AHMET AKIN: “KAZALARIN DEGIL, IS GÜVENLIGININ BIÇAK GIBI KESILDIGI ÇOK AÇIK”

CHP Genel Baskan Yardimcisi Ahmet Akin, 41 maden isçisinin hayatini kaybettigi Türkiye Taskömürü Kurumu Amasra Isletmesi’ni faciadan birkaç hafta önce ziyaret eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez’in ‘is kazalarinin biçak gibi kesildigini’ sö

Güncel 18.10.2022 10:56:00 0
AHMET AKIN: “KAZALARIN DEGIL, IS GÜVENLIGININ BIÇAK GIBI KESILDIGI ÇOK AÇIK”

CHP Genel Baskan Yardimcisi Ahmet Akin, 41 maden isçisinin hayatini kaybettigi Türkiye Taskömürü Kurumu Amasra Isletmesi’ni faciadan birkaç hafta önce ziyaret eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez’in ‘is kazalarinin biçak gibi kesildigini’ söyledigini animsatarak, “Amasra’da 2019’da 190, 2020 yilinda164, 2021 yilinda ise 208 kaza meydana gelmis. Son üç yilda 562 kaza yasanmis. Amasra’da neredeyse her iki günde bir kaza meydana gelirken; kazalarin degil, is güvenliginin biçak gibi kesildigi çok açik” dedi.

CHP Genel Baskan Yardimcisi Ahmet Akin, 41 maden isçisinin hayatini kaybettigi Türkiye Taskömürü Kurumu Amasra Isletmesi’ni faciadan birkaç hafta önce ziyaret eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez’in ifadelerine iliskin basin açiklamasi yapti. Akin’in açiklamasi söyle:

“Kamunun islettigi bir maden ocaginda meydana gelen faciada 41 maden emekçisini yitirdik. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez faciadan 24 gün önce burayi ziyaret ederek kazalarin ‘biçak gibi’ kesildigini açikladi. Oysa resmi raporlardaki tablo Amasra’da her iki günde bir kaza yasandigini gösteriyor. Baska bir deyisle Amasra’da kazalar degil, is güvenligi biçak gibi kesilmis.

“AMASRA’DA IKI YILDA 562 KAZA MEYDANA GELMIS”

2019’da meydana gelen 190 kazanin 72’si göçük, 81’i düsme, çarpma, yuvarlanma veya kayma, 10’u malzeme tasima veya kullanma, 11’i nakliyat, 5’i makine elektrik nedeniyle gerçeklesti. 2020 yilinda meydana gelen 164 kazanin 60’i göçük, 72’si düsme, çarpma, yuvarlanma veya kayma, 17’si malzeme tasima, 9’u nakliyat, 3’ü makine elektrik nedeniyle yasandi. 2021 yilinda da 208 kaza meydana geldi. Kazalarin biçak gibi kesildigi söylenen Amasra’da son 3 yilda meydana gelen kazalarin toplam sayisi 562 oldu. TTK 2021 yili faaliyet raporunda kendini aklayarak, “Denetimler kapsaminda bu faaliyet raporunda yer vermeyi gerektirecek ‘kritik’ düzeyde bulguya rastlanilmamistir” ifadesini kullandi.

“SORUMLULUGU BASKALARINA YIKMAYA KALKMAYIN”

Her iki günde bir kazanin yasandigi Amasra’da adeta facia geliyorum derken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi, Türkiye Taskömürleri Kurumu ne yapiyordu? Bu sorumluluktan kimse kaçamaz. Kimse bu facianin sorumlulugunu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi ve TTK disinda baska yerde aramasin. Bu facianin sorumlusu iki mühendis ya da iki müfettis degildir. Bu facianin sorumlusu dogrudan AK Parti iktidaridir. Bu facianin sorumlusu; kazadan 24 gün önce Amasra’da kazalarin biçak gibi kesildigini söyleyen Enerji Bakanidir. Bu facianin sorumlusu; TTK’yi kamusal bir yapidan çikarmak için islevsizlestiren iktidardir. Kimse ‘kader plani’ diyerek ocaktan madencilerimizin cansiz bedenlerini çikarilmasini marifet olarak göstermesin. Bize kiskaniyorlar dedikleri Almanya’da 20 yilda ölümlü kaza sayisi 10’u geçmiyor. AK Parti iktidari, ne Soma’dan ne Ermenek’ten ne de onlarca faciadan ders çikarmadi. Soma’daki facianin ardindan Meclis Arastirma Komisyonunun önerileri bugüne kadar neden hiç dikkate alinmadi?”


Pazartesi 30.9 ° / 17.7 °
Salı 27.5 ° / 16.1 °
Çarşamba 23.5 ° / 16.2 °