Akilli Çocuk Sofrasi: Beslenme çocugun kontrolüne birakilabilir mi

Toplumsal yatirimlarinda ''Sürdürülebilir Gida'' konusuna odaklanan Banvit BRF’in hayata geçirdigi “Akilli Çocuk Sofrasi” projesi danismanlarindan Egitim Bilimci Dr. Özgür Bolat projenin web sitesinde yayinlanan “Beslenme Sürecini Çocugun Kontrolüne Birak

Yaşam 7.10.2022 09:57:00 0
Akilli Çocuk Sofrasi: Beslenme çocugun kontrolüne birakilabilir mi

Toplumsal yatirimlarinda ''Sürdürülebilir Gida'' konusuna odaklanan Banvit BRF’in hayata geçirdigi “Akilli Çocuk Sofrasi” projesi danismanlarindan Egitim Bilimci Dr. Özgür Bolat projenin web sitesinde yayinlanan “Beslenme Sürecini Çocugun Kontrolüne Birakmak” baslikli makalede ebeveynlere çocuklarin dogal sistemine güvenmelerini önerdi. 

Banvit BRF’in, Milli Egitim Bakanligi is birligi ile hayata geçirdigi, saglikli nesillerin yetismesine ve gida israfinin önlenmesine katkida bulunmayi amaçlayan “Akilli Çocuk Sofrasi” projesi danismanlarindan Egitim Bilimci Dr. Özgür Bolat, makalesinde “Beslenme Çocugun Kontrolüne Birakilabilir mi?” sorusuna cevap veren arastirmalari paylasti. 

Yayinlanan makalede “Çocuklar yemek yemeyince, bazen anneler babalar çocuklarina farkli kontrol mekanizmalari ile yemek yedirir. Örnegin, bazi aileler zorla yemek yedirir, bazilari tablet verir, bazi aileler de ödülle yemek yedirir. Buradaki temel amaç, çocugun yeme davranisini kontrol etmektir” diyen Dr. Özgür Bolat sunlari yazdi; “Aileler beslenme karari çocuga birakirsa, çocugun kendi ihtiyacini anlayip, açlik hisse ile yemek yemeyecegine inanir. Birçok aile de “haklisiniz ama zorla yedirmezsem, yemiyor” diyerek kendini savunur. Yeme kararini gerçekten çocuklara birakabilir miyiz? Birakirsak, çocuk kendi ihtiyacini anlayip yemek yiyebilir mi?”

Bu sorunun cevabini arayan Bolat makalesinde iki ayri arastirmanin sonuçlarina yer verdi. “Arastirmacilar Lean Birch ve Mary Deyheser, 3-5 yasindaki çocuklar ile bir deney yapiyor. Bir grup çocuga, yüksek kalorili yiyecekler, diger gruba düsük kalorili yiyecekler veriyorlar.  Bu deney 6 hafta sürüyor. Yiyeceklerin kalori seviyeleri farklilastiriliyor. Deney sonunda görüyorlar ki çocuklar kendi kalori ihtiyaçlarini anlayip, yiyecek seçimlerini degistirebiliyorlar. Örnegin, az kalorili yemek yedilerse, daha sonraki yemeklerde daha yüksek kalorili yiyecekleri seçiyorlar. Yüksek kalorili yedilerse de sonra düsük kalorili yiyecekleri seçiyorlar. Yani, 3-5 yasindaki çocuklar, kendi yemek seçimlerini yapabiliyorlar. Peki, 6 haftalik bebekler ayni sekilde seçim yapabilir mi?

Benzer bir arastirmayi da Fomon, 6 haftalik bebeklerle yapiyorlar. Bebekleri biberon ile besliyorlar. Formüle sütün de enerji seviyesini degistiriyorlar. Ayni sekilde bebekler de yüksek kalorili süt içtiler ise, daha sonra düsük kalorili sütü seçiyorlar. Düsük kalorili süt içtilerse de daha sonra yüksek kalorili sütü seçiyorlar.” 

Bu arastirmalarin sonuçlarini degerlendiren Dr. Özgür Bolat “Sonuçlardan net olarak anliyoruz ki saglikli yiyecekler sunmak kosuluyla çocuklara güvenirsek ve seçimleri onlara birakirsak, onlar en dogru seçimleri yapiyorlar. Her bebegin ve her çocugun kendi yemek ihtiyacini anlama ve ona göre seçim yapma kapasitesi vardir. Ebeveynler ne kadar disaridan kontrol ederse, çocuklardaki bu kapasitenin kaybolmasi ve bedenlerindeki açlik dürtüsünü okumayi unutma riski olusur.  O zaman da yeme sorunu ortaya çikar. Bu nedenle çocuklarin dogal sistemine her zaman güvenmeliyiz” dedi.


Perşembe 23.4 ° / 12.8 °
Cuma 25.1 ° / 14.6 °
Cumartesi 17.2 ° / 14.3 °