Gayrimenkul Sektörü Izmir’de Masaya Yatirildi

Son yillarda dünya da en büyük fiyat artis oraniyla dikkatleri çeken, kurumsal ve bireysel yatirimcilarin gözdesi haline gelen Türkiye gayrimenkul sektörü Izmir’de masaya yatirildi. Geçtigimiz yil Konut ve Gayrimenkul sektöründe dünya sampiyonu olan Izmir

Güncel 26.09.2022 10:58:48 0
Gayrimenkul Sektörü Izmir’de Masaya Yatirildi

IZMIR FIYAT ARTISINDA
DÜNYADA 3.SIRADA 
Geçtigimiz yil Dünya da ki 150 kenti kapsayan konut fiyatlari endeksi arastirma raporuna göre dünyada konut fiyatlarinin en fazla arttigi kent %184,9 ile Istanbul oldu.Ankara %165,4 ile ikinci, Izmir %150,9 ile üçüncü, Miami %34 ile dördüncü oldu. 
Uzmanlar Türkiye'deki konut fiyatlarinin hizla yükselisinin arkasinda yüksek enflasyon ve Türk Lirasi'ndaki deger kaybi gibi nedenlerin yattigini dile getirirken, yabancilarin ilgisinin artisina da dikkat çektiler. Yabancilarin Türk vatandasligi kazanmasi için satin alacaklari konut tutari limiti de bu yil 250.000-USD ‘den 400.000-USD rakamina yükseltildi.

TÜRKIYE GAYRIMENKUL 
SEKTÖRÜ DÜNYADA 4’ÜNCÜ SIRADA
Izmir ve Ege Bölgesi’nden 100’ü askin gazeteci ve yazarin bir araya gelerek olusturdugu Izmir Ege Medya sektörel bulusmalar kapsaminda Gayrimenkul sektörü uzmanlari ile bir araya geldi. Izmir Ege Medya Platformu Baskani Ahmet Kaplan, sektörel bulusmalar kapsaminda, son yillarda Türkiye’de ve Izmir’de gayrimenkul sektöründe ki hareketlilige dikkat çekerek, öngörüleri ve gelismeleri gayrimenkul sektörünün uzman isimleri ile degerlendirdiklerini kaydetti.

IZMIR VE ISTANBUL’DA METREKARE

FIYATLARI DAHA DA ARTACAK
Gayrimenkul sektörünün önde gelen isimlerin yaptiklari degerlendirmelerle özellikle emlak fiyatlarindaki artisin, sektörün küresel çapta hangi noktaya geldigini ortaya koyuyor. Dünya da 4. sirada bulunan Türkiye gayrimenkul sektörü, fiyat artislarinda dünyanin birçok gelismis ülkesini geride birakti. Uzman isimler özellikle Izmir ve Istanbul’da metrekare fiyatlarinin gelecek dönemlerde daha da artmasini beklediklerini dile getiriyor.
Coldwell Banker Supreme-2023 Gayrimenkul Sektöründeki Gelismeler Organizasyonunda Izmir Ege Medya Platformu ile bir araya gelen uzman isimler sektörel gelismelere iliskin su görüsleri dile getirdiler;

Mehmet Can- Supreme Ofis Gayrimenkul Degerleme ve Finans Danismani: 
2020 yilindan günümüze global ve ülkemizdeki gelismeleri irdeledigimizde; 
-Pandemi ile baslayan emtia artislari ve tedarik zincirlerinin bozulmasi 
-Enflasyonist baskinin artmasi ve buna bagli olarak ülkelerin faiz artisina gitmesi
-Ukrayna / Rusya Savasi arasinda devam eden savas
-ABD, AB ve Ingiltere düzleminde olusan Atlantikçiler ile Rusya, Çin ve Iran’dan olusan Avrasyacilar arasinda soguk savasin yeniden alevlenmesi ve buna bagli olarak vekalet savaslarinin baslamasi
-2021 Merkez Bankasi faiz indirme kararlari ve dövizdeki kur ataklarina bagli olarak dolarizasyon sürecinin hizlanmasi
-Dövizdeki kur ataklarinin engellemesine dönük olarak kur korumali mevduat hesabi ürününün çikarilmasi
-Konut kira bedeli artis orani %25 oraniyla sabitlenmesi
-Kira anlasmazliklari için ekim ayindan itibaren Arabuluculuk müessesinin zorunlu hale gelmesi seklinde siraladigimiz maddeler Türkiye ve dünya gayrimenkul konut fiyatlarini etkileyen baslica unsurlar olmaya devam edecektir.
Izmir su an en büyük gözde yatirim noktalarindan birisi olarak Türkiye’nin cazibe alani oldu. Izmir’e çok ciddi anlamda talep var. Çesme, Seferihisar, Urla, Karaburun gibi sayfiye alanlarinda markali projeler insa edilmektedir. Izmir’de halen büyük bir konut arzi açigi var. Su anda mevcut proje ve arz talebe karsilik vermekten uzak görünüyor. Bu nedenle konut ve kira gibi barinma ihtiyacinda yasanan açik nedeniyle ben fiyat artislarinin yukari dogru seyredecegini düsünüyorum. Ancak su an hükümetin açikladigi sosyal konut projesi bu fiyatlarda ki yükselisi simdilik durdurmus görünüyor. Geçen yil çok önemli kur ataklari yasadik. 2022 yilinda enflasyonun baz etkisi sebebiyle fiyat artis hizinin azalacagini görmekteyiz.
Arz durumu istenilen noktaya gelmeden de ben fiyatlarin duracagini veya düsecegine inanmiyorum. Diger taraftan su an konutta ciddi anlamda bir maliyet baskisi var. Arz talep dengesizligi ve maliyet artislari Türkiye’de gayrimenkul ve konut sektörünün en baslica meselesidir. Bankacilik sektörünün konut sektörüne dönük kredi kullandirmakta istahsiz olmasi yanin da kredi taleplerine çok düsük kullandirim limitleri ile karsilik vermektedir. Konut üretiminde finansman ayaginin sekteye ugramasi sebebiyle müteahhitler konut imalatindan kaçinmaktadirlar. Son yillarda alinan insaat ruhsati verilerinin sürekli azalan bir seyir izlemesi bunun en önemli sebebidir.

IZMIR’I TEDARIK 
MERKEZI OLARAK SEÇTIK
Burcu Kurt - Döveç Grup Satis Müdürü- Döveç Grup kurumsal tanitimi ve son projesi olan Querencia
Kuzey Kibris’ta yatirim yapan bir isletme olarak insaat sektörünün önemli yatirimlarindan birine imza atiyoruz. Bizim orada bu anlamda üretim merkezleri olmadigi için insaat sektörüne yönelik en önemli merkezlerin basinda gelen Izmir’i tedarik merkezi olarak belirledik. Artik malzeme alim hizmetlerimizi Izmir’den yapacagiz. Bu bizim Izmir’e olan gönül bagimizin da ne kadar kuvvetli oldugunu gösteriyor.
2016 yilinda 1 sterlin ortalama 4 TL idi. Kendime bir ev almayi düsünüyordum. 72 bin sterline 120 metrekare 3+1 daireyi almak istemistim olmadi. Yil 2017 baska bir proje açtik. 72 bin sterline bu sefer 2+1 daire fiyati olustu. Bu yeterli olur olmaz derken o daire de gitti. 2019 yilinda ise 1+1 72 bin Sterlin oldu. 92 bin sterline 2+1 baska bir daire aldim kendime.
Simdi yil 2022 1+1 daire fiyatlari bugün Kibris’ta 180 bin Sterlin oldu. Simdi yil 2023’e geldiginde inanin bu rakamlari da bulamayacagiz. Fiyatlar çok daha fazla artacak. Kibris’ta çok fazla Osmanli’dan kalma vakif topragi var. Bu yüzden insaat yapabilecegimiz alan son derece sinirli.

Onur Yalin-Tekinalp Sirketler Grubu Finansal
CEO-2023 AVM ve Ticari Gayrimenkullerin durumu, sorunlari ve beklentileri
Türkiye’de kurulu hali hazirda 448 adet AVM bulunmaktadir.2018 yilinda yasanan kur atagina istinaden sözlesmelerin TL cinsinden olusturulmasi sebebiyle yatirimci taraf tarafinda zarar olusmaktadir. Ayrica her geçen gün AVM isletim maliyetleri artmasi, kullanilan banka kredilerin geri ödenmesinde yasanan zorluklar nedeniyle birçok AVM yönetimi iflas ile karsi karsiyadir.

YÜZDE 70 ARTIS DAHA YASANABILIR
Hünkar Türtük - Coldwell Banker Supreme Saha Direktörü ve Global Luxury Lüks Konut Uzmani - 2023 Gayrimenkul Piyasasi Beklentileri
Izmir’de fiyatlar 2 sene içinde en az 3 katina çikti. Bir ay, iki ay sonra tahmin edemedigimiz fiyatlar ortaya çikti. Konut fiyatlari daha da artiyor. Geçmiste yüzde 20-25 artiyorsa simdi yüzde 90-100 artis yasaniyor. 2023 Ocak ayinda yüzde 70 daha artis yasanacagini öngörüyoruz. Çünkü Izmir en büyük göç alan kentlerin basinda geliyor. Enflasyonun üzerinde bir artis bizim için hiçte uzakta degil. Bölgesel lokasyon olarak Ege ve Akdeniz de büyük fiyat artislari yasanabilir.  ABD’de ayni sekilde aylik yüzde 10 fiyat artisi öngörülüyor. Bu Amerika için çok büyük bir rakam. Burada da fiyatlar öngörülenlerin çok üstünde bir artis yasanacak.  

SENELIK 800 BIN KONUT 
ÜRETIMINDEN UZAGIZ
Toplanti sonuç degerlendirmesinde ise sektöre iliskin su öngörüler ve basliklar öne çikti:
Sektörde Agustos ayinda bir önceki yilin ayni dönemine göre fiyatlar %150 artti. Gayrimenkul satislari Temmuz ayina göre %13 azaldi. Ikinci çeyrek konut yapimi 124 bin olarak gerçeklesti. Ilk çeyrekte 130 bin konut yapimina baslandi. Yillik ihtiyacimiz olan 700-800 bin konut üretimden çok uzagiz. Konut arz tarafi aksiyor bu yüzden fiyatlar enflasyonun üstünde artmaya devam etti.

8 MILYON KISI KIRACI
Türkiye’de 8 milyon kisi kirada. Bunlarin yarisi konut satin almak istemekte. Kira fiyatlarinda yasanan yüksek artislar sonucu Hükümet yetkilileri Sosyal konut projesi ile arz açigina müdahale etti. Hükümetin açikladigi Sosyal Konut projesi ile piyasa bir nebze rahatlar.2028’e kadar 250 bin daha yapilacak dendi ama ilk etaptaki 250 bin olan adedi 500 bin yapiyoruz demelerini 1 ay içinde bekliyoruz.
Çünkü 5 milyona yakin kisi basvurdu. Anladik ki konutta efektif olmayan talep ne kadar yüksekmis. Yilbasi ile insaatlar baslar. Bu projenin piyasaya fiili etkisi 2 yil devam eder.

EGE VE AKDENIZ’DE KONUT YATIRIMI
Satilik fiyatlarini etkiler. Çünkü gelecekteki konut fiyatlari bugünü etkiler. Nominal olarak fiyatlar geriye gitmez ama satislarda duraganlik olur.
Gelisen iletisim teknolojisi büyüksehirden dogaya kaçisi getirecek. Ege ve Akdeniz bölgesinde konut yatirimi daha cazip olacak. Uluslararasi limanlara 1 saat uzaklikta yerlerin yatirim için gözde yerler oldugunu söyleyebilirim.


Perşembe 23.4 ° / 16.3 °
Cuma 23.6 ° / 14.7 °
Cumartesi 19.2 ° / 11.6 °