AHMET AKIN: “AK PARTI IKTIDARI ZAM ÜSTÜNE BIR DE GIZLI ZAM YAPIYOR"

CHP Genel Baskan Yardimcisi Ahmet Akin, BOTAS’in dogal gaz toptan satis fiyatlarinda, EPIAS tarafindan isletilen Türkiye Organize Toptan Dogal Gaz Satis Piyasasi'nda belirlenen günlük referans fiyatinin (GRF) baz alinacak olmasinin sanayi dogal gazina ‘gi

Güncel 1.10.2022 11:55:00 0
AHMET AKIN: “AK PARTI IKTIDARI ZAM ÜSTÜNE BIR DE GIZLI ZAM YAPIYOR

CHP Genel Baskan Yardimcisi Ahmet Akin, BOTAS’in dogal gaz toptan satis fiyatlarinda, EPIAS tarafindan isletilen Türkiye Organize Toptan Dogal Gaz Satis Piyasasi'nda belirlenen günlük referans fiyatinin (GRF) baz alinacak olmasinin sanayi dogal gazina ‘gizli zam’ olarak yansidigini söyledi. Ahmet Akin, “AK Parti iktidari zamlari vatandaslarimizdan nasil gizleyip saklayacaginin formüllerini arayip, bulup hayata geçiriyor. Zam üstüne bir de gizli zam yapiyor. AK Parti iktidari insafsizligindan hiç geri adim atmiyor” degerlendirmesini yapti.  

CHP Genel Baskan Yardimcisi Ahmet Akin, BOTAS’in büyük sanayi tesislerini temsil eden Kademe-2 abonelerinin tükettigi dogal gazin yüzde 40'inin artik EPIAS'taki dogal gaz piyasasinda belirlenen günlük referans fiyatina göre faturalandirilacak olmasini “gizli zam” olarak degerlendirdi.

Akin, “Iktidari degil vatandasi koruyup kollamak ve seffaf olmakla yükümlü BOTAS, ‘yeni fiyat mekanizmasi’, ‘enerji merkezi olma hedefi’, ‘sürdürülebilir ve öngörülebilir fiyat yapisi’ gibi süslü cümlelerle laf ebeligi yaparak zammi allayip pullayip vatandasa sunuyor. AK Parti iktidari zamlari vatandaslarimizdan nasil gizleyip saklayacaginin formüllerini arayip, bulup hayata geçiriyor. Zam üstüne bir de gizli zam yapiyor. AK Parti iktidari insafsizligindan hiç geri adim atmiyor” dedi.

Akin, su degerlendirmeleri yapti:

“TURIZMDE KULLANILAN DOGAL GAZA YÜZDE 25 ZAM”

“Yeni mekanizma ve tarife uygulamasina göre çesitli is kollarinin elektrik üretimi haricinde tüketecegi dogal gazin fiyati, sektörden sektöre degisti. Turizmde konaklama tesislerine uygulanan gaz fiyati yüzde 25 arttirildi. Oteller, tatil köyleri, butik oteller, özel konaklama tesisleri, moteller, pansiyonlar ve apart oteller, tüketim miktarlari ayni kalsa bile Ekim 2022 döneminde Eylül ayina göre yüzde 25 daha yüksek bir fatura ile karsi karsiya kalacaklar.  

“SANAYI DOGAL GAZINDA BULMACA GIBI ZAM”

Sanayi dogal gazina yapilan zam ise bulmaca gibi. Kademe-2 tüketicileri olarak adlandirilan sanayi tüketicileri, elektrik üretimi amaçli hariç fiili gaz tüketiminin yüzde 60’ina tarifede yer alan fiyat uygulanacak. Bunun üzerindeki kisim ise EPIAS¸ tarafindan isletilen Organize Toptan Dogal Gaz Satis¸ Piyasasi’nda (OTSP) 2022 Yili Eylül ayinin ilk 25 gününde olusan Günlük Referans Fiyatlarin (GRF) aritmetik ortalamasi uygulanacak. Bu su anlama geliyor. Ekim tarifesiyle birlikte, yüzde 60'in üzerindeki tüketimler eylül ayinin ilk 25 günündeki GRF ortalamasina uyarlandi. Hesapladigimizda 26 TL oluyor. Bu da yüzde 40 üzerindeki kisim için yüzde 9,8 zam demek. Kümülatif baktigimizda yüzde 5 zam demek. Altin, alüminyum, bakir, bor, çinko, demir/çelik, gümüs, krom, kursun ve magnezyum üretimi ile petrol rafinerisi ve petrokimya sektörlerinde ise tüketicilerin tüketimlerinin tamamina 26 TL uygulanacak. Yani fiyat artisi yüzde 37,3 olacak.”

Akin; dogal gaza yapilan gizli zammin vatandasin hayat pahaliligi mücadelesinde zor günlerin habercisi oldugunu ifade etti. Sanayi abonelerine yapilan zamlar nedeniyle üretim maliyetlerinin artarak vatandaslara hayat pahaliligi olarak geri dönecegine dikkat çeken CHP’li Ahmet Akin, sanayi abonelerine eylül ayinda yapilan yüzde 50,8 oranindaki zammin ardindan Ekim ayinda yapilan yüzde 5 ila yüzde 40 arasindaki gizli zamla 2022 yilinda yapilan toplam zam oranin yüzde 300’e dayandigini bildirdi.


Çarşamba 23.5 ° / 16.2 °
Perşembe 23.4 ° / 16.3 °
Cuma 23.6 ° / 14.7 °