Veri Ihlallerinin yüzde 43'ü Kobi'lerde Gerçeklesiyor

KOBI’LER IÇIN SIBER GÜVENLIK FARKINDALIK AYI’NA ÖZEL 6 ÖNERI

Ekonomi 18.10.2022 11:04:00 0
Veri Ihlallerinin yüzde 43

KOBI’LER IÇIN SIBER GÜVENLIK FARKINDALIK AYI’NA ÖZEL 6 ÖNERI

Islerini büyütmek ve rekabette öne geçmek isteyen KOBI’ler dijitallesme yatirimlarini artiriyor ancak siber güvenlik yatirimlari ve bilinci ayni paralelde gelismiyor. KOBI’lerin 57’si gibi büyük bir kisminin siber saldirilardan etkilenmeyecekleri yanilgisina düstügünü ancak küresel ölçekte veri ihlallerinin 43’ünün KOBI’lerde gerçeklestigini söyleyen Bitdefender Antivirüs’ün Türkiye distribütörü Laykon Bilisim’in Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, Siber Güvenlik Farkindalik Ayi’na özel KOBI’ler için hayat kurtarici 6 siber güvenlik önerisini paylasiyor.

Günümüz teknoloji dünyasi hayatimizi daha iyi ve daha kolay hale getirmek için her seyi bulabilecegimiz etkili bir alan yaratiyor. Özellikle KOBI’ler ise degisen bu dünyaya ayak uydurarak organizasyonlarini giderek daha dijital hale getirse de dijitallesme pek çok siber güvenlik riskini de beraberinde getiriyor. Böyle bir ortamda basta KOBI’ler olmak üzere tüm isletmelerin topladiklari verileri dikkatli bir sekilde ele almasi ve korumasi için etkili bir siber güvenlik stratejisi olusturmalari gerekiyor. Veri ihlallerinin 43’ünün ilk hedefinin KOBI’ler oldugunu söyleyen Bitdefender Antivirüs’ün Türkiye distribütörü Laykon Bilisim’in Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, Siber Güvenlik Farkindalik Ayi olan Ekim ayina özel KOBI’ler için hayati önem tasiyan güvenlik önerilerini 6 maddede siraliyor.

KOBI’ler Için Hayati Önem Tasiyan 6 Siber Güvenlik Önerisi

1. Çalisanlarinizi siber güvenlik bilincine sahip olmalari için egitin. Siber saldirilar karsisinda KOBI’lerin atmasi gereken ilk ve en önemli adim kurum çalisanlarinin siber güvenlik bilincine sahip olmalari için egitilmesidir. Çalisanlar, kimlik avi e-postalarinin ve kötü amaçli yazilim içeren dosyalarin farkinda olmali ve olasi bir saldiri durumunda etkili bir eylem plani olusturabilmelidir.

2. Kullandiginiz Wi-Fi aglarinin korundugundan emin olun. KOBI Wi-Fi aglarinin güvenli olmasi adina etkili bir ag güvenligi kullanilmasi gerekiyor. Bunun için güçlü, karmasik ve çözülmesi zor sifreler belirlenmesi KOBI’leri siber saldirilar karsisinda güçlü bir konuma getiriyor. Uzaktan baglantilarda ise VPN kullanmak, olasi sizintilari engelliyor.

3. Dosyalarinizi düzenli olarak yedekleyin. Siber saldirilar genellikle sirket verilerini tehlikeye atmak, silmek veya ele geçirmek seklinde gerçeklesiyor. Yedekleme çözümleri sayesinde ise bu riskler büyük oranda azaliyor. KOBI’ler tarafindan yedekleme amaciyla kullanilan yazilimlar bu islemi otomatik olarak gerçeklestirmenize izin veriyorsa buna mutlaka onay verin.

4. Antivirüs kullanin. KOBI ölçegini uygun olarak etkili bir antivirüs yazilimi kullanmak, KOBI’leri siber suçlarla mücadelede daha etkili bir konuma getiriyor. Bu nedenle KOBI’lerin Bitdefender Antivirüs gibi ödüllü bir antivirüs çözümü kullanmalari gerekiyor.

5. En yaygin siber saldirilar konusunda bilgi sahibi olun. Sürekli olarak biçim degistiren siber saldirilar karsisinda KOBI’lerin bilinçli bir sekilde hareket etmesi gerekiyor. En yaygin siber saldirilar kötü amaçli yazilimlar, virüsler, fidye yazilimi ve kimlik avi saldirilari yoluyla gerçeklesiyor. KOBI’lerin bu tür saldirilar karsisinda bilgi sahibi olmasi onlari siber saldirilarla mücadelede avantajli bir konuma getiriyor.

6. Kimin hangi veriye eristigini kontrol edin. KOBI’lerin tam anlamiyla bir siber güvenlik saglamasi adina her kullanicinin her veriye erismemesi büyük önem tasiyor. Öyle ki KOBI’ler için kritik olan verilerin erisimi konusunda güçlü güvenlik politikalari belirlemek gerekiyor. Böyle bir ortamda siber saldirilarin KOBI’lerin en zayif halkasi üzerinden gerçeklestigini ve kullanicilarin kisisel cihazlarinda sirket için önemli olan hesaplara erisimi olan kullanici bilgilerini tutmamalari siber güvenlik baglaminda önemli bir husus olarak siralaniyor.


Cuma 26.5 ° / 14.3 °
Cumartesi 27.9 ° / 16.1 °
Pazar 28.5 ° / 16.2 °