BAKAN KIRISCI: 48 ILDE 3 MILYON DEKARA YAKIN EKILI ALAN DOGAL AFETLERDEN OLUMSUZ ETKILENDI

Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci, bu yil 48 ilde 3 milyon dekara yakin ekili alanin dogal afetlerden olumsuz etkilendigini açikladi. Kirisci, dogal afetlerden etkilenen çiftçilerin Ziraat Bankasi ve Tarim Kredi Kooperatifi borçlarinin ertelenebildigini

Güncel 25.09.2022 14:33:00 0
BAKAN KIRISCI: 48 ILDE 3 MILYON DEKARA YAKIN EKILI ALAN DOGAL AFETLERDEN OLUMSUZ ETKILENDI

Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci, bu yil 48 ilde 3 milyon dekara yakin ekili alanin dogal afetlerden olumsuz etkilendigini açikladi. Kirisci, dogal afetlerden etkilenen çiftçilerin Ziraat Bankasi ve Tarim Kredi Kooperatifi borçlarinin ertelenebildigini ya da taksitlendirilebildigini belirtti.

CHP Nigde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, dogal afetlerden zarar gören üreticilerin yasadigi magduriyeti Meclis gündemine tasidi. Gürer, konuya iliskin, Vahit Kirisci’nin yanitlamasi istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi.

3 MILYON DEKARA YAKIN ALAN DOGAL AFETLERDEN ETKILENDI

Gürer’in önergesine yanit veren Bakan Vahit Kirisci, bu yilin mart ve haziran aylari arasinda meydana gelen dolu, sel, su baskini gibi afetlerden, 48 ildeki 2 milyon 907 bin 974 dekar bitkisel üretim alaninin etkilenmeni belirtti.

TARSIM SIGORTASI OLANLARIN ZARARI KARSILANDI

Bakan Kirisci, tarim sigortasi yaptiran çiftçilerin zararlarinin, Tarim Sigortalari Havuzu (TARSIM) eksperleri tarafindan sahada yapilan hasar tespit çalismalarinin tamamlanmasinin ardindan TARSIM tarafindan tazmin edildigini bildirdi.

Kirisci, çiftçilere kullandirilan kredilere konu ürünlerin veya varliklarin 1 Ocak 2020 ve 31 Aralik 2023 tarihleri arasinda dogal afetlerden etkilendiginin tespit edilmesi halinde, çiftçilerin Ziraat Bankasi ve Tarim Kredi Kooperatifleri’ne olan kredi borçlarinin ertelenebilecegine veya taksitlendirilebilecegine dikkat çekti.

"ÇKS'YE KAYITLI OLMAYAN ÇIFTÇI TARSIM'DEN FAYDALANAMIYOR"

Ömer Fethi Gürer ise konuya iliskin bugün yaptigi açiklamada sunlari söyledi:

“Küresel isinma ile degisen mevsim sartlari tarimi dogrudan etkilemektedir. Tarim ve Orman Bakani’na verdigim soru önergesinde Bakan, bu yilin mart ve haziran aylari arasindaki üç aylik dönemde 2 milyon 908 bin dekar arazide zarar olustugunu bildirdi. Bunun önüne geçilebilmesi için bilimsel ve meteorolojik verilerle daha önceden önlemler almak gerekiyor. Geçtigimiz günlerde de Nigde’de elmalara büyük zarar veren ürün kaybi olustu, bununla ilgili desteklerin artirilmasi gerekiyor. Çiftçiler, ÇKS’ye (Çifti Kayit Sistemi) kayitli olmadigi için, TARSIM’e de kayitli olmadigi için destek de alamiyor. Zarar gören tüm çiftçilerin zararlari Cumhurbaskani ödenegi ile ödenmelidir."


Cumartesi 27.9 ° / 16.1 °
Pazar 28.5 ° / 16.2 °
Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °