Hayali ihaleye "proje" adi altinda 60 milyon liralik kaynak

Çiftçi ve vatandas, uygulanan yanlis tarim politikasinin bedelini ithalatla ve artan gida fiyatlari ile öderken, Tarim Bakanligi kaynaklari ise “proje” adi altinda resmen yagmalaniyor.

Güncel 4.10.2022 13:46:00 0
Hayali ihaleye

2013 yilinda Mehdi Eker’in bakanligi döneminde gündeme getirilen ve kamuoyuna büyük salon toplantilari ile açiklanan gidada taklit ve tagsisi önleyecegi iddia edilen Ürün Dogrulama ve Takip Sistemi’nde yasanan büyük yolsuzluk, mahkeme kararlarina ve bilirkisi raporlarina yansidi.


ADRESE TESLIM IHALEDE SAHTE IMZA SKANDALI!
Tarim ve Orman Bakanligi, yillardir hayata geçirilmeyen ve çürümeye terk edilen Ürün Dogrulama ve Takip Sistemi’nden dolayi Hakan Bilal Kutlualp’e tam 57,6 milyon lira ödeme yapmak zorunda kalirken, Kutlualp’in de alacak davasini kazanmasi için bütün kurgunun dönemin üst düzey yöneticileri tarafindan yapilmasi manidar bulunuyor. Hakan Bilal Kutlualp’e verilen adrese teslim ihalenin bile büyük bir kurgudan ibaret oldugu, ihale komisyonu üyelerinin ihaleden habersiz komisyon kararina imza attirildigi, tasfiye kararini Mehdi Eker’in imzasi ile alinmamasi ve deger tespit komisyonu üyelerinin makineden anlamayan ortaokul ve lise düzeyinde düz memurlardan olusturulmasi, ÜDTS’de yasanan büyük yolsuzlugu gözler önüne seriyor.

ANKARA CUMHURIYET BASSAVCILIGI, IHALE KOMISYONU ÜYELERI ILE ILGILI SORUSTURMA IZNI ISTEDI, BAKANLIK IZIN VERMEDI!
ÜDTS’de bilirkisi raporlariyla ortaya çikan sahte imza skandali basta olmak üzere mevzuatlara aykiri yapilan ihale ve ihalede rekabet sartlarinin saglanmamasindan dolayi ihale komisyonu üyeleri hakkinda sorusturma izni istenmesine ragmen Tarim ve Orman Bakanligi, 8 kisi hakkinda sorusturma izni vermedi. Bunun üzerine Ankara Cumhuriyet Bassavciligi, sorusturma izni verilmemesi üzerine dosyayi kapatti. Bassavcilik, Faruk Çelik’in bakanligi döneminde sorusturma izni isterken, Fakibaba döneminde ise bassavciliga karsi cevap verildi. Bakanligin, ihale komisyonu üyeleri ile ilgili olarak sorusturma izni vermemesi ÜDTS’deki büyük yolsuzlugun üzerinin örtülmesi olarak degerlendiriliyor.

ICRA DAIRESI, TARIM BAKANLIGINA ÖDEME EMRINI GÖNDERDI
Hakan Bilal Kutlualp, 2015 yilinda Ankara Asliye 3. Ticaret Mahkemesine açtigi alacak davasina görevsizlik karari verilmesi üzerine Ankara 18. Asliye Hukuk Mahkemesinde açtigi 30 milyon liralik alacak davasini kazandi. Kutlualp, Ankara 14. Icra Dairesine basvurarak Tarim Bakanligi aleyhine icra takibi islemlerini baslatti. Ankara 14. Icra Dairesi 25 Mart 2022’de bakanliga basvurarak toplam 57 milyon 649 bin liranin Hakan Bilal Kutlualp’e ödenmesini istedi.

TARIM BAKANLIGI, ISTANAFA YAPTIGI BASVURUYU DA KAYBETTI
Tarim Bakanligi, Ankara 18. Asliye Hukuk Mahkemesinin Kutlualp lehine verdigi karari istinafa götürdü. Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 27. Hukuk Dairesi, bakanligin istinaf basvurusunu reddetti. Bunun üzerine alacak davasi Yargitay’a temyize giderek, Yargitay 6. Hukuk Dairesi tarafindan onandi.

MILLÎ GAZETE, BÜYÜK YOLSUZLUGU ORTAYA KOYAN BILIRKISI RAPORLARINA ULASTI!
Millî Gazete, Mehdi Eker döneminde gündeme getirilen ancak daha sonra çürümeye terk edilen Ürün Dogrulama ve Takip Sistemi projesi ile ilgili bilirkisi raporlarina ulasti. Sahte, taklit ve tagsis edilmis ürünlerin üretimini ve satisini engellemek için 2013 yilinda gündeme gelen ve o dönem ‘adrese teslim’ ihale iddialari ile kamuoyunda büyük tartisma konusu olan Ürün Dogrulama ve Takip Sistemi’nden (ÜDTS) dolayi Hakan Bilal Kutlualp’in Tarim Bakanligina 30 milyon lira alacak davasi açtigi ve davanin da Nisan ayinda sonuçlandigi ortaya çikti.

PEKI NELER OLMUSTU?
2013 yilinda Mehdi Eker’in tarim bakanligi döneminde, sahte, taklit ve tagsis edilmis ürünlerin üretimini ve satisini engellemek için gelistirilen ÜDTS, adrese teslim bir ihale ile Hakan Bilal Kutluap’in sirketi olan Veriso Data Sistemleri San. ve Tic. Ltd. sirketine verilmisti. 10 yilligina Kutlualp’e verilen ve ÜDTS ile alkollü içecekler, takviye edici gidalar, bal, enerji içecekleri, çay, bitkisel sivi yaglar ve bebek mamalari bu sistemle takip edilecekti. Ancak daha sonra açilan bir dava ile alkollü içkiler sistemden çikarildi. Alkollü içkilerin sistem çikarilmasiyla adrese teslim ihalede bütün hesaplar altüst oldu. Hakan Bilal Kutlualp, ÜDTS’nin yüzde 80’ini alkollü içkilerin olusturdugu gerekçesiyle bu isten vazgeçerken, Tarim Bakanligi da ihaleyi iptal etmek yerine tasfiye karari alarak, ÜDTS’nin bakanlik eliyle yürütülmesine karar verir. Saibeli bir sekilde alinan tasfiye karari ve deger tespit komisyonu karari ile Hakan Bilal Kutlualp’e 29,8 milyon lira ödenmesine karar verilir. Bakanligi aldigi tasfiye karari ile bir anlamda Kutlualp hakli duruma getirilerek 29,8 milyon liralik alacak davasinda eli kuvvetlendirilmis oldu. Mehdi Eker, sözde yeni bakan buna karar versin diye 29,8 milyon lira tasfiye karari ile alinan ödeme kararinin altina imza atmaz. (Aslinda sorumluluk almak istemez. Çünkü Hakan Bilal Kutlualp mahkemeye gitmesi durumunda tasfiye kararindan dolayi her hâlükarda bu parayi alacagi garantilenmistir.) Mehdi Eker’den sonra tarim bakani olan Faruk Çelik de ÜDTS’nin bakanlik bünyesine geçirilerek Hakan Bilal Kutlualp’e 29,8 milyon lira ödenmesiyle ilgili karara imza atmadi. Kutlualp de 24 Aralik 2015’te bakanligin aleyhine alacak davasi açti.

TASFIYE KARARI ILE KUTLUALP HAKLI DURUMA GETIRILDI
Alkollü içeceklerin ÜDTS’den çikarilmasiyla birlikte Hakan Bilal Kutlualp, bu isten vazgeçtigi halde kamu yarari var gerekçesiyle sistemin bakanlik bünyesine geçirilmek istenmesi ve alinan tasfiye karari ile Kutlulap’e 29,8 milyon lira ödenmesinin bakanlik tarafindan taahhüt altina alinmasi ÜDTS’de yasanan büyük kamu zararini gözler önüne seriyor.

IHALE KOMISYONUNDA SAHTE IMZA TESPIT EDILDI!
Millî Gazete’nin ulastigi mahkeme karari ve bilirkisi raporunda, aslinda bakanligin göz göre göre nasil zor durumda birakildigi ve hayali bir ihale ile Hakan Bilal Kutlualp’e özel bir kiyak geçilerek büyük bir yolsuzluga imza atildigini belgeliyor. Bilirkisi raporlarinda dehset verici tespitler yapilirken, adrese teslim bir ihale ile, Hakan Bilal Kutlualp’e verilen ÜDTS için olusturulan ihale komisyonunda sahte imza tespit edildigi, komisyon üyesinin ihaleden haberi olmadigi halde ihaleyi yapmis gibi komisyon kararinin altina imza attigi belirlendi.

SAHTE IMZA SKANDALI BILE IHALENIN IPTALI IÇIN AYRI BIR DAVA AÇILMASINI GEREKTIRIYORDU
ÜDTS’nin adrese teslim ihalesinde ortaya çikan sahte imza skandali bile basli basina bir skandali gündeme getirirken, bakanligin Kutlualp’in açtigi alacak davasina karsilik ihalenin iptali için karsi bir dava açmasi gerekiyordu. Ancak Mehdi Eker’den sonra göreve gelen Faruk Çelik, Ahmet Esref Fakibaba, Bekir Pakdemirli ve Vahit Kirisci’nin karsi bir dava açmamasi Hakan Bilal Kutlualp’in elini daha da kuvvetlendirdi.

DEVR-I SABIK OLUSTURMAMAK IÇIN DAVA AÇILMADI!
Mahkemeler tarafindan atanan bilirkisi heyeti raporlarinda ÜDTS’nin, ihale asamasi ve tasfiye asamasinda büyük saibeli kararlar tespit edilmesine ragmen Mehdi Eker’den sonra göreve gelen bakanlarin hiçbirisinin ihalenin iptali ile ilgili dava açmamasi manidar bulunuyor. ÜDTS’nin iptali ile ilgili bir dava açilmasi durumunda tespit edilen sahte imzadan dolayi bakanligin davayi kazanmakla kalmayip kamuyu bilerek ve kasten zarara ugratmaktan dolayi Hakan Bilal Kutlualp basta olmak üzere dönemin yöneticileri ile ilgili yasal islem baslatilacakti.

BAKAN KARARI ILE ALINMASI GEREKEN TASFIYE KARARINDA MEHDI EKER’IN IMZASI YOK!
Hakan Bilal Kutlualp’in açtigi alacak davasini kazanmasinda etkili olan tasfiye kararinin dönemin Tarim Bakani Mehdi Eker’in imzasi ile alinmamasi da manidar bulunuyor. Tasfiye karari, Kutlualp’e ödenecek 60 milyon lira kamu zararinda önemli bir unsur olmasina ragmen Mehdi Eker’in sanki bugünleri düsünmüsçesine imzasinin olmamasi, Kutlualp’in eline kuvvetlendiren tasfiye kararini da tartismali hale getirdi.

Diger yandan Mehdi Eker döneminde olusturulan tasfiye karari ile Hakan Bilal Kutlualp’e 29,8 milyon lira ödenmesine karar veren Deger Tespit Komisyonunun da isin ehli olmayan, mevcut sistem ve makinelerden anlamayan ortaokul ve lise düzeyindeki düz memurlardan olusturuldugu ortaya çikti. Bilirkisi heyeti yaptigi incelemelerde, isten anlamayan deger tespit komisyonu üyelerinin hiçbir arastirma yapmadan, Hakan Bilal Kutlualp’in verdigi faturalar üzerinden bir deger tespiti yaptigini tespit etti.

ÜDTS’DE BÜTÜN ALTYAPI MEHDI EKER’IN SAG KOLU OLARAK BILINEN ERDAL CELAL SUMAYTAOGLU TARAFINDAN KURGULANMISTI!
ÜDTS ile ilgili bütün islemler dönemin Bakanlik Rehberlik ve Teftis Baskani 1’inci Hukuk Müsaviri Erdal Celal Sumaytaoglu tarafindan kurgulanmisti. Özellikle alkollü içeceklerin mahkeme karari ile iptal edilecegi bilindigi halde ÜDTS’ye Erdal Celal Sumaytaoglu tarafindan dahil edildigi kaydedilirken, sözde büyük hukukçu olarak bilinen Sumaytaoglu’nun bu israri da gelinen noktada manidar bulunuyor. Alkollü içeceklerin mahkeme karari ile ÜDTS’den çikarilmasi ve onun akabinde bakanligin aldigi tasfiye karari ile Hakan Bilal Kutlualp’e 29,8 milyon lira ödeme ile karsi karsiya birakilmasi ve 29,8 milyon lira ödenmesini belirleyen Deger Tespit Komisyonu üyelerinin isten anlamayan düz memurlardan olusturulmasi, ÜDTS’de yasanan büyük yolsuzlugu gözler önüne seriyor.

ERDAL CELAL SUMAYTAOGLU SOY ISMINI DEGISTIRDI!
Mehdi Eker döneminde yaris ati skandallari ve ÜDTS’de yasanan yolsuzluk iddialari ile ismi sikça gündeme gelen Erdal Celal Sumaytaoglu’nun daha sonra soy ismini degistirmesi dikkat çekmisti. Erdal Celal Sumaytaoglu, soy ismini Aysoy olarak degistirirken, su anda Istanbul Büyüksehir Belediyesi sirketi ISTAÇ’in Yönetim Kurulu baskan vekilligini yapiyor.

Kaynak; Milli Gazete


Pazartesi 30.9 ° / 17.7 °
Salı 27.5 ° / 16.1 °
Çarşamba 23.5 ° / 16.2 °