Baskan Soyer Buca Cezaevi’ni meclis gündemine getiriyor

Izmir Büyüksehir Belediyesi yikimi tamamlanan Buca Cezaevi'nin rekreasyon ve otopark alani olarak düzenlenmesine yönelik plan çalismalarina basladi.

Güncel 8.10.2022 13:08:00 0
Baskan Soyer Buca Cezaevi’ni meclis gündemine getiriyor

Izmir Büyüksehir Belediyesi yikimi tamamlanan Buca Cezaevi'nin rekreasyon ve otopark alani olarak düzenlenmesine yönelik plan çalismalarina basladi. Konuyla ilgili önergenin Izmir Büyüksehir Belediye Meclisi gündemine alindigini belirten Baskan Tunç Soyer,  “Izmir’in en büyük ilçesi Buca’nin betona degil yesile ihtiyaci var” dedi.


Izmir Büyüksehir Belediyesi, Buca Cezaevi’nin yikilmasinin ardindan arazinin rekreasyon ve otopark alani olarak düzenlenmesiyle ilgili plan çalismalarina basladi. Çevre ve Sehircilik Bakanligi’nin hazirladigi plan degisikligiyle park alanlarinin büyük bölümünün betona dönüstürüldügünü belirten Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, “Mevcut planlardaki yesil alan miktarinin azaltilarak insaata alan ayrilmaya çalisildigini görüyoruz. Oysa Izmir'in en büyük ilçesi Buca'nin betona degil, yesile ihtiyaci var. Alanin rekreasyon ve otopark alani olarak düzenlenmesine yönelik plan çalismalarina basladik. Konuyla ilgili önerge Büyüksehir Belediye Meclisi’nin gündemine girdi” dedi.


Süreç nasil ilerledi?
Buca Cezaevi alani, 1962’de onaylanan ilk planinda “cezaevi alani” iken 1981’de Mülga Bayindirlik Iskan Bakanligi’nca yapilan plan ile “konut, egitim ve park alani” olarak planlandi. Alana konut imari bu tarihte getirildi. Mülga Bayindirlik ve Iskan Bakanligi ile Adalet Bakanligi’nin talebiyle yapilan ve 25 Nisan 2003’te Izmir Büyüksehir Belediyesi tarafindan onaylanan 1/5000 Ölçekli Nazim Imar Plani degisikliginde ise bir kismi “Ticaret Seçenekli Konut Alani”, kismen de “Park, Otopark ve Konut” kullanimlarina alindi.


Buca genelinde 6 Eylül 2011’de onaylanan ve hala geçerli olan 1/5000 ölçekli Nazim Imar Plani Revizyonu’nda ise 2003’teki plan karari ayni sekilde aktarilarak, alanin bir kismi “Tali Is Merkezleri ve Ortaögretim Tesis Alani”, kismen de “Yol, Otopark, Park ve Dinlenme Alani” kullanimlarinda kaldi.


20 Ekim 2003’te Büyüksehir Belediyesi’nin onayladigi ve hala yürürlükte bulunan 1/1000 Ölçekli Uygulama Imar Plani’nda ise söz konusu alanin 24 bin 580 metrekarelik kismi ticaret veya konut alani (toplam insaat alani 36 bin 780 metrekare), 7 bin 650 metrekarelik kismi egitim tesis alani, 20 bin 600 metrekarelik kismi park alani, 6 bin metrekarelik kismi otopark alani olarak isaretlendi.


Park küçüldü, ticaret alani büyüdü
Son olarak 9 Agustos 2021’de Çevre ve Sehircilik Bakanliginca hazirlatilan 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar plani degisikligi teklifi Izmir Büyüksehir Belediyesi’ne iletildi. Büyüksehir, kurum görüsünde mevcut uygulama planinda yaklasik 40 bin metrekare olan insaat alaninin 70 bin metrekareye çikarildigina, egitim alaninin 7 bin 650 metrekareden 4 bin 500 metrekareye, yaklasik 20 bin 600 metrekare olan park alaninin da 7 bin 400 metrekareye düsürüldügüne, 6 bin metrekare otopark alaninin ise tamamen kaldirildigina yer vererek yeni bir düzenleme talep etmisti.  

Gelinen noktada bakanlikça ilgili planlarda kamusal alani arttiran herhangi bir çalisma yapilmadigi için Büyüksehir Belediyesi tarafindan yeni plan çalismalarina baslandi.


Cuma 23.6 ° / 14.7 °
Cumartesi 19.2 ° / 11.6 °
Pazar 17 ° / 9.7 °