AHMET AKIN: ‘HIZMET ALIM IHALELERINDE TEPEDEN TIRNAGA USULSÜZLÜK VAR’

CHP Genel Baskan Yardimcisi Ahmet Akin, Sayistay’in 2021 yili denetim raporlari ile ilgili; “Milyarlarca lira tutarindaki ihaleler rekabetin ve seffafligin olmadigi bir ortamda verildi. Yap-islet-devret yöntemiyle gerçeklestirilen projelerde 500 milyon li

Güncel 30.09.2022 11:10:00 0
AHMET AKIN: ‘HIZMET ALIM IHALELERINDE TEPEDEN TIRNAGA USULSÜZLÜK VAR’

CHP Genel Baskan Yardimcisi Ahmet Akin, Sayistay’in 2021 yili denetim raporlari ile ilgili; “Milyarlarca lira tutarindaki ihaleler rekabetin ve seffafligin olmadigi bir ortamda verildi. Yap-islet-devret yöntemiyle gerçeklestirilen projelerde 500 milyon liranin üzerindeki müsavirlik hizmetlerinin herhangi bir esas ve usul belirlenmeden alindigi tespit edildi. Baska bir deyisle hizmet alimlarinda tepeden tirnaga pek çok saibe ve usulsüzlük bulunmaktadir” açiklamasini yapti.

CHP Genel Baskan Yardimcisi Ahmet Akin, yaptigi yazili açiklamada; Sayistay’in 2021 yili denetim raporlarinda pek çok ihalede usulsüz ve saibe tespit edildigini belirtti. Akin’in açiklamasi söyle:

“PAZARLIK USULÜ IHALE KAYNAK AKTARMA ARACINA DÖNÜSTÜ: AK Parti iktidari; istisna olmasi gereken pazarlik usulünü yasa tanimadan istismar etmeye devam ediyor. Iktidar, milyarlarca lira tutarindaki kamu kaynagini kendisine yakin sirketlere aktarirken bu yöntemi kullanarak kamuoyundan pek çok bilgiyi gizliyor. Baska bir deyisle yasayla hüküm altina alinan ve belirli zorunlu sartlari tasimasi gereken pazarlik usulü ihaleler AK Parti iktidarinin keyfi tutumuyla asil yöntem haline getirildi. Milyarlarca lira tutarindaki ihaleler rekabetin ve seffafligin olmadigi bir ortamda verildi.

SALGIN DÖNEMINDE BILE USULSÜZLÜKLER BITMEDI: Sayistay’in 2021 yili denetim raporlari AK Parti iktidarinin her seyi kapali kapilar ardinda yapmayi çok sevdigini göstermektedir. Sayistay’in 2021 yili denetim raporlari, AK Parti iktidarinin kamu kaynaklarini ihalelerle verirken adeta hiçbir yasal mevzuati tanimadigini ortaya koymaktadir. 2021 yilinda milyonlarca esnafin kepenk kapatmak zorunda kaldigi, çalisanlarin gelirlerinin düstügü Covid-19 salgini yasanirken; AK Parti iktidari çogu altyapi projesi olan pek çok kamu ihalesini usulsüz bir sekilde gerçeklestirdi. Iktidarin yap-islet-devret yöntemiyle gerçeklestirdigi pek çok ihaledeki müsavirlik hizmetleri ihalelerinin de usulsüz oldugu belirlendi.

HIZMET ALIM IHALELERINDE TEPEDEN TIRNAGA USULSÜZLÜK VAR: Yap-islet-devret yöntemiyle gerçeklestirilen projelerde 500 milyon liranin üzerindeki müsavirlik hizmetlerinin herhangi bir esas ve usul belirlenmeden alindigi tespit edildi. Müsavirlik hizmet alimlarinin yani sira yapim kontrollük, danismanlik hizmet alim islerinde de pek çok usulsüzlük oldugu belirlenirken, ihale yapilmasi gereken bazi islerin ise ihalesiz bir sekilde özel sirketlere verildigi tespit edilmistir. Baska bir deyisle hizmet alimlarinda tepeden tirnaga pek çok saibe ve usulsüzlük bulunmaktadir.

AK PARTI PAZARLIK USULÜ IHALELERI KARANLIKTA BIRAKIYOR: AK Parti iktidari döneminde defalarca degistirilen ihale mevzuatina uyulmamasiyla pek çok usulsüzlük ve saibeli islem yapildigi anlasilmaktadir. Iktidar, vatandasin parasini harcarken pazarlik usulünün arkasina gizlenerek hesap vermemeyi tercih etmistir. Özellikle 2021 yilinda pazarlik usulüyle yapilan ihalelerin yasal olarak kamuoyuna açiklanmasi gerekirken karanlikta birakilmistir.

IKTIDARIMIZDA KAMU IHALE YASASI’NI DEGISTIRECEGIZ: Cumhuriyet Halk Partisi olarak biz pazarlik usulüyle verilen ihalelerle ilgili seffaflik çagrisi yaparak bu ihalelerin açiklanmasini istedik. Iktidar sus pus olup hiçbir ses vermezken; Sayistay bizim tespitlerimizin dogru oldugunu denetim raporlariyla ortaya koydu. Sayistay denetçileri; Ulastirma ve Altyapi Bakanligi’nin 2021 yilinda gerçeklestirdigi ihalelerde pek çok usulsüzlük yapildigini ortaya koymaktadir. Genel Baskanimiz Sayin Kemal Kiliçdaroglu’nun açikladigi Ikinci Yüzyila Çagri Beyannamesi’nde de yer aldigi üzere iktidarimizda Kamu Ihale Yasasi’ni degistirecegiz. Kamu ihalelerini rekabet ve seffafligi saglayacak sekilde yeniden düzenleyecegiz. Kamuda israf ve adrese teslim ihale uygulamasini bitirecegiz.”


Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °
Pazar 31.5 ° / 19.5 °