WITOLD SOBKOW: "TÜRKIYE, UZUN SÜREDIR STRATEJIK ORTAGIMIZ. NATO’DA KILIT ÖNEME SAHIP BIR MÜTTEFIK"

Ukrayna Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Polonya Büyükelçiligi, Çek Cumhuriyeti Büyükelçiligi ve Dis Politika Enstitüsü tarafindan düzenlenen “Ukrayna’ya Karsi Rus Savasi” konulu panelde; “Desteginiz sayesinde kazanacagiz. Buna inaniyorum” dedi. Polonya Disisler

Güncel 5.10.2022 10:57:00 0
WITOLD SOBKOW:

Ukrayna Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Polonya Büyükelçiligi, Çek Cumhuriyeti Büyükelçiligi ve Dis Politika Enstitüsü tarafindan düzenlenen “Ukrayna’ya Karsi Rus Savasi” konulu panelde; “Desteginiz sayesinde kazanacagiz. Buna inaniyorum” dedi. Polonya Disisleri Bakanligi Siyasi Direktörü Witold Sobkow ise “Türkiye, Rusya ile karsi karsiya gelmekten kaçinirken, Ukrayna'nin yenilmemesine yardimci olacak bir yol buldu. Bu ise Türkiye'nin Ukrayna'ya yardim etmek için verimli arabuluculuk çabalarina girmesini saglamistir. Türkiye ve Polonya stratejik ortaklardir. Türkiye, uzun süredir stratejik ortagimiz ve ayni zamanda NATO'da kilit öneme sahip bir ortak ve müttefik” diye konustu.

Polonya Büyükelçiligi, Çek Cumhuriyeti Büyükelçiligi ve Dis Politika Enstitüsü, dün Polonya’nin Ankara Büyükelçiligi’nde “Ukrayna’ya Karsi Rus Savasi” konulu bir panel düzenledi. Pek çok yabanci misyon temsilcisinin katildigi panelde, Çek Cumhuriyeti Büyükelçisi Pavel Vacek, Polonya Büyükelçiligi Maslahatgüzari Radoslaw Sadowski, Ukrayna Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Polonya Disisleri Bakanligi Siyasi Direktörü Witold Sobkow ve Dis Politika Enstitüsü Baskani Hüseyin Bagci açis konusmalarini yapti.

Büyükelçi Vacek, konusmasinda katilimcilara tesekkür ederken; Polonya Büyükelçiligi Maslahatgüzari Sadowski, “Ankara Çek Cumhuriyeti Büyükelçiligi ve Dis Politika Enstitüsü’ndeki partnerlerimize tesekkür ederiz. Ayrica Türkiye Disisleri Bakanligi’ndan temsilcileri ve Paris, Brüksel, Stockholm, Prag ve Kiev’den dostlarimizi agirlamaktan memnuniyet duyuyoruz” ifadelerini kullandi.

Dis Politikalar Enstitüsü Baskani Bagci ise iç ve dis politikada olup bitenler hakkinda Türk ve uluslararasi kamuoyunu bilgilendirmek için etkinliklerine devam edeceklerini belirtti.

BODNAR: DESTEGINIZ SAYESINDE KAZANACAGIZ

Ukrayna’nin Ankara Büyükelçisi Bodnar ise, Ukrayna’ya verilen destekleri hissettiklerini söyleyerek “Bu sayede hayatta kaliyoruz ve sadece hayatta kalmakla kalmiyor, ayni zamanda düsmani da alt ediyoruz” diye konustu. Esir degisimi kapsaminda Türkiye’de kalan Azov taburu askerlerinin aileleriyle bir araya geldikleri ana aglayarak tanik oldugunu söyleyen Bodnar, “Bu an, gelecek için, aileler için, hayatlar için savasmaya deger oldugunu gösteriyor. Desteginiz sayesinde kazanacagiz. Buna inaniyorum” dedi.

SOBKOW: YENI YAPTIRIM PAKETLERI AÇIKLAMALIYIZ

Polonya Disisleri Bakanligi Siyasi Direktörü Sobkow ise konusmasinda Ukrayna’ya agir silahlar, ekipman ve mühimmat gönderiminin devam etmesi gerektigini vurguladi. Rusya’ya yönelik yeni yaptirimlarin hayata geçirilmesi gerektigine deginen Sobkow, “Rusya'yi modern teknolojilerden, bilgi teknolojileri hizmetlerinden çikararak, Rus enerji kaynaklarindan vazgeçerek yeni yaptirim paketleri açiklamaya devam etmeliyiz” dedi. Sobkow yaptirimlar konusunda “Kisilere, sirketlere, örnegin silah dagitimi konusunda bireysel yaptirimlar üzerinde çalismali ve vize sinirlamalarini güçlendirmeliyiz” açiklamasinda bulundu.

Ukrayna’nin AB ve NATO ile yakinlasmasina ivme kazandirilmasi gerektigini belirten Sobkow, Ukrayna’nin yeniden insasi ve toparlanma sürecinin de ele alinmasi gerektigini söyledi. Sobkow, “Rusya hedeflerine ulasamadi. Rusya, Kiev’de Rusya vekili bir hükümeti kuramadi” ifadelerini kullandi.

“TÜRKIYE, NATO’DA KILIT ÖNEME SAHIP BIR ORTAK”

Sobkow, Türkiye’nin arabuluculuk, esirlerin serbest birakilmasi ve tahil koridoru gibi konulardaki girisimlerinin somut adimlarla sonuçlandigini söyledi. Sobkow, devaminda sunlari kaydetti:

“Türkiye, Rusya ile karsi karsiya gelmekten kaçinirken, Ukrayna'nin yenilmemesine yardimci olacak bir yol buldu. Bu ise Türkiye'nin Ukrayna'ya yardim etmek için verimli arabuluculuk çabalarina girmesini saglamistir. Türkiye ve Polonya stratejik ortaklardir. Türkiye, uzun süredir stratejik ortagimiz ve ayni zamanda NATO'da kilit öneme sahip bir ortak ve müttefik” dedi.

Açis konusmalarinin ardindan panellere geçildi. Basina kapali yapilan sunumlarin ilki Bagci moderatörlügünde yapildi. Ilk panelde Türkiye’nin Meksiko Büyükelçisi Timur Söylemez, Fransa Cumhurbaskani Danismani Isabelle Dumont ve Wojciech Kononczuk söz aldi.

“Uzun süreli sonuçlar ve Ukrayna’nin toparlanmasi” konulu ikinci panel ise emekli Büyükelçi Hüseyin Diriöz moderatörlügünde yapildi. Panelde Luc Pierre Devigne, Andreas von Beckerath, Çek Cumhuriyeti Disisleri Bakanligi Analiz ve Planlama Direktörü Jan Snaidauf ve George C. Marshall Avrupa Güvenlik Arastirmalari Merkezi’nden Graeme P. Herd konusmaci olarak yer aldi.


Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °
Pazar 31.5 ° / 19.5 °