“SANSÜR YASASININ” ILK IKI MADDESI, TBMM GENEL KURULU’NDA KABUL EDILDI

TBMM Genel Kurulu’nda görüsmelerine bugün baslanan “Sansür Yasasi’nin” ilk iki maddesi kabul edildi.

Güncel 5.10.2022 10:50:00 0
“SANSÜR YASASININ” ILK IKI MADDESI, TBMM GENEL KURULU’NDA KABUL EDILDI

TBMM Genel Kurulu’nda görüsmelerine bugün baslanan “Sansür Yasasi’nin” ilk iki maddesi kabul edildi.

Kamuoyunda “Sansür Yasasi” olarak bilinen, internet medyasi ve sosyal medyaya yeni yaptirimlar öngören kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu’ndaki görüsmeler, bugün basladi. CHP ve HDP’nin önerisiyle usul tartismasi açildi. Usul tartismasinin ardindan, gruplar; teklifin geneli üzerine görüslerini bildirdi.

Teklifin; internet haber sitelerinde çalisanlara basin karti verilmesini saglayan birinci maddesi kabul edildi. Böylece, mevcut Basin Kanunu’nun birinci maddesinin birinci fikrasindaki, “Bu Kanun, basilmis eserlerin basimi ve yayimini kapsar” hükmü; “Bu Kanun basilmis eserlerin basimi ve yayimi ile internet haber sitelerini kapsar” hükmü ile degistirildi. Ayrica teklifteki birinci maddenin kabulü ile “Basin karti düzenlemesi bakimindan basin karti talep eden medya mensuplari ve enformasyon görevlileri de bu Kanun kapsamina dahildir” hükmü de Basin Kanunu’nun birinci maddesine eklenmis oldu. Bu hükümle radyo, televizyon ve kamu kurum ve kuruluslarinin yürüttükleri enformasyon hizmetlerinde çalisan kamu personelinin de basin karti almasinin önü açildi.

Teklifin ikinci maddesi de Basin Kanunu’nun ikinci maddesine eklenen “internet haber siteleri” hükmüyle, internet siteleri de yaygin dagitim kapsamindaki basin kuruluslari arasinda yer aldi. Ayrica internet haber sitesinin de “Internet ortaminda, belirli araliklarla haber veya yorum niteliginde yazili, görsel veya isitsel içeriklerin sunumunu yapmak üzere kurulan ve isletilen süreli yayini” tanimi yapildi.

Teklifin ikinci maddesiyle Basin Kanunu’nun ikinci maddesine yeni eklenen tanimlar söyle oldu:

“Basin karti: Bu Kanunda belirtilen kisilere, Baskanlikça verilen kimlik kartini,

Baskan: Iletisim Baskanini,

Baskanlik: Iletisim Baskanligini,

Komisyon: Basin Karti Komisyonunu,

Medya mensubu: Radyo, televizyon ve süreli yayinlarin basin-yayin faaliyeti yürüten çalisanlarini,

Enformasyon görevlisi: Kamu kurum ve kuruluslarinin yürüttükleri Devlet enformasyon hizmetlerinde çalisan kamu personelini.”

SANSÜR YASASI NE IÇERIYOR?

“Sansür yasasi” olarak bilinen Basin Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi’nde hapis cezalari da öngörülüyor. Teklifle "Halk arasinda endise, korku veya panik yaratmak amaciyla ülkenin iç ve dis güvenligi, kamu düzeni ve genel sagligi ile ilgili gerçege aykiri bir bilgiyi, kamu barisini bozmaya elverisli sekilde alenen yayan" kimse, 1 yildan 3 yila kadar hapis cezasiyla cezalandirilacak. Milli Istihbarat Teskilati’nin faaliyetleri ve personeline yönelik suç teskil eden içerikler katalog suçlar kapsamina alinacak. Teklifle, internet haber siteleri süreli yayin kapsamina alinacak. Basin karti basvurusu Iletisim Baskanligi’na yapilacak ve basin karti resmi nitelikte kimlik belgesi olarak kabul edilecek.


Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °
Salı 29.4 ° / 18.3 °
Çarşamba 29.5 ° / 19.7 °