AVRUPA KONSEYI BAKANLAR KOMITESI, OSMAN KAVALA’NIN SERBEST BIRAKILMASI IÇIN ÇAGRI YAPTI

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Strasbourg’daki toplantilarinda, Osman Kavala dosyasini yeniden ele aldi. Komite’nin kararinda, “Milletvekilleri, yetkili Türk makamlarini, basvurana yönelik cezai suçlamalarin tüm olumsuz sonuçlarini, derhal serbest bira

Güncel 23.09.2022 19:58:00 0
AVRUPA KONSEYI BAKANLAR KOMITESI, OSMAN KAVALA’NIN SERBEST BIRAKILMASI IÇIN ÇAGRI YAPTI

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Strasbourg’daki toplantilarinda, Osman Kavala dosyasini yeniden ele aldi. Komite’nin kararinda, “Milletvekilleri, yetkili Türk makamlarini, basvurana yönelik cezai suçlamalarin tüm olumsuz sonuçlarini, derhal serbest birakilmasini saglayarak ortadan kaldirmaya çagirdilar” denildi.

Avrupa Insan Haklari Mahkemesi’nin (AIHM) kararlarinin uygulanmasini denetleyen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin bu hafta Strasbourg’da yapilan toplantilarinda, hakkindaki AIHM karari uygulanmayan ve Gezi Davasi’nda müebbet hapis cezasina çarptirilan Osman Kavala’nin dosyasi ele alindi. Komite’nin dün yayinladigi kararda sunlar kaydedildi:

“Milletvekilleri, Türkiye’nin madde 46/1 geregince Mahkeme kararlarina uyma konusundaki kosulsuz yükümlülügünü vurgulayarak, Büyük Daire’nin Kavala kararinda (madde 46/1) açik ve kesin hükümlerine karsin bundan derin üzüntü duydular. Basvuran, hâlâ serbest birakilmamistir.

Bu baglamda milletvekilleri, yargi da dahil olmak üzere yetkili makamlarin ortak sorumlulugunun bulundugunu vurgulayarak, yetkili Türk makamlarini, basvurana yönelik cezai suçlamalarin tüm olumsuz sonuçlarini, derhal serbest birakilmasini saglayarak ortadan kaldirmaya çagirdilar.

Milletvekilleri, Bakanlar Kurulu Baskani ile Türkiye Disisleri Bakani arasinda yakin zamanda yapilan üst düzey görüsmeleri memnuniyetle karsilamislar ve en kisa sürede yeniden bir araya gelmeleri için tesvik etmislerdir. Milletvekilleri, tüm üye devletlere, Genel Sekreter ve ilgili Avrupa Konseyi organlari ve gözlemci devletlere, bu konuyu gündeme getirmeleri için Türkiye ile üst düzey temaslarini yogunlastirma çagrisinda bulundular.

Milletvekilleri, Bakanlar Komitesi Baskani’ni, bu davanin uygun olarak gözetimini saglamak üzere daha fazla önlem almayi göz önünde bulundurmaya tesvik etti.

Milletvekilleri, Bakanlar Komitesi Baskani’ni, basvuranin tutuklulugunun devami halinde Komite’nin atabilecegi adimlara iliskin Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Baskani ile görüsmeye tesvik ettiler.

Milletvekilleri, Türk makamlarini, gösterge niteligindeki ortalama süreler de dahil olmak üzere, beklemede olan yerel süreçler hakkinda ilk firsatta ve her halükarda en geç 13 Ekim’e kadar bilgi vermeye çagirdilar.

Genel tedbirlerle ilgili olarak Milletvekilleri, özellikle Avrupa Konseyi’nin yapisal bagimsizligiyla ilgili olarak, Avrupa Konseyi standartlarindan esinlenerek, basta Hakimler ve Savcilar Kurulu’nun yapisal bagimsizligi olmak üzere, Türk yargisinin tam bagimsizligini ve tarafsizligini saglamak için yasal ve diger önlemleri almaya çagirdilar.”


Çarşamba 23.3 ° / 10.8 °
Perşembe 23.4 ° / 12.8 °
Cuma 25.1 ° / 14.6 °