin arasinda 108 Azov taburu savasçisinin oldugunu söyledi.

 

Muamele Koordinatörlügü de 21 Eylül’de gerçeklestirilen takas sonucu geri alinan 215 kisinin listesini yayimladiklarini açikladi. Açiklamada, “Bu, 24 Subat’tan bu yana yapilan en büyük takasti. Simdi esaretten kurtarilan savunucularimizi iyilesme ve tedavi süreci bekliyor.” ifadesi kullanildi.

Dün Cumhurbaskani Erdogan’in Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Baskani Zelenskiy ile yürüttügü diplomasi trafigi sonucu 200 savas esirinin mübadele edildigi duyurulmustu. Cumhurbaskani Erdogan, Rusya ve Ukrayna arasinda Türkiye’nin arabuluculugunda gerçeklesen esir mübadelesinin savasin sonlandirilmasi yolunda önemli bir adim oldugunu belirtmisti.


Pazar 28.5 ° / 16.2 °
Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °
Salı 29.4 ° / 18.3 °