Kafkas ve Hacettepe Üniversitesi Emekli Sözlesmesi Nasil?…(2)

ITÜ TMDK Dr.Ögr.Üyesi Göktan AY ile, “emekli sözlesmeli akademisyen” konusuna kaldigimiz yerden devam ediyoruz.

Güncel 28.09.2022 12:34:00 0
Kafkas ve Hacettepe Üniversitesi Emekli Sözlesmesi Nasil?…(2)

ENPOLITIK: Emekli sözlesmeli akademisyen yönetmeligi ile ilgili olarak  örnek verebilir misiniz?
AY: Iki üniversitenin yönetmeligine bakalim;
Kafkas Üniversitesi, ilgili yönetmelikte;
“MADDE 6. Emekli ögretim elemanlarinin üniversitede istihdami ancak görevlendirilecekleri bilim dali, egitim programi ve ders için yeterli sayida kadrolu ögretim elemani veya adayi bulunmamasi halinde rektörlüklerin önerisi üzerine Yüksekögretim Kurulunca kararlastirilir.” sade ve kabul edilebilir, kurullara güvenilir sekilde yazarken, Hacettepe Üniversitesi asagida inceledigimiz gibi Prof. karsiligi maddeler koyarak isi zora sokmus gözükmektedir…

ENPOLITIK: Nasil zora sokuyor? Yönetmelik “emekli akademisyen” çalistirmamak üzerine mi kurgulaniyor?
AY: Isterseniz, Hacettepe Üniversitesi’nin sözlesme örnegini ele alarak konuyu anlatmaya çalisayim…
https://www.hacettepe.edu.tr/duyuru/yonergeler/EmeklilikSonrasiUsulveEsaslar300321.pdf
HACETTEPE ÜNIVERSITESI EMEKLILIK YAS HADDINI DOLDURMUS ÖGRETIM ÜYELERININ SÖZLESMELI OLARAK ÇALISTIRILMASINA ILISKIN USUL VE ESASLAR:
IKINCI BÖLÜM Sözlesmeli Çalisma Basvuru ve Kabul Sartlari Madde 3- (1) Hacettepe Üniversitesinde görev yapan ögretim üyelerinin, sözlesmeli olarak çalistirilmak için müracaatlarini, yas haddini doldurmadan en az üç ay önce kadrosunun bulundugu bölüm baskanligina, dekanliga veya enstitü/yüksekokul/konservatuvar müdürlügüne yapmasi gereklidir. (Dogru)
(2) Sözlesmeli olarak çalistirilmak için müracaat etmek isteyen ögretim üyesi, emeklilik yas haddi sonrasinda görev süresinin sözlesmeli olarak uzatilmasina iliskin gerekçeyi içerir bir dilekçeyi, ekli bilgi formu ile birlikte kadrosunun bulundugu Bölüm Baskanligina teslim eder. (Dogru)
(3) Bu usul ve esaslarin 4. ve 5. maddelerinde belirtilen niteliklere sahip olan ögretim üyelerinin sözlesmeli olarak çalistirilma teklifleri; bölüm baskaninin, anabilim dali baskani ve bölüm kurulunun görüsünü alarak verecegi gerekçeli uygun görüs üzerine, fakülte/ enstitü/ yüksekokul/ konservatuvar yönetim kurulu ile üniversite yönetim kurulunun karari ve rektörün teklifi ile Yüksekögretim Kuruluna gönderilir. Basvuruyu yapan ögretim üyesinin kadrosunun bulundugu yer ile görev yaptigi yer farkli ise, görev yaptigi yerin dekani yada müdürü ilgili kisi hakkindaki görüslerini rektörlüge ayrica gönderir. (Dogru)
(4) Üniversitenin teklif edilen alandaki ögretim üyesi ihtiyaci ya da teklif edilen alanin Yüksekögretim Kurulu tarafindan belirlenen öncelikli alanlardan olup olmadigi degerlendirilerek, Yüksekögretim Yürütme Kurulunca sözlesmeli olarak çalistirilmasi uygun görülenler, emeklilik yas haddini doldurduklari tarihten itibaren birer yillik süreyle sözlesmeli olarak çalistirilabilirler. Sözlesmeler ayni usulle, ögretim üyelerinin yetmis bes yasini doldurduklari tarihi geçmemek üzere emeklilik veya yaslilik ayligi baglanincaya kadar birer yillik sürelerle uzatilabilir. (Yanlis)
AY: YÖK’ü zaman israfi ve baskiya mazur birakan Dekan atamalarinin YÖK tarafindan Rektörlere birakilmasi beklenirken, “emekli sözlesmeli akademisyenlerin onayinin da YÖK’e birakilmasi, yeni kirtasiye ve bürokrasiye ve ben üstüm” anlayisinin devam ettiginin göstergesidir.
Bu akademisyen zaten yillarini üniversiteye vermis, kabul görmüstür. Taninan bir kisiyi bu kadar kirtasiyeye ve bürokrasiye bogmak dogru degildir
Basvuru Dosyasi 
4- Sözlesmeli olarak çalistirilmak için müracaat etmek isteyen ögretim üyesi tarafindan kadrosunun bulundugu Bölüm Baskanligina sunulacak basvuru dosyasi, asagidaki bilgi ve belgelerin eksiksiz olarak tümünü içermelidir: a) Gerekçeli niyet mektubu, b) Ayrintili akademik özgeçmis, c) SCI/SSCI/AHCI kapsamindaki yayinlar, ç) Atiflar, d) H Indeksi, e) Ödüller f) Konu uzmanligini en iyi ifade eden 5 anahtar kelime, g) Konu uzmanligi ile ilgili uluslararasi ölçekte saygin nitelik tasiyan;  Alanin yüksek etki faktörlü dergilerinin editör ve yardimci editörleri,  Uluslararasi saygin meslek dernekleri ve arastirma kuruluslari baskan ve eski baskanlari,  Alanda saygin kabul edilen ödül(lerin) sahipleri,  Ilgili alanin; yayin, atif ve/veya uluslararasi proje(leri) itibariyle, yaygin ölçüde bilinen/taninan arastirmacilari, 
AY: Dosya bile tamamen kirtasiye bürokrasi altinda kalmis. Her akademisyen yillik çalismalarini ITÜ Özgeçmis formatinda vermiyor mu? Ona göre akademik  tesvik zammi almiyor mu? Yayinlari karsiligi ödüller verilmiyor mu? O halde, neden yeniden bu zahmet. Ve 67 yasina gelmis bir akademisyene yapilacak yeni bir mobbing olmaya adaydir.…
Devam edecek…


Salı 19 ° / 9 °
Çarşamba 23.3 ° / 10.8 °
Perşembe 23.4 ° / 12.8 °