Izmir’de esnaf kadinlar CKD bünyesinde bulustu

Cumhuriyet Kadinlari Dernegi’nin düzenledigi “Üretim ve Istihdamda Kadin Zirveleri”nin ikincisi Izmir’de oldu. Izmir’in esnaf kadinlari bir araya geldi sorunlar ve çözümler konusuldu.

Güncel 22.10.2022 14:30:00 0
Izmir’de esnaf kadinlar CKD bünyesinde bulustu

Cumhuriyet Kadinlari Dernegi’nin düzenledigi “Üretim ve Istihdamda Kadin Zirveleri”nin ikincisi Izmir’de oldu. Izmir’in esnaf kadinlari bir araya geldi sorunlar ve çözümler konusuldu.

Cumhuriyet Kadinlari Dernegi Izmir Subeleri Izmir’de Esnaf Kadinlar Zirvesi düzenledi. Kuaförden, börekçiye, çanta üreticisinden emlakçiya Izmir’de esnaflik yapan tüm kadinlar CKD bünyesinde bulustu.

“KADININ DEVRIMI ÜRETIMDEDIR”

Esnaf Kadinlar Zirvesi’nin açilis konusmasini CKD Izmir Subeleri adina Özlem Göktogan yapti. Göktogan, “Türkiye’de bir istihdam sorunu var. Özellikle kadinlar yüzde 30 civarinda istihdam ediliyor. Kadin meselesi kadinlar ürettikçe çözülür” dedi.

CKD Genel Baskan Yardimcisi Nuriye Kadan da oradaydi. Kadan kadinin devrimi üretimde olacaktir diyerek sunlari söyledi:

“Biz CKD olarak kadin mücadelesinin en önemli yakici sorununun üretimden geçtigini düsünüyoruz. Evet tarihten gelen bir esitsizlik var. Kadin ürettikçe özgürlesiyor ve onunla birlikte ülke de özgürlesiyor. Izmir’e esnaf kadinlar zirvesi düstü. Subelerimiz esnaf arkadaslarimizin kapisini tek tek çaldi. Tüm arkadaslarima çok tesekkür ederim. En büyük tesekkürü de esnaf kadinlarimiza ediyorum. Sorunlarimiz varsa konusacaklar beraber çözüm önerileri sunacagiz. Iyi ki varsiniz iyi geldiniz. Kadinin devrimi üretimdedir”

2022 BIZIM IÇIN EN ZOR YIL OLDU”

Açilis konusmalarinin ardindan söz esnaf kadinlarindi. Kadinlar, sirasiyla kürsüye çikip hem sorunlari anlatan hem de çözümleri konustular. Kuaför Sanem Canoluk 14 yasindan beri kuaförlük meslegini yaptigini söyledi. 2022 yilinin getirdigi ekonomik krizden çok fazla etkilendigini söyleyen Canoluk, “Vergi, elektrik ve su bizim belimizi çok büküyor. 3 ayda bir stopaj ödüyoruz. Biz küçük esnafiz ama biz ne için vergiye çalisiyoruz. Ben 4 eleman ile çalisiyorum ancak elemanima sigorta yapmakta zorluk çekiyorum. Bu kadin erkek ayrilmiyor biz kadin erkek bu sorunu yasiyoruz. Ben hayatimda en zor bu yili geçirdim. En zor bu yil sikisiyorum ve yoruluyorum” dedi.

Izmir Emlakçilar Odasi Baskanvekili Gönül Vural da konusmacilar arasindaydi. Vural, emlakçiliga baslarken yasadigi zorluklari anlattiktan sonra salona çözüm önerisini sundu. Dünyayi degistirmek kadini degistirmekten geçer diyerek, “Önce kendimizi tanimaliyiz ve ayaklarimizin üzerinde durmaliyiz. Buna göre çocuklarimiz yetistirirken bir ayrim yapmadan esit davranmaliyiz ki ilerde kadinlara bakis açisinin degismesini istiyoruz”

“ENGELLER ASILMAK IÇINDIR”

Konak Kemeralti’nda optisyenlik yapan Ayçin Emir ise zincir firmalarin küçük esnafin belini büktügünü anlatti. Ancak her seye ragmen ayakta kalip mücadele ettiklerini söyleyen Ayçin Emir, “Ben sektöre ilk basladigimda zincir firmalarin baskilari ile ezilmeye basladik. Büyük firmalar küçük firmalari yok etmeye çalisiyor. Kibarca bizi tehdit ederek bizleri zor durumda biraktilar. Bizler küçük esnaf ile birleserek alim kooperatifleri kurduk, onlarin sartlari yerine kendi sartlarimizi belirledik. Eger engeller varsa asilmak içindir” dedi.

Kemeralti’nda deri materyaller üzerine çizim yapan Özge Özçiçek Tatar ise meslek edinmek için kurslarin olmasi gerektigini söyledi. Ayni zamanda yerel yönetimlerin yerli yabanci turisti Kemeralti’na daha fazla tesvik etmesi için çalismalarinin olmasi gerektigini vurguladi.

Iç giyim saticisi Songül Anilan ise dolardan sikayetçi oldu. Anilan, “Ben yerli iç giyimi dolar üzerinden aliyorum ben Türkiye’de yasiyorum neden dolar üzerinden çalisiyorum?” diyerek hükümetin derhal bir düzenleme getirmesi gerektigini söyledi.

Toplanti börekçi Raziye hanimin 16 yasindan itibaren basladigi esnaflik serüveni ve hibe ve tesvik uzmani Melike Ergün’ün konusmalariyla devam etti. Son olarak KOSGEB KOBI Uzman Yardimcisi Gözde Gülen Tuncer girisimcilik üzerine esnaf kadinlari bilgilendirdi.


Pazar 28.5 ° / 16.2 °
Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °
Salı 29.4 ° / 18.3 °