10 EKIM KATLIAMININ ÜZERINDEN 7 YIL GEÇTI

Terör örgütü ISID’in Ankara’da yaptigi 10 Ekim katliaminin üzerinden yedi yil geçti, ancak örgütün kritik isimlerinden biri olan Muhammed Cengiz Dayan hakkinda, mahkemenin sorusturma açilmasi yönünde karar almasina ragmen yaklasik 6 aydir herhangi bir gel

Güncel 10.10.2022 12:28:00 0
10 EKIM KATLIAMININ ÜZERINDEN 7 YIL GEÇTI

Terör örgütü ISID’in Ankara’da yaptigi 10 Ekim katliaminin üzerinden yedi yil geçti, ancak örgütün kritik isimlerinden biri olan Muhammed Cengiz Dayan hakkinda, mahkemenin sorusturma açilmasi yönünde karar almasina ragmen yaklasik 6 aydir herhangi bir gelisme yasanmadi. Dayan ise “ISID’in en fazla idam kararini veren kadisi, canli bombalarin yetistirildigi bölügün ilk emiri, eylemler için adam ayarlayan sorumlu” olarak dava dosyalarina girdi. Yakalandiginda “Para biriktirip bedelli (askerlik) yapacagim” diyen Dayan, sadece 10 yil 11 ay 7 gün hapis cezasi aldi ve gelecek yillarda tahliye olabilir.

ISID’in Ankara Tren Gari’nin önünde 10 Ekim 2015 tarihinde düzenledigi ve 103 kisinin ölümüyle sonuçlanan canli bomba saldirisinin bugün yedinci yil dönümü. Katliamda yaralananlar ve hayatini kaybedenlerin aileleri, halen adalet arayisini sürdürüyor. Katliama iliskin firari saniklar yönünden Ankara 4. Agir Ceza Mahkemesi’nde süren davada, ISID’in kritik isimlerinden Muhammed Cengiz Dayan’a iliskin gelisme yasandi. Mahkeme, 2016 yilinda baslayan davada, Dayan hakkinda takipsizlik karari vermisti. Oysa dava dosyasindaki belgelerde, 10 Ekim katliamini organize eden Yunus Durmaz’in, örgütsel bilgi ve kararlari Muhammed Cengiz Dayan araciligi ile gönderdigi yaziyordu.

Dayan ise 10 Ekim katliamindan yaklasik bir ay sonra, 7 Kasim 2015 tarihinde Gaziantep’te, sahte kimlik, iki adet silah ve 523 adet mermi ile yakalandi. Dayan, bu olay nedeniyle örgüt üyeligi ve ruhsatsiz silah bulundurmaktan 10 yil 10 ay ceza aldi, fakat 10 Ekim katliamiyla ilgili dosyaya eklenmedi.

Ankara 4. Agir Ceza Mahkemesi, avukatlarin girisimi sonucunda Dayan hakkinda sorusturma baslatilmasina ve 10 Ekim katliamindaki sorumluluguna iliskin verilen takipsizlik kararinin kaldirilmasina karar verdi. Fakat Dayan hakkinda 6 aydir islem yapilmiyor.

Gaziantep’teki davanin dosyasindaki belgelere göre Dayan, 10 Ekim katliami saniklari ile 2012 yilindan bu yana örgütsel iliski içinde. Dayan’in, 10 Ekim katliami saniklarindan Erman Ekici ve Nusret Yilmaz ile birlikte Genç Ensar Dernegi’nde örgütsel faaliyet yürüttükleri ve katliamin diger saniklarindan Yunus Durmaz ve Ahmet Günes’le de 2014-2015 yillarinda Suriye’de ayni kampta askeri egitim yaptiklarini gösteren fotograflari ortaya çikti.

Ankara’daki davanin dosyasina giren, Gaziantep Emniyet Müdürlügü tarafindan hazirlanan fezlekelerde de Dayan hakkinda kritik bilgiler yer aliyor. Fezlekelere göre, ISID’in Gaziantep emiri Yunus Durmaz, adam ihtiyaci oldugunda örgütün Rakka ve Tabka’da askeri emirligini yapan Muhammed Cengiz Dayan’dan adam istiyordu.

DAYAN’IN EYLEM IÇIN YANITI: GÜVENILIR KIMSE YOK

Yunus Durmaz’dan ele geçirilen dijital materyaller de Dayan’in Abdulmuin kod adiyla 2015 yilinda ISID’in Suriye’deki örgütlenmesinde önemli konumda bulundugu gösterdi. Durmaz’in, bu belgelerden birine, “Istanbul, Adana, Mersin, Ankara’dan istedigin tasarrut için kardesler yok. Su an için olanda teskiyesi yok. Insallah ileriki zamana dedi. Abdulmuin ile görüstüm, ‘Su an çok güvenilir kimse yok, siz yine de bakin’ dedi. Ben bakiyorum, olursa insallah hemen gönderecegim” diye not düstügü ortaya çikti.

Baska bir belgeden ise ISID’in NATO askeri temsilciliklerine saldiri planladigi ve bu plana Dayan’in da dahil oldugu anlasildi. Belgedeki not söyleydi:

“Seyhim Abdulmuin’in yaninda bilgisayar isleriyle ugrasan Abdul Metin adinda (bu gerçek adi) bir kardes var, bu kardes askerligini Ankara’da yapti, bana daha önce NATO ülkelerinin askeri temsilcilerinin bulundugu bir yerden bahsetti, uygunsa kardesi oraya yollayalim, tasarrut yapip geri dönsün ya da o bölge hakkinda bildigi ne varsa anlasilir bir sekilde yazip bize yollasin.”

10 Ekim katliami dosyasina giren belgeler, Dayan’in ISID’in silahli egitim yeri Konstantin Egitim Kampi’nda (ISID Istanbul’a ‘Konstantin’ diyor) 10 Ekim katliami saniklari ve diger ISID’lilere egitim verdigini gösterdi. Dayan, Kur’an, akide, Islam tarihi ve nefis derslerinden sorumluydu.

“EN FAZLA IDAM KARARINI BU VERDI”

Dayan hakkinda baska dosyalardan yargilanan ISID’lilerin ifadeleri de dava dosyasina girdi. ISID’in ‘Türkiye askeri kanat sorumlusu’ Mehmet Fatih Alici, polise verdigi ifadede, Suriye’de Serri egitimleri Dayan’in verdigini söyledi. Itirafçi olan ISID’li gizli tanik Piramit ise Dayan’a iliskin sunlari belirtti:

“El Kaide terör örgütü adina Afganistan’da savasti, orada bir birligin komutaniydi. Afganistan’dan geldikten sonra Gaziantep ilinde bir süre El Kaide terör örgütü adina faaliyetlerde bulundu. Daha sonra Suriye'deki El Kaide terör örgütünün kolu olan El Nusra cephesinde savasti. El Nusra ile DEAS anlasamayinca Muhammed Cengiz Dayan, DEAS terör örgütüne katildi. Gülen Adam ve Abdulmuin kod isimlerini kullandi. Bir dönem DEAS terör örgütünün Suriye’deki genel askeri emiri oldu. Askeri emirlik elinden alininca Gaziantep ve Türklere kadilik yapmaya basladi. Suriye’de en fazla idam kararini bu verdi. Tabanca ve hizam tasir. Suriye’de DEAS terör örgütünün oldugu her yerde faaliyet gösterdi. Gaziantep ilinin ikinci emiri oldu.”

ISID’IN ‘TÜRKIYE MASASI’NDA ISMI GEÇTI

Gizli tanik Lacivert de ifadesinde, Piramit’in söylediklerini tekrarladi. ISID’in üst düzey yöneticilerinden Ilyas Aydin ise Suriye’de baska örgütler tarafindan yakalandiktan sonra verdigi video röportajda, Dayan’in askeri yöneticiliginden söyle bahsetti:

“ISID’in merkezi örgütlenmesinde, istihbarat isleriyle görevli ‘Alaqat Hariciye’ diye bir bölüm var. Bu bölümde Türkiye’yle ilgili ‘Türkiye Masasi’ diye bir birim bulunuyor. Antep grubu bu masaya bagli olarak görevlendirildi. Türkiye Masasi, ideolojik ve askeri olarak iki bölümden olusuyordu. Askeri kismin basinda Abdulmuin (Muhammed Cengiz Dayan), Ebu Fuday (Nusret Yilmaz) ve Abdülhakim Hoca (Ahmet Günes) vardi. Abdulmuin’in yakin adamlari var. Ondan önce Mustafa Delibaslar, Antep grubunun emiriydi. Sonra Abdulmuin bu göreve getirildi.”

“INTIHAR EYLEMCILERININ YETISTIGI BÖLÜGÜN ILK EMIRI”

ISID’in medya bakani Ömer Yetek ise emniyet ifadesinde, Dayan’in, Türkiye’de yapilacak canli bomba ve intihar saldirilarina eylemci yetistirmek için kurulan ‘Fersanül Halife Ketibesi’nin ilk emiri oldugunu açikladi. Yetek, Fursanül Hilafe Ketibesi’ne iliskin, “Bu ketibenin kurulmasindaki amaç, Türkiye’de yapilacak istisad ve ingimasi eylemlerinin eylemcilerini yetistirmekti. Bu ketibe ilk kuruldugunda emiri, Gaziantep cemaatinin sorumlularindan olan Abdulmuin kod adli Cengiz Dayan’dir. Bu sahis Türkiye’de görevlendirildikten sonra ketibenin basina Ebu Yasir getirildi” dedi.

ISID’IN DISISLERI BAKANLIGINDAN DA DAYAN ÇIKTI

ISID’in MIT operasyonu ile yakalanan Türkiye emiri Kasim Güler de emniyet ifadesinde, ISID’in disisleri bakanliginin adinin ‘Emni Hariç’ oldugunu ve bu bakanligin görev alinin Suriye ve Irak disindaki ülkeler oldugunu belirtti. Güler, burada yer alan isimleri, “Emni Hariç’in sorumlusu, benim hiç görmedigim Ebu Zeynep isimli sahisti. Emni Hariç’in Türkiye sorumlusu ise Yunus Durmaz’di. Emni Hariç içerisinde Türklerden Mustafa Günes, Muhammed Cengiz Dayan isimli sahislar vardi” dedi.

“BEDELLI YAPACAGIM”

Dayan ise yakalandiktan sonra polise verdigi ifadede sunlari söylemisti:

“Türkiye Cumhuriyeti’ni seviyorum. Güvenlik güçlerine tesekkür ediyorum. Onlarin basarili olmasini istiyorum. Olayla alakali magduriyetimin giderilmesini istiyorum. 2010 yilinda, o dönem çalisan polisler bana kumpas kurdular. Beni gözaltina aldilar. Tutuklandim. Bu yüzden askere gidemedim. O dönem bana kumpas kuran polislerin açiga alindigini biliyorum. Bu olayin da bu tarz olaylarin da olmasindan korkuyorum.

2010 yilinda bu kumpas kurulduktan sonra olusan psikolojiden dolayi asker olmak ve elime silah almak, terör örgütü tarafindan öldürülmekten korkuyorum. Para biriktirip bedelli (askerlik) yapacagim. Sahte kimligi tasimamin tek sebebi budur.”


Pazar 31.5 ° / 19.5 °
Pazartesi 30.9 ° / 17.7 °
Salı 27.5 ° / 16.1 °