GENÇLIK VE SPOR BAKANLIGI, 64 BIN METREKARE AOÇ ARAZISINI BIR SPOR KULÜBÜNE TAHSIS ETTI…

Sayistay, Gençlik ve Spor Bakanligi’nin kendisine tahsis edilmis Atatürk Orman Çiftligi (AOÇ) arazisini imzalanan bir protokolle ve “gençlik ve spor hizmet ve faaliyetlerinde” kullanilmak sartiyla bir spor kulübüne tahsis edildigini tespit etti. Rapora gö

Güncel 29.09.2022 11:32:00 0
GENÇLIK VE SPOR BAKANLIGI, 64 BIN METREKARE AOÇ ARAZISINI BIR SPOR KULÜBÜNE TAHSIS ETTI…

Sayistay, Gençlik ve Spor Bakanligi’nin kendisine tahsis edilmis Atatürk Orman Çiftligi (AOÇ) arazisini imzalanan bir protokolle ve “gençlik ve spor hizmet ve faaliyetlerinde” kullanilmak sartiyla bir spor kulübüne tahsis edildigini tespit etti. Rapora göre söz konusu spor kulübü, 64 bin metrekare büyüklügünde 1. Derece SIT alani üzerinde dügün ve nikah gibi organizasyonlar yapti. Arazi üzerindeki yüzme havuzu da yine kulüp tarafindan üçüncü kisiler kiralanarak, tahsis amacinin disinda kullanildi.

Sayistay’in Gençlik ve Spor Bakanligi’nin 2021 yili hesaplarina iliskin denetim raporu yayinlandi.

Buna göre, Bakanlik kendisine tahsis edilmis Atatürk Orman Çiftligi arazisini bir protokol ile bir spor kulübüne tahsis etti. Rapora göre; tahsis, “gençlik ve spor hizmet faaliyetlerinde” sartina baglandi. Raporda, mevzuata göre; “bakanliga tahsisli tasinmazlarin spor kulüplerine, protokol yapilmak suretiyle bedelsiz olarak kirk dokuz yila kadar tahsis edilmesi mümkün oldugu, ancak bu kapsamdaki tahsis ve kullanim hakki devirlerinde, tasinmazin gençlik ve spor hizmet ve faaliyetlerinde kullanilmasi gerektigi” belirtildi.

Rapora göre, Atatürk Orman Çiftligi Müdürlügü ile Gençlik ve Spor Genel Müdürlügü arasinda imzalanan protokol ile toplam 258 bin 186 metrekarelik alan, 2008'de; 49 yil süre ile bedelsiz olarak genel müdürlüge tahsis edildi.

Yine rapora göre; protokolde genel müdürlügün bu alan üzerinde bulunan tesislerin kullanim hakkini spor kulüplerine devredebilecegi, ancak sporun gelistirilmesi disinda hiçbir sekilde ticari bir amaç için tahsis edilemeyecegi, birinci derece sit alani sayilan alanda gerekli izinler alinmaksizin mevcut yapilar disinda yeni tesis yapilamayacagi belirtildi. 

30 YIL SÜREYLE BIR SPOR KULÜBÜNE KIRALANDI

AOÇ tarafindan Gençlik ve Spor Genel Müdürlügü’ne tahsis edilen alanin 64 bin 264 metrekarelik kisminin kullanim hakki genel müdürlük tarafindan Temmuz 2010 tarihli protokol ile 30 yil süre ile bedelsiz olarak bir spor kulübüne tahsis edildi.

Raporda; “Protokolde kulübün, bu alanda ancak spor amaçli olmak kaydiyla yeni tesisler yapabilecegi ve ticari amaçli yapilasma yapamayacagi, AOÇ ile Genel Müdürlük arasindaki protokol hükümlerine riayet etmesi gerektigi belirtilmistir” ifadesine yer verildi.

Sayistay; spor kulübüne tahsis edilen alan üzerinde yapilan fiziki incelemede tasinmazin üzerinde dügün, nikâh ve benzeri organizasyonlarin yapildigini, yüzme havuzuna sahip ticari bir yapilasma bulundugu ve bu alanin spor kulübü tarafindan üçüncü kisilere kiralandigini tespit ettit.

Raporda, bu durumun; spor amaçli yapilan tasinmaz tahsisinin yani sira genel müdürlügün hem AOÇ ile hem de spor kulübü ile yapilan protokollere aykirilik teskil ettigi belirtildi.

“HUKUKI SÜREÇLERIN BASLATILMASI GEREKMEKTEDIR”

Sayistay raporunda, su degerlendirme yapildi:

"Spor amaçli tahsis edilen tasinmaz üzerinde ticari isletme kurularak üçüncü kisilere kiralanmasi taraflar arasinda düzenlenmis protokollere ve ilgili mevzuat hükümlerine aykiri oldugundan spor kulübüne yapilan tahsisin iptal edilmesi, birinci derece sit alani olarak kabul edilen alan üzerinde ticari yapilasmaya izin verilmesi ile ilgili hukuki süreçlerin baslatilmasi gerekmektedir.”


Pazar 31.5 ° / 19.5 °
Pazartesi 30.9 ° / 17.7 °
Salı 27.5 ° / 16.1 °