CHP’li Balaban’dan Meclisten Geçen ‘Dezenformasyon Yasasi’na Tepki

Iktidarin meclis gündemine tasidigi ve kamuoyunda günlerdir tartismalara neden olan ‘Dezenformasyonla Mücadele Yasasi’ olarak bilenen Basin Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi, dün TBMM'de kabul edildi. TBMM genel kurulund

Güncel 14.10.2022 13:46:00 0
CHP’li Balaban’dan Meclisten Geçen ‘Dezenformasyon Yasasi’na Tepki

CHP Manisa Il Baskani Semih Balaban TBMM’den geçen yasa ile ilgili yaptigi açiklamada, yasanin Türkiye’nin büyük bir ayibi olarak nitelendirdi. 
“BU YASA SARAY’IN IÇINDE BULUNDUGU KORKU VE ACIZLIGIN BOYUTUNU GÖSTERMEKTEDIR”
CHP Manisa Il Baskani Balaban yaptigi açiklamada, meclisten geçen dezenformasyon yasasiyla 2023 genel seçimlerinin yapilmasina az bir zaman kala muhalefetin, basinin, sivil toplum örgütlerinin ve halkin susturulmak istendigini dile getirdi. 
CHP’li Balaban açiklamasinda su ifadelere yer verdi: “Türkiye suanda büyük bir akil tutulmasi ile karsi karsiya. Seçimlere en fazla 8 ay kaldigi bir dönemde meclisten geçen bu yasa, seçimler yaklastikça iktidarini kaybedecegini anlayan Saray’in içinde bulundugu korku ve acizligin boyutunu göstermektedir. Iktidarin, 40 maddelik bu yasa, basta düsünce ve ifade özgürlügü olmak üzere temel hak ve özgürlüklerin, gazeteciligin ve basin özgürlügünün altina son bir dinamit daha koymak istedigi açiktir. Öyle ki, yasanin 29. maddesiyle, ‘Halki Yaniltici Bilgiyi Alenen Yayma Suçu” diyerek sinirlarinin ve içeriginin ne oldugu belirsiz yeni bir suç tanimi yapilmaktadir. Muglak ve ucu açik ifadelerle, saray yargisina ve iktidar partisinin bürokratlarina hangi bilginin halki aldatmaya, korku ve endise yaymaya yönelik oldugunu belirleme yetkisi verilecektir. Ayni zamanda sosyal medyada yapilan elestiriler, ‘dezenformasyon’ olarak yaftalanabilecektir. ‘Hangi haber halkta korku ve endise yaratir, hangi paylasim kamu düzenini tehdit eder’ sorusunun yaniti ise yasada  yoktur. 1 yildan 3 yila kadar hapis cezasi getirilen bu muglak suç taniminin kapsami, saray talimatiyla hareket eden yargi mensuplarinin ve iktidar partisi bürokratlarinin inisiyatifine birakilmistir.”
“DEZENFORMASYONU YAPAN BIZZAT IKTIDARIN KENDISIDIR”
CHP’li Balaban açiklamasini devaminda, Türkiye’de 20 yildir dezenformasyonu yapan ve halka yaniltici bilgiler verenin AKP iktidari oldugunu belirterek sözlerini su cümlerle devam etti: “Buradan soruyoruz:TÜIK’in açikladigi enflasyonun gerçegi yansitmadigini, Türkiye’de gerçek enflasyonun çoktan üç hanelere ulastigini söyleyen bir sosyal medya kullanicisi dezenformasyon mu yapmis olacaktir? ‘8,5 milyon insanimiz issiz, insanlar is arama ümidini kaybediyorlar, isi olanlar da açlik sinirinin altindaki asgari ücretle çalisiyor’ demek yalan haber yaymak mi sayilacaktir? Kamu ihalelerinin, sözde pazarlik yöntemiyle besli çetelere adrese teslim verildigini, halkin sirtindan milyarlarca dolarlik yagma yapildigini ortaya çikaran gazeteciler suçlu mu sayilacaktir? ‘128 milyar dolar nerede?’ demek, kamu barisini bozmak mi olacaktir? ‘Ormanlarimiz yaniyor, uçaklar neden kalkmiyor?’ diye sorgulamak, bazi savcilar tarafindan halki panige sevk etmek mi sayilacaktir? Iktidarin niyeti açiktir. Saray rejiminin, ülkemizde yarattigi agir ekonomik buhrani, yüksek enflasyonu ve hayat pahaliligini, issizligi, yoksullugu, yolsuzluklari, kurumsal yikimi dile getirmek suç haline getirilmek istenmektedir. Bugün herkesin açikça bildigi gibi, ülkemizde yillardir kendi siyasal çikarlari ugruna dezenformasyon yapan, halki yaniltici bilgileri yayan iktidarin bizzat kendisi ve kontrol altinda tuttugu, Saray’dan yönetilen havuz medyasidir.”
“BASIN ILAN KURUMU BASININ CELLADI HALINE GELECEKTIR”
Açiklamasinda meclisten geçen dezenformasyon yasasinin sadece halkin haber alma özgürlügünü kisitlamadigini Basin Ilan Kurumu’nu gazetelere ve internet sitelerine ceza evrem yetkisiyle donatacagina ifade eden CHP’li Balaban sözlerine söyle devam etti: “Kendi yandaslarina bol bol ilan verirken, muhalif yayin organlarini ise yok sayan ve adeta Basin Infaz Kurumu’na çevrilen Basin Ilan Kurumu, gazetelere ve internet haber sitelerine ceza verme yetkisiyle donatilacaktir. Basin Ilan Kurumu, tipki televizyon ve radyolar üzerinde kilicini sallayan RTÜK gibi, yazili ve dijital medyanin celladi haline gelecektir. Yasa, sosyal medya platformlarina iliskin düzenlemeyle, halkin temel haberlesme ve haber alma kaynaklarini kullanilamaz hale getirmeye kadar gidebilecek genis sinirlama yetkileri içermektedir. Bu yasa, sinirli kaynaklariyla gazeteciligi dinamik bir sekilde yasatma mücadelesi veren yerel yayin organlarinin büyük darbe almasina neden olacaktir.”
“BASKI VE KORKU IKLIMINE ASLA BOYUN EGMEYECEGIZ”
CHP Manisa Il Baskani Balaban açiklamasinda son olarak, yasanin meclisten geçmesine karsin halka gerçekleri söylemekten asla vazgeçmeyeceklerini belirterek sözlerini su cümlelerle sonlandirdi: “CHP olarak, otoriter saray rejiminin baski politikalarina, korku iklimini ülkede hakim kilmaya yönelik çirpinislarina asla boyun egmeyecegiz! Ülkemizin gerçeklerini, halkimizin sorunlarini ve hakikati her yerde haykirmaktan asla vazgeçmeyecegiz. Saray’a buradan sesleniyoruz: Halki, basini ve basin emekçilerini susturmayi basaramayacaksiniz. Çok az kaldi. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyilinda, baskici ve otoriter politikalarinizla yok ettiginiz demokrasiyi ve hukuku ülkemizde mutlaka yeniden kuracagiz. Basta düsünce, ifade ve basin özgürlügü olmak üzere, tüm temel hak ve özgürlükleri yasatan bir düzeni insa edecegiz. Sansür yasalarinizla gizlemeye çalistiginiz ekonomik buhrana, pahaliliga, yolsuzluklara, vurgunlara, servet transferine son verecegiz.”


Cuma 23.6 ° / 14.7 °
Cumartesi 19.2 ° / 11.6 °
Pazar 17 ° / 9.7 °