Bakan Akar: Hesabini yargi önünde verecekler

Millî Savunma Bakani Hulusi Akar, kimyasal silah yalanina sert tepki göstererek, "Hukuki süreç basladi. Bunu yapanlar hesabini yargi önünde verecekler" dedi.

Güncel 21.10.2022 16:04:00 0
Bakan Akar: Hesabini yargi önünde verecekler

ANKARA (IGFA) - Millî Savunma Bakani Hulusi Akar, Edirne ziyareti sirasinda açiklamalarda bulundu. Terörle mücadelenin artan bir siddet ve tempoda taarruzi ruhla, kararlilikla devam ettigini aktaran Bakan Akar, “Biz basta Irak ve Suriye olmak üzere tüm komsularimizin sinirlarina, egemenlik haklarina saygiliyiz. Bizim tek amacimiz ülkemizin ve milletimizin savunmasi ve güvenligi. Operasyonlarinda Mehmetçik sivillere, masum insanlara; tarihî, dinî, kültürel yapilara, çevreye zarar gelmemesi için diger hiçbir ülke ordusunun göstermedigi duyarliliga sahip. Hem planlama hem icra safhasinda bu duyarliligi gösteriyoruz.” diye konustu.

“TSK’nin kimyasal silah kullandigi” iddiasina tepki gösteren Bakan Akar, asli olmayan bu tür iddialari iftira olarak nitelendirerek, “Bazi fitne fesat odaklari zaman zaman bazi iftiralari ortaya atiyor. Yalanlarla hem insanlarin kafasini karistirmak hem de Mehmetçigin moralini bozmak için ellerinden gelen gayreti gösteriyorlar. Türk Silahli Kuvvetlerinin envanterinde kimyasal silah yok. Bizim uluslararasi hukuka saygimiz, bunun da ötesinde inançlarimiz, insani, manevi degerlerimiz var. Bizim kültürümüzde iskence, eza, cefa yok. Uluslararasi hukuk ötesinde, biz uygulamalar yapiyoruz. Bunlar son derece alçakça iftiralar. Ciddi, samimi, dürüstçe yapilan bir faaliyetin lekelenmesine yönelik iftiralar. Terör örgütünün çöküsünün gölgelenmesi, ona yardim, destek saglanmasi için yapilmis olan bu eylemi siddetle kiniyoruz. Bununla ilgili yapilmasi gereken ne varsa yapiyoruz" dedi.

Bakan Akar konuya iliskin gösterilen tepkileri animsatarak, gerekli islemlerin yapilmasi için hukuk dairesinin Ankara Cumhuriyet Bassavciligina suç duyurusunda bulundugunu ve hukuki sürecin basladigini açikladi. 

Türk Silahli Kuvvetlerinin basta PKK/YPG, DEAS ve FETÖ olmak üzere terör örgütleriyle mücadelesini sürdürdügünü belirten Bakan Akar, "Bu teröristler kim tarafindan desteklenirse desteklensin en son terörist etkisiz hâle getirilinceye kadar bu mücadele devam edecek.”

BARIS ELIMIZI UZATIYORUZ

Yunanistan ile son dönemde yasanan sorunlara da deginen Bakan Akar, "Iyi komsuluk iliskileri çerçevesinde, barisçil yol ve yöntemlerle sorunlarimizi çözmek için gayret gösteriyoruz. Biz sabirla, sefkatle baris elimizi uzatiyoruz. Barisin hâkim olmasi için yapilmasi gereken ne varsa bunlari yapiyoruz" dedi.

Sorunlarin çözümünde diyalogun önemine vurgu yapan Bakan Akar istisari, ayristirma usulleri ve güven artirici önlemler görüsmelerini hatirlatarak, "Diyaloga gelin diyoruz. Bakanlik olarak güven artirici önlemler konusunda yaptigimiz çalismalar var. Heyetlerimiz iki defa Atina'ya gitti, onlar bir defa Türkiye'ye geldi. Dördüncü toplantinin Türkiye'de yapilmasi lazim. Iki yildan beri bekliyoruz. NATO Savunma Bakanlari Toplantisi'nda Yunanistan Savunma Bakani’na beklentimizi ilettik, onlardan cevap bekliyoruz." ifadelerini kullandi.

Ege Denizi'nin bir baris denizi olmasinin, zenginliklerinin adil sekilde paylasilmasinin önemli oldugunu belirten Bakan Akar, "Uzattigimiz baris elinin tutulmasini bekliyoruz. Fakat maalesef özellikle Yunanistan'daki bazi siyasiler her gün Türkiye aleyhinde söylemlerde bulunuyor. Bunun dogru, çikar bir yol olmadigini tekraren hatirlatiyoruz. Akliselim bazi Yunan akademisyenler, siyasiler, emekli generaller bizim söylediklerimize benzer, diyalogdan yana olduklarini ifade ediyorlar." dedi.

Yunanistan'in üçüncü taraflarin telkini ile bir seyler yapmamasi gerektigini vurgulayan Bakan Akar, "Bizim görüselim dememiz bir zafiyet, bir oldubittiye müsaade etmeyecegiz ifademiz de bir tehdit degil. Bütün bu problemleri çözmek için buyurun gelin, problemleri ikili görüsmelerle çözelim. Bunu baskalarina havale etmeyin, baskalarindan medet ummayin. Türkiye Cumhuriyeti Devleti güçlü, güvenilir, etkin bir müttefiktir. Bunun bilincine varin diyoruz." diye konustu.

Bakan Akar, Türkiye'nin Kibris'ta garantörlükten dogan haklarini, sorumluluklarini bugüne kadar yerine getirdigini, bundan sonra da getirmeye devam edecegini belirterek, "Kibrisli kardeslerimizin bir oldubitti ile hakkini, hukukunu çignetmeyiz, çignetmeyecegiz. Bunun herkes tarafindan bilinmesini istiyoruz. " dedi.


Pazar 31.5 ° / 19.5 °
Pazartesi 30.9 ° / 17.7 °
Salı 27.5 ° / 16.1 °