“UNESCO ULUSLARARASI NESET ERTAS 10. YIL ANMA PROGRAMI” SONA ERDI

'Bozkirin Tezenesi' büyük ozan Neset Ertas’i anmak için Kirsehir Belediyesi tarafindan hazirlanan "UNESCO Uluslararasi Neset Ertas 10. Yil Anma Programi"nin kapanis programinda büyük ozanin oglu Hüseyin Ertas, 10 yil aradan sonra baglamayi eline alip, ogl

Kültür-Sanat 26.09.2022 13:50:40 0
“UNESCO ULUSLARARASI NESET ERTAS 10. YIL ANMA PROGRAMI” SONA ERDI

'Bozkirin Tezenesi' büyük ozan Neset Ertas’i anmak için Kirsehir Belediyesi tarafindan hazirlanan "UNESCO Uluslararasi Neset Ertas 10. Yil Anma Programi"nin kapanis programinda büyük ozanin oglu Hüseyin Ertas, 10 yil aradan sonra baglamayi eline alip, oglu Kerem Neset Ertas ile birlikte, babasinin ve dedesi Muharrem Ertas'in türkülerini söyledi. Neset Ertas'in Kizi Döne Ertas ise yaptigi duygu yüklü konusmasinda, Neset Ertas ve onun manevi mirasina niçin sahip çikilmasi gerektigini anlatti.

25 Eylül 2012 tarihinde hayata gözlerini yuman 'Bozkirin Tezenesi' Büyük Ozan Neset Ertas'i anmak için Kirsehir Belediyesi tarafindan gerçeklestirilen "UNESCO Uluslararasi Neset Ertas 10. Yil Anma Programi" kapsaminda düzenlenen etkinlikler Pazar günü sona erdi.

Cuma günü Neset Ertas Kültür Sanat Merkezi’nde Okan Murat Öztürk, Bayram Bilge Tokel, Hilmi Sahballi ve Abdullah Gündüz tarafindan “Neset Ertas” konulu bir panel gerçeklestirildi.

Panelistlerin konusmasinin ardindan Neset Ertas’in oglu Hüseyin Ertas söz alarak programin hazirlanmasinda emegi geçenleri kutladi.

"UNESCO Uluslararasi Neset Ertas 10. Yil Anma Programi" kapsaminda yapilan panelin ardindan Neset Ertas Kültür Sanat Merkezi önünden Cacabey Meydani’na kortej yürüyüsü gerçeklestirildi. Kortejin Cacabey Maydani’na gelmesinin ardindan, konser programinin açilisi yapildi.

Belediye Baskani Selahattin Ekicioglu’nun açilis konusmasiyla birlikte üç gün boyunca süren gösteri ve konser programlari da baslamis oldu.

Programin ilk günü, UNESCO Uluslararasi boyut kazanmasiyla Gürcistan’dan Batumi, Italya’dan Lady Halo, ve Almanya’dan Duo Maliki Konserlerini takiben saat 21.30’da Okan Murat Öztürk sahne aldi.

Ekicioglu, 24 Eylül 2022 Cumartesi günü saat 12.00’de Neset Ertas Kültür Sanat Merkezi’nde UNESCO Uluslararasi Neset Ertas 10. Yil Anma Programi’na katilan ülke temsilcileri ile birlikte ortak bir basin açiklamasi yapti.

Gürcistan-Batum Müzik Sehri Temsilcisi Mamuka Tamazashvili, Italya-Pesaro Müzik Sehri Temsilcisi Flippo Galeazzi ve Almanya-Remschaid (Kardes Sehir) Belediye Baskan Yardimcisi Beatrice Schlieper’in de bulundugu basin açiklamasinda konusan Baskan Ekicioglu, sunlari söyledi:

“UNESCO Müzik Sehri Kirsehir, 49 dünya sehri arasindan tanitimi yapilan ilk 3 sehir arasinda yer alarak üzerine düsen sorumlulugu yerine getirmenin gururunu yasiyor.

Almanya’dan kardes sehrimiz Remschaid ve diger UNESCO Sehirlerinin temsilcileri ve ekipleriyle birlikte bu özel günümüzde bir arada bulunmanin mutlulugunu yasiyoruz.

2019 Yilinda UNESCO ilimiz Kirsehir’i Yaratici Sehirler Agi'na aldi. Kültüre sahip çikildigi zaman islerin daha iyi yürüdügünü görüyor ve bu dogrultuda programlar hazirliyoruz.

5-6 bin yillik bir tarihsel ve kültürel birikime sahip olan Kirsehir’imiz ve yöresi Ahi Evran, Haci Bektas, Âsikpasa, Yunus Emre, Taptuk Emre gibi birçok deger yaratmistir. Anadolu abdal gelenegi de bu kültürün bir parçasi ve devamidir. Muharrem Ertas, Neset Ertas, Çekiç Ali, Haci Tasan gibi kültürel mirasimizin gelecek kusaklara aktarilmasi için Kirsehir Belediyesi olarak elimizden ne geliyorsa yapmaya devam edecegiz. Kültüre sahip çikmayan insanlar ve toplumlar; kültürü sadece kagit üzerinde var sayanlar basarili olamazlar. Bizler bu sehrin yöneticileri olarak bu yilki programimizda siz degerli misafir ülke sehirlerimizle de bulusarak ayri bir mutlulugu yasiyoruz. Bizim kültürümüzde sevgi var, kardeslik var, dostluk var; eger dünyada da bu degerlerin hakim olmasini istiyorsak bizim Kirsehir’de sahip çiktigimiz gibi her yerde sahip çikilmalidir.”

Konuk ülke sehir temsilcileri de yaptiklari konusmalarda, düzenlenen programin önemine vurgu yapilarak Kirsehir’de bulunmaktan duyduklari memnuniyeti dile getirdiler.

Gürcistan-Batum Müzik Sehri Temsilcisi Mamuka Tamazashvili ve Italya-Pesaro Müzik Sehri Temsilcisi Flippo Galeazzi de Kirsehir’i kendi sehirlerinde yapilacak olan programlara davet ettiler.

Almanya-Remschaid (Kardes Sehir) Belediye Baskan Yardimcisi Beatrice Schlieper, yaptigi konusmasinda kendisinin bir müzisyen olmadigini, politika ile ugrastigini ama Kirsehir’de katilmis olduklari bu program sayesinde Kirsehir’in müzige verdigi sevginin ve ruhun etkisinde kaldigini belirterek gittiginde bunu anlatacagini belirtti.

Büyük ozan Neset Ertas’in oglu Neset Ertas da burada yaptigi konusmada, “Bizim kültürümüz aslinda dünya kültürüdür. Büyüklerimiz 'dogru birdir' demisler. 'Incinsen de incitme' sözü her yerde dogrudur. Bu da her kültürde dogrudur ve olmasi gerekendir” dedi.

Cumartesi günü Duran Tasan, Haydar Akyol, Bursa Halk Danslari Toplulugu, Ilyas Alkan, Umut Yoldas sahne alirken, ikinci günün kapanis konserinde Özlem Özdil, sevenleriyle bulustu.

25 Eylül 2022 pazar günü saat 10.00’da Neset Ertas’in Bagbasi Mezarligi’ndaki kabir ziyaretini takiben Muharrem Ertas’in evi ziyaret edilerek Mevlid programi gerçeklestirildi.

Saat 10.00-13.00 arasinda Halk TV’de canli olarak yayinlanan “Serhan Asker ile Görkemli Hatiralar” programina katilan Belediye Baskani Ekicioglu, Kirsehir’den tüm Türkiye’ye ve dünyaya Neset Ertas ve Kirsehir ile ilgili mesajlar verdi. Neset Ertas’in tüm aile bireyleriyle birlikte Gülsen Kutlu, Erkut Özkan, Tasan Kardesler ve Orhan Altinöz’ün de katildigi programda Neset Ertas hatiralari da anlatilarak onun türküleri seslendirildi.

UNESCO Uluslararasi Neset Ertas 10. Yil Anma Programi pazar günü Cacabey Meydani’nda Hacibektas Gönüllü Semah Toplulugu’nun semah gösterisi ve Belediye Halk Danslari Toplulugu gösterileri ile baslarken; Veli Ertas, Burhan Ertas, Tasan Kardesler, Harun Culha, Yunus Deveci ve Erkut Özkan sahne aldi.

Neset Ertas’in vefatinin 10. yili olan 25 Eylül 2022 pazar aksaminin sürprizi ise büyük ozanin oglu Hüseyin Ertas'in 10 yil aradan sonra baglamayi eline alip, oglu Kerem Neset Ertas ile birlikte, babasinin ve dedesi Muharrem Ertas'in türkülerini söylemesi oldu.

Neset Ertas'in Kizi Döne Ertas ise yaptigi duygu yüklü konusmasinda, Neset Ertas ve onun manevi mirasina niçin sahip çikilmasi gerektigini anlatti.

 UNESCO Uluslararasi Neset Ertas 10. Yil Anma Programi, sanatçi Selçuk Balci'nin konseri ile tamamlandi.


Pazar 17 ° / 9.7 °
Pazartesi 17.4 ° / 8.9 °
Salı 19 ° / 9 °