Huawei’den çevre dostu akilli tarim uygulamasi

Huawei’in Avusturya’da tanittigi uygulama sayesinde tarim arazileri 5G’li dronlarla görüntülü taranarak ayrintili analiz ediliyor,

Bilim & Teknoloji 6.10.2022 17:56:00 0
Huawei’den çevre dostu akilli tarim uygulamasi

Huawei’in Avusturya’da tanittigi uygulama sayesinde tarim arazileri 5G’li dronlarla görüntülü taranarak ayrintili analiz ediliyor, ürünü olumsuz etkileyen faktörler konum bazli saptaniyor. Uygulamanin yapay zeka ile analiz bölümü, Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi’ndeki 12 kisilik Türk mühendis ekibi tarafindan yürütülüyor. 

Huawei, tarim alaninda da sürdürülebilir çözümler sunmak üzere is ortaklariyla birlikte çalismaya devam ediyor. Bu alandaki en güncel projelerden biri, Huawei’in 4 Ekim tarihinde Avusturya’da düzenledigi “5G Akilli Tarim Turu” etkinliginde tanitildi. Insansiz hava araci firmasi Dronetech ile isbirligi yapan Huawei, tarim alanlarinda ihtiyacin üzerinde ilaçlama, gübreleme, sulama gibi çevreye zararli  uygulamalarin önüne geçecek bir projenin tanitimini gerçeklestirdi. 

Huawei’in gelistirdigi 5G tabanli görsel iletim teknolojisi ile aninda veri saglayacak olan drone’lar, tarim alanlarini gözlemleyerek, yalnizca ihtiyaç olan alanlarda ve yeterli miktarlarda ilaçlama yapilmasi için gerekli veriyi saglayacak. Genis alanlari tarayacak olan hava araçlari, buradan elde edilecek büyük miktarda veriyi, gerçek zamanli olarak iletebilecek. Böylelikle müdahale edilmesi ya da inceleme yapilmasi gereken tarim alanlarina hizla erisilebilecek ve ürünlerin gelisimi de gerçek zamanli olarak takip edilebilecek.   

Projenin ikinci asamasinda Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi devrede 

5G, yapay zeka ve nesnelerin interneti teknolojilerinin bir arada kullanildigi projede, Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi, gelistirdigi yapay zeka veri anlamlandirma yazilimi önemli bir rol oynadi. 12 kisiden olusan Türk mühendis ekibi, bes aydan bu yana, Istanbul Ümraniye’deki merkezde bu konuda çalismalarina devam ediyor. Ekibin gelistirecegi analizler, çiftçilerin küçük böcekler gibi zararli etkenleri tespit etmelerine, mahsul durumunu izlemelerine ve hasadin gelisim sürecini tahmin etmelerine yardimci olarak; su, kimyasallar ve böcek ilaçlarinin kullaniminin, verimli ve çevre dostu oranlarda yapilmasini saglayacak.

Avusturya Maliye Bakanligi Telekomünikasyon, Posta Hizmetleri ve Madencilik Genel Müdürü Andreas Reichhardt, yaptigi degerlendirmede; “Huawei ve Dronetech'in tarimda insansiz hava araçlari kullanimina yönelik projesi, Avusturya özelinde bir ilk olma özelligi tasiyor. Burada, gerçek zamanli görüntü tanilama ile ürünlerin gelisimini analiz etmek istiyoruz. Böylece hasat süreçlerinin verimli geçmesini ve ürün kalitesini artirmayi amaçliyoruz. Tüm bunlari yaparken, dijital dönüsüm çaginin firsatlarindan da yararlanmak istiyoruz. Bunun için de 5G teknolojisinin sundugu bir altyapiya ihtiyacimiz vardi” dedi.

Huawei Avusturya Baskan Yardimcisi Erich Manzer’in degerlendirmesi ise su sekilde; “5G, üç temel uygulama alani için gelistirildi: Yüksek bant genisligi, düsük gecikme süresi ve milyonlarca cihazi birbirine baglayabilmek. Insansiz hava araçlarini 5G teknolojisi ile entegre etmek, kaynaklarin verimli kullanimi açisindan son derece önemlidir.”  

5G destekli insansiz hava araçlarini tarimda kullanmanin en büyük zorlugu ag kapsama alanlari olarak gösteriliyor. Bugün 5G aglari, çogunlukla zemin seviyesinde veya iç mekanlarda bulunan son kullanicilar için tasarlanmis bulunuyor. Rutin olarak yerden 50 metre yükseklikte uçan insansiz hava araçlari için yüksek kaliteli kapsama alanlarina yönelik gelisim sürecinin, önümüzdeki dönemde devam etmesi bekleniyor.


Cuma 25.2 ° / 14.4 °
Cumartesi 22.8 ° / 12.4 °
Pazar 23.5 ° / 12.9 °