BAKIRÇAY'DA ÇEVRE FACIASI: NEHRIN ÜZERI ÖLÜ BALIKLARLA KAPLANDI

Balikesir'in güneyindeki Ömer Dagi'ndan dogup Izmir'in Dikili ilçesindeki Çandarli Körfezi'ne dökülen Bakirçay'da toplu balik ölümleri oldu. Tarimsal sulamada kullanilan nehrin üzeri ölü baliklarla kaplandi.

Güncel 25.09.2022 15:09:00 0
BAKIRÇAY

Balikesir'in güneyindeki Ömer Dagi'ndan dogup Izmir'in Dikili ilçesindeki Çandarli Körfezi'ne dökülen Bakirçay'da toplu balik ölümleri oldu. Tarimsal sulamada kullanilan nehrin üzeri ölü baliklarla kaplandi.

Yazlik sitelerin de yogun oldugu Dikili Çandarli'da, Bakirçay’in üzerini ölü baliklar kapladi. Balik ölülerinin yarattigi kötü koku tüm bölgeyi sararken çevredeki tarim alanlarinin da bu nehirden sulaniyor olmasi endise yaratti.

Nehir yatagi, haziran ayinda, suyun tarim amaçli kullanilmasi için her yil oldugu gibi set ile kapatilmisti. Ancak bu görevi üstlenen Bergama Belediyesi’nin buraya cüruf döktügü, mermer ocaklarindan alinan cürufun ise kimyasal içerdigi, baliklarin da bu nedenle öldügü iddia edildi.

Çevre gönüllüleri, önceki yillarda da Soma’daki kömür madenlerinin ve bölgedeki fabrikalarin atiklarinin nehri kirlettigini ileri sürüyordu. Geçen haziran ayinda da Soma'daki bir kömür isletmesine bu nedenle Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi'nca ceza verilmisti. Bakiçay'i kirleten isletmenin faaliyetlerine son vermisti.

2021 yilinda ise Soma Devlet Hastanesi'ne ait kanalizasyonun, 300 metre ileride atik su aritma tesisi olmasina ragmen dogrudan Bakirçay’a baglandigi ortaya çikmisti.

BU ÖLÜMLER ILK DEGIL

Halk sagligi açisindan endiselerini dile getiren Çandarli Halk Meclisi üyesi Muhammet Çekiç, sunlari söyledi:

"Bakirçay'in denize ulasmasina 2,5-3 km kala, çim ekili alanlarin hizasina set yapilmis, deniz tarafina ve ovaya giden dogu koluna su geçmiyor. Setin gerisinde, deniz yönünde balik ölümü yok. Ölüm, setin önünde, suyun gelis yönünde. Bakirçay boyunca, gidebildigim yerde, set önündeki yogunlukta olmasa da balik ölüleri var. Bakirçay, birçok canlinin yani sira baliklarin yasadigi, üredigi alanlardir. Ama ne yazik ki bu alanlarda birkaç yildir sürekli olarak balik ölümleri yasaniyor. Geçen yil bu kolun deniz tarafinda çok sayida baligin öldügü olay yasandi. Denize kanal açilarak baliklar kurtarilmaya çalisildi. Daha bir ay kadar önce Çandarli Tatil Köyü’nün oradaki nehrin yan kolunda da balik ölümleri oldu. Oradaki ölümlerin havasizliktan, oksijen yetersizliginden olmus olabilecegi varsayilabilir. Ancak buradaki ölümlerin sadece oksijen eksikliginden olmadigi, yukaridaki zehirli atiklardan olabilecegi bir olasiliktir. Çünkü sürekli olarak su geliyor ve gelen su buradaki yüzlerce dönümlük çim alani suluyor. Onlarca boru tarafindan Bakirçay’in suyu sürekli olarak emiliyor.”

"ÖLÜ BALIKLAR DENIZE SALINACAK"

Denizin önüne yapilan setin 26 Eylül'de açilacagini duydugunu aktaran Çekiç, “Yani ölü baliklar, nedenleriyle birlikte denize salinacak. Balik ölümlerinin bilimsel nedenleri arastirilmadan denize salinmasi, bu denizde yüzen, bu denizden beslenen bizlerin sagligini da tehdit etmez mi? Bu, sularda yasayan diger canlilar için tehdit degil mi? Yetkililere soruyorum; ‘seti yik, ölü baliklari denize sal, görüntü yok olsun’ mu diyeceksiniz? Yoksa derhal olaya el koyup süreci aklin ve bilimin geregince mi yürüteceksiniz” dedi.


Pazar 17 ° / 9.7 °
Pazartesi 17.4 ° / 8.9 °
Salı 19 ° / 9 °