Kizilay Su Kuyusu Bagisindan Duygulandiran Mektup

Içme suyuna ulasilamayan bölgeler için su kuyusu projesini yürüten Kizilay, bölge halkinin içilebilir suya ulasmak için günde yarim saatten fazla yol yürümek zorunda kaldigi Uganda’da ise açtigi 15 su kuyusuyla 79 bin yararlaniciya temiz içme suyu imkani

Yaşam 25.10.2022 11:53:00 0
Kizilay Su Kuyusu Bagisindan Duygulandiran Mektup

Içme suyuna ulasilamayan bölgeler için su kuyusu projesini yürüten Kizilay, bölge halkinin içilebilir suya ulasmak için günde yarim saatten fazla yol yürümek zorunda kaldigi Uganda’da ise açtigi 15 su kuyusuyla 79 bin yararlaniciya temiz içme suyu imkani sagliyor. Uganda’da babasinin su kuyusu açma istegini yerine getiren Bülent Köse, “Nasil bir yaraya merhem oldugumuzu anladik. Dünyanin birçok yerine gittim ama umre haricinde hiç bu kadar mutlu olmadim.” ifadesiyle duygularini aktardi.

 

Afrika’da temiz suya ulasarak bölge halkinin refahinin kismen de olsa yükselmesi ve bu önemli ihtiyacin giderilmesini amaçlayan Türk Kizilay, Çad, Nijer, Senegal, Somali, Uganda ve Sudan olmak üzere 6 ülkede 251.350 yararlanici kapasiteli 46 su kuyusuyla bölge halkinin içme suyu ihtiyacini karsiliyor. Türk Kizilay 2020 yilindan bu yana Uganda’da da açmayi sürdürdügü su kuyularina 2 yenisini daha ekleyerek 79.000 yararlanici kapasiteli 15 su kuyusuna ulasti. Kizilay ayrica Uganda’da 5 su kuyusunun daha yapimina baslayan Kizilay yilsonuna kadar bu kuyulari da bitirmeyi planliyor. Uganda’da tamamlanan su kuyularindan birine bagis yapan hayirsever Ismail Köse’nin oglu Bülent Köse de bölgedeki insanlara büyük yarari olan su kuyularinin önemini yerinde gördü.

 

 “Artik hasta olmayiz, çocuklarimiz ölmeyecek”

Babasi Ismail Köse'nin istegi ile bir su kuyusu açtirmaya karar verdiklerini anlatan Bülent Köse, “Yaptigimiz arastirmalardan sonra bu isi Kizilay ile yapmaya karar verdik. Babam açilisi görmek istiyordu ancak saglik ve yas durumu bu uzun seyahate elverisli degildi, babamin bu talebini yerine getirmek de bana düstü. Gelirken Uganda’ya babamin gönlünü yapmak istemistim, dünyanin birçok yerine gittim ama umre haricinde hiç bu kadar mutlu olmadim, keyif almadim. ‘Medeniyet geldi köyümüze’ dediler, ‘artik hayvanlarimizla birlikte o çamurlu suyu içmeyecegiz’, ‘artik hasta olmayiz, çocuklarimiz ölmeyecek’, ‘çocuklarimiz saatlerce yürüyerek su getirmeye gitmeyecek’ dediler. Onlar konustukça bizim aslinda nasil bir yaraya merhem oldugumuzu anladik. Babama çok tesekkür ederim, bunlari yasamama sebep oldugu ve o insanlara bu imkani sundugu için. Kizilay’a da çok tesekkür ederim, onlar olmasa 10 kat para da harcasak bu isi yapamazdik.” dedi.

 

2023’te 30 Yeni Su Kuyusu Hedefleniyor

Birlesmis Milletler’in verilerine göre 2.2 milyar insan temiz içme suyuna ulasamadigi dünyada, her yil bes yasin altindaki 297 bin çocuk ise güvenli olmayan içme suyu nedeniyle ishalli hastaliklardan hayatini kaybediyor.

 

Toplumsal Dayaniklilik stratejik hedefinden yola çikarak Türk Kizilay 2023 yilinda da temiz içme suyuna kavusturmak için su kuyulari açmaya devam edecek. Kizilay, 2023’te Tanzanya, Kenya, Nijer, Çad, Uganda, Pakistan ve Afganistan’da 30 su kuyusu projesini hayata geçirerek çocuklarin ölmesini önlemeye katki saglayacak, binlerce ihtiyaç sahibinin daha temiz suya erisimini saglamis olacak.

 

Su Kuyulari En Çok Fayda Dogrultusunda Tasarlaniyor

Su kuyularinin açilacagi bölgeler, ilgili ülkede bulunan Ulusal Dernek isbirligi ile gerçeklestirilen ihtiyaç analizleri neticesinde belirleniyor. Ülkelerin tabii özelliklerine göre belirli standartlara bagli kalinarak belirlenen, insana en çok faydali olacak sekilde tasarlanan su kuyulari, içilebilir deger araligi dikkate alinarak yapilan fizibilite çalismasi sonucu derin sondaj seklinde yapiliyor. En az 6 musluga sahip ve günes panelinden elektrik saglayan su kuyularinin, 5 yil + 5 yil isletme ve sürdürülebilirlik garantisi bulunuyor. Bununla birlikte açilisi gerçeklestirilen su kuyulari, yillik olarak periyodik kontrollere tabii tutularak sürdürülebilirligi saglaniyor.


Perşembe 23.4 ° / 16.3 °
Cuma 23.6 ° / 14.7 °
Cumartesi 19.2 ° / 11.6 °