NFT piyasasinda neler oluyor

2021 yili NFT sektörü için yildizinin parladigi yil diyebiliriz. Beeple’in Everydays, The First 5000 Days isimli eserini Christies’de 69,3 milyon dolara satmasi ile 2021 yili NFT’lerin altin yilinin baslangici olmustu.

Ekonomi 26.10.2022 20:48:00 0
NFT piyasasinda neler oluyor

2021 yili NFT sektörü için yildizinin parladigi yil diyebiliriz. Beeple’in Everydays, The First 5000 Days isimli eserini Christies’de 69,3 milyon dolara satmasi ile 2021 yili NFT’lerin altin yilinin baslangici olmustu. 2021’de ardi ardina gelen rekor satislarla yili kapatan NFT’ler için 2022’nin nasil geçtigini Bitay Arastirma Departmani analistleri mercek altina aldi. 2022 yili özeti ve NFT’ler için çikis yolu görünüyor mu? 

 

2021 yilinda toplamini 20 milyar dolar asan hacimle kapatan NFT’ler kripto para sektörünün parlayan yildizi olmustu.  2022'nin ilk çeyregi sonunda ise toplam NFT islem hacmi, 28 milyon satisla 12 milyar dolari asmisti. Ancak ikinci çeyrekte Terra ekosisteminin çöküsü, dünya genelindeki ekonomik belirsizlikler ve ardindan gelen CeFi (Centralized Finance) tasfiyelerinin ortasinda, NFT pazari islem hacmi açisindan yüzde 33 azaldi ve satis sayisi da yüzde 29 düsüs yasadi. 2022 basindan bu yana bakildiginda ise bu, toplam islem hacmi yüzde 75'lik keskin bir düsüse isaret ediyordu.   

 

Belirsiz faiz oranlari, enflasyonist faktörler, savaslar, küresel çatismalar ve degisken piyasalar etkileyen diger faktörlerin gölgesinde piyasalarin yüksek oynaklik yasadigi dönemde NFT sektöründe aktif alim-satim yapan sayisi hala 2,2 milyonun üzerinde pozitif seviyelerde ve 2021 yilinin üçüncü çeyregine göre yüzde 36 artmis vaziyette.? 

 

Alim satim yapan kisi sayisindaki artisin yani sira 2022 yilinda NFT’ler Metaverse ile birleserek dev sirketlerin de odagi haline geldi. Nike, Adidas, Samsung, Starbucks, Instagram, Coca-Cola ve daha sayisiz sirket NFT pazarinin devasa potansiyeline inandilar ve markalarinin pazarlamasinda NFT sektörüne de yer verdiler.? 

 

NFT piyasasinda yüzde 6 büyüme görüldü 

NFT piyasasindaki satis sayisi ve artan benimseme gibi zincir içi metriklere bakildiginda, NFT'lere olan talebin istikrarli oldugunu ve 2022 yilindaki üçüncü çeyregin ikinci çeyrege göre yüzde 6 büyüme hizinda oldugu gözlemleniyor.? 

 

"Balinalar" veya büyük portföyleri olan yatirimcilar, endüstride kayda deger satislari büyük olasilikla artirmaya devam edecek olsa da yeni alicilarin sayisindaki artis, NFT meraklilarinin bu yenilikçi varlik sinifina isindigini gösteriyor.? 

 

Geçmis tecrübelere bakildiginda, geçtigimiz senenin yaz aylarina kadar yasanan düsüs döneminde kripto paralardan bekledigi etkiyi göremeyen yatirimcilar, ünlü isimlerin sektöre katilmasiyla NFT sektörüne ilgi gösterdi. 2021 yilinin ilk çeyreginde ortalama 350 milyon dolar olan günlük islem hacmi, kripto paralarin en düsük seviyeleri gördügü Temmuz ayinda 1,63 milyar dolarlik islem hacmi ile sene içi rekorunu kirdi.? 

 

Kripto para sektöründeki maddi kaynak NFT pazarina mi yönlenecek 

Kripto paralarda yasanan düsüsle beraber NFT islem hacimlerinde de düsüs yasanirken geçtigimiz sene yasanan senaryo tekrar akillara geliyor. Kripto para sektöründeki “maddi kaynak NFT pazarina mi yönlenecek?” sorusu en çok cevap aranan konularin basinda geliyor.? Küresel kripto para piyasasinin ve onun bilesenlerinden NFT’lerin gelecegini kimse dogru bir sekilde tahmin edemese de NFT piyasalarinin birçok oyuncusu tarafindan genisletilmeye devam etmesi beklentiler arasinda.  

 

Boga dönemi NFT için kurtarici olabilir 

NFT’lerin tekrar parlak dönemine gelmesi ise kripto paralarda yasanacak boga dönemiyle beraber tetiklenebilir. 2023 yilinin üçüncü çeyreginden itibaren su an içinde bulundugumuz faiz artis döngüsü ve kisitlayici para politikasi dönemi sonra erebilir. Bununla birlikte ekonomilerin tekrar hareketlenmesi adina yapilmaya baslanacak olan faiz indirim adimlari kripto paralar basta olmak üzere piyasalarda bir boga dönemini tetikleyebilir. Geçtigimiz dönemlerde tecrübe ettigimiz üzere NFT hacminin büyük bir bölümünün Ethereum paritesi ile gerçeklesmesi, 2023 yilinda gözleri Ethereum üzerine tekrar çeviriyor. Ethereum’da yasanacak hareketlenme NFT pazarindaki durgunlugun da son bulmasini beraberinde getirebilir. 


Pazartesi 17.4 ° / 8.9 °
Salı 19 ° / 9 °
Çarşamba 23.3 ° / 10.8 °