Izmir Karikatür Müzesi’nin yeni yerindeki ilk sergi açildi

Konak Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi’ndeki yerine tasinan Izmir Karikatür Müzesi, yeni yerindeki ilk sergisiyle karikatür severlere yeniden “merhaba” dedi. Modern tasarimiyla dikkat çeken müze, usta karikatür sanatçisi Ergün Gündüz’ün sergisi ile

Güncel 20.10.2022 13:49:00 0
Izmir Karikatür Müzesi’nin yeni yerindeki ilk sergi açildi

Konak Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi’ndeki yerine tasinan Izmir Karikatür Müzesi, yeni yerindeki ilk sergisiyle karikatür severlere yeniden “merhaba” dedi. Modern tasarimiyla dikkat çeken müze, usta karikatür sanatçisi Ergün Gündüz’ün sergisi ile kapilarini açti.

Konak Belediyesi Izmir Karikatür Müzesi’nin, Türkan Saylan Kültür Merkezi içinde yer alan yeni yerindeki ilk sergisi izleyiciyle bulustu. Türkiye’nin önemli çizerlerinden Ergün Gündüz’ün Illüstrasyon Sanati isimli sergi açilisina Konak Belediye Baskani Abdül Batur, Izmir Gazeteciler Cemiyeti Baskani Dilek Gappi, Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Yarismasi Koordinatörü Sadik Pala ve jüri üyeleri, Kültür ve Turizm Bakanligi temsilcileri, sanatçi ve akademisyenler ile çok sayida sanatsever katildi.

Batur:  Kültür sanat mekanlarini sanatçilarin emrine vermeye haziriz

Karikatürist Ergün Gündüz’ün yaklasik 50 yillik sanat hayatinda çizgisiyle yarattigi eserlerin yer aldigi sergi açilisinda konusan Baskan Batur,  Türkan Saylan Kültür Merkezi’ni depremden sonra güçlendirme ve teknik çalismalarla daha kullanisli, sanatseverlerin daha iyi faydalanabilecegi bir mekan haline getirdiklerini belirtti. Daha önce mülkiyeti Kizilay’a ait tarihi bir binada yer alan ancak tahsis süresi bitince oradan tasinan Izmir Karikatür Müzesi’ni Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde hizmete açtiklarini ve daha güzel bir mekan haline getirdiklerini ifade etti.  Baskan Batur karikatür sanatçilarina seslenerek “Bu mekan sizin” dedi ve sunlari söyledi:

“Hedefimiz Izmir’de Konak’ta, kültür ve sanati güçlendirmek, daha çok insana ulasmasini saglamak. Bir yandan Izmir Büyüksehir Belediye Baskanimiz Tunç Soyer, bir yandan biz ugrasiyoruz.  Kentteki kültür sanat etkinliklerinin ve bu tür mekanlarin artmasi kentteki yasam seviyesinin, çagdas yasamin en güzel belirtileridir. Ergün Gündüz hocamiza da tesekkür ediyoruz. Hem Eflatun Nuri’de jüri üyeligimizi yapiyor hem de eserlerini bugün bizimle paylasti. Bu mekan sizin, siz sanatçilarin. Sadik Pala önderliginde karikatüristlerimiz hem atölye olarak kullanabilecekler hem etkinliklerini yapabilecekler. Bizler de bu tür mekanlari sizlerin emirlerine vermeye haziriz. Güzel isler yapacagiz, güzel isler yapmaya devam ediyoruz. Birlikte Konak anlayisiyla yola çiktigimiz Konak’ta, Konak Belediyesi sivil inisiyatifle, sivil toplumla birlikte hareket ediyoruz.  Omuz omuza olmaktan gurur duydugumuz Gazeteciler Cemiyeti’yle de güzel projeler yapiyoruz. Her sey gönlünüzce olsun. Bu mekan Izmir’de, Konak’ta güzel eserlere, güzel çalismalara vesile olsun.”

Sirada Mimarlik Müzesi var

Baskan Batur, Konak’ta belediyenin tüm butik müzelerinde tadilat ve yenileme çalismalarini tamamladiklarini, Mimarlik Müzesi için de ihale sürecinin basladigini müjdeleyerek söyle konustu:

“Müzelerimizin de tamamini elden geçirdik; günün sartlarina ve fiziki sartlarin düzeltilmesi noktasinda da çalismalarimizi tamamladik. Konak’ta müzecilik anlayisi, Konak’ta butik müzelerin yapilmasi hem belediyecilik açisindan hem sanatseverler hem de Konakli hemsehrilerimiz açisindan önemli. Simdi önemli bir çalismaya daha basliyoruz. Mimarlar Odasi ve Serbest Mimarlar Dernegi’yle beraber Konak Belediyesi olarak Kemer’deki hangar binasini Mimarlik Müzesi haline getiriyoruz. Bütün projelerimiz kuruldan onaylandi, ihale sürecine basladik. Kente çok güzel bir Mimarlik Müzesi de kazandirmak en büyük eserlerimizden bir tanesi olacak. Mimar bir belediye baskani olarak kente mimarlik müzesi kazandirmanin onuru yasamis olacagiz.”

Gündüz: Ilk serginin sahibi olmak beni çok mutlu etti

Izmir Karikatür Müzesi’nin yeni yerindeki ilk serginin kendi eserlerinden olusmasinda büyük mutluluk duydugunu ifade eden Ergün Gündüz, Baskan Batur ve ekibine tesekkür ederek, “Müzenin yeni yerindeki ilk sergisine sahip olmak beni çok mutlu etti. Istanbul’dan buraya mutlulukla geldim. Sevgili Izmirlilere tesekkür ederim. Burada geçmisten, Özal döneminden -o zaman çok Özal karikatürleri çiziyordum- o dönemden bugünkü çizgime kadar gelisen bir süreç bu sergi içinde yer aliyor. Umarim gözleriniz zevkle bakar ve sizi keyiflendirir. Bu nedenle Konak Belediyesi’ne, Belediye Baskani’na ve emegi geçen arkadaslara çok çok tesekkür ederim; benimle birlikte epey emek verdiler, bu yüzden çok memnunum” dedi.

Sergi yilsonuna kadar açik

Açis konusmalarinin ardindan Konak Belediye Baskani Abdül Batur, sanatçiyla birlikte sergiyi gezdi ve müzenin girisinde yer alan imza panosuna imza atti. Ergün Gündüz’ün Illüstrasyon Sanati sergisi, Konak Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi’nin ikinci katinda hizmet veren Izmir Karikatür Müzesi’nde 30 Aralik tarihine kadar ziyarete açik olacak. 

Ergün Gündüz kimdir?

1960 yilinin Kasim ayinda Çanakkaleli bir ailenin ferdi olarak dünyaya gelen Ergün Gündüz, 15- 16 yaslarinda Girgir Dergisi’nin pariltisindan etkilenmis ve çizimlerini Girgir Dergisi’nin Mizah Yönetmeni Oguz Aral’a göstermistir. Kariyer hayatina bu sekilde baslamistir. Girgir’da çalismaya devam ederken bir yandan da egitim hayatini sürdüren Gündüz, Istanbul Güzel Sanatlar Akademisi’nden mezundur. Girgir’dan ayrildiktan sonra Latif Demirci, Bülent Arabacioglu, Hasan Kaçan, Atilla Atalay, Irfan Sayar ve Abdülkadir Elçioglu'nun da bulundugu 20’den fazla Girgir yazar ve çizeriyle birlikte ‘Hibir’ adli yeni bir mizah dergisi çikartmislardir. Albrecht Dürer’den Picasso’ya kadar önemli ressamlarin eserlerinin sergilendigi Fransa’daki Picardie Müzesi’nde Gündüz’ün eserleri de sergileniyor. Ayrica, Birinci Dünya Savasi’nin 100’üncü yili anmasinda tüm dünyadan önemli 20 yazar ve 20 çizerin bir araya getirilerek savasin acilarinin hikayelestirildigi bir projede seçilen 20 çizer arasinda Afrika kökenli Fransiz bir yazarin kisa romanini çizerek yer almistir. Gündüz, Eylül 1969'da Forrest J Ackerman tarafindan yaratilmis vampir çizgi roman kahramani Vampirella’yi 50’nci yilinda kendi kaleminden yeniden canlandirmistir. Sanatçi ayrica, Konak Belediyesi’nin düzenledigi 5. Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Yarismasi'nin da jürisinde yer almistir.


Perşembe 23.4 ° / 16.3 °
Cuma 23.6 ° / 14.7 °
Cumartesi 19.2 ° / 11.6 °