ITÜ 250. Yasini kutlamaya hazirlanirken “Gelecegi Dönüstür” mottosuyla mühendislik egitimine yeni bir bakis açisi getiriyor.

Istanbul Teknik Üniversitesi, kurulusunun 250. yildönümünü kutlamaya hazirlanirken, yil boyunca yapacagi kapsamli etkinlikleri düzenledigi bir basin toplantisiyla duyurdu.

Bilim & Teknoloji 27.10.2022 11:32:00 0
ITÜ 250. Yasini kutlamaya hazirlanirken “Gelecegi Dönüstür” mottosuyla mühendislik egitimine yeni bir bakis açisi getiriyor.

Istanbul Teknik Üniversitesi, kurulusunun 250. yildönümünü kutlamaya hazirlanirken, yil boyunca yapacagi kapsamli etkinlikleri düzenledigi bir basin toplantisiyla duyurdu. ITÜ Rektörü Prof. Dr. Ismail Koyuncu’nun ev sahipliginde düzenlenen toplantiya, ITÜ mezunlari olan Sariyer Belediye Baskani Sükrü Genç, Feryal Gülman, Burak Talu, Gönül Talu, Neviye Aksoy, Harun Erdenay, Çagla Kubat, Asli Elif Tanugur Samanci gibi kültür, sanat, spor ve is dünyasinin önde gelen isimleri de katildi.

 

ITÜ Rektörü Prof. Dr. Ismail Koyuncu yaptigi konusmasinda, ITÜ’nün “250. Yil” hedefleri ve gelecek vizyonunu davetlilerle paylasti: “Bildiginiz gibi, 2023’te Cumhuriyetimiz 100. yasina girmis olacak. Bu açidan çok heyecanliyiz. 2023 yilini bizim için daha özel yapan ise, ayni zamanda ITÜ’nün 250. yilini da kutlayacak olmamizdir. 1773 yilindaki Mühendishane-i Bahri Hümayun’dan, Istanbul Teknik Üniversitesi’ne…”

 

ITÜ, “Gelecegi Dönüstür” mottosuyla mühendisligi yeniden tanimliyor

Prof. Dr. Koyuncu, ITÜ’nün çok önemli tarihsel bir misyonu oldugunu; bu anlamiyla gelecegi belirleyen, öncü, yol gösterici ve lider bir üniversite olma sorumlulugunu her zaman tasidigini belirterek sunlari dile getirdi: 

 

“Hedeflerimiz dogrultusunda ‘Gelecegi Dönüstürürken’ üniversitemizin vizyonunu ortaya koyan üç temel basliktan hareket edecegiz. Bunlar; aktif ögrenme, etki odakli Ar-Ge, teknolojik ve dijital dönüsüm modelleri. Esasinda, son yillarda yaptigimiz birçok çalismayla bu vizyonumuzun altyapisini ortaya koyan adimlari da atmis bulunduk. Üstelik yalnizca ülkemizde degil, Avrupa’da ve dünyada da bu açilimi getirme çabasi içindeyiz. ITÜ, bir Avrupa Üniversitesi konsorsiyumu olan EELISA (Avrupa Mühendislik, Ögrenim, Inovasyon ve Bilim Birligi) içinde tüm Avrupa cografyasinda mühendislik egitimine yön veren lider bir üniversite konumunda yer aliyor.

 

250. Yila Özel Çalismalar ve Etkinlikler

“250. Yil Etkinlikleri” olarak planlanan faaliyetler için neredeyse iki yildir yogun bir hazirlik içinde olduklarini dile getiren Prof. Dr. Koyuncu, yapilan çalismalarla ilgili de bilgi verdi: 

 

“Su anda yogun bir sekilde yürütülen ITÜ Belgeseller dizisi, 250. Yil Etkinlikleri arasinda çok önemli bir yerde duruyor. ITÜ gibi köklü bir kurumu tek bir belgeselde anlatmanin elbette imkâni yoktu. Bu yüzden bunu bir seri olarak tasarladik. Bir ana belgeselle birlikte 12 tane tematik belgeselden olusan ITÜ Belgeselleri serimiz ile üniversitemizin tarihini, köklü geçmisini, bugününü ve ülkemize katkilarini anlatacagimiz gibi, ayni zamanda egitimde, Ar-Ge’deki gücünü ve gelecek vizyonunu da ortaya koymayi hedefliyoruz. ITÜ matbaalarindan yayimlanmis 4.157 kitabin yüksek çözünürlüklü olarak taranmasi ve dijitallestirilme çalismasini da tamamlamis bulunuyoruz. Bu eserlere ITÜ Kütüphanesi dijital arsivi üzerinden ulasabilmek mümkündür. Ayrica ITÜ’nün önemli geleneklerinden biri olan yayinciligi yeniden ayaga kaldirmak üzere çesitli adimlar attik. Bu çabamiz meyvelerini vermeye basladi ve yayinevimizden simdiden yedi tane yeni bilimsel eser yayimlandi. Bir diger önemli projemiz de Mezun Arsivi projesidir. Tüm mezunlarimizin bilgilerinin dijital ortama aktarilmasi çalismasi devam etmektedir. 250. Yil kapsaminda baslattigimiz bir baska projemiz ‘250. Yilda 250 Bin Fidan’ kampanyamiz. Bu kapsamda 81 ilimizde agaçlandirma çalismasi yapiyoruz. Bunlara ek olarak, birçok spor etkinligi düzenledik ve önümüzdeki yil bu etkinlikler 10 farkli bransta devam edecek.”

 

250. Yil Coskusu

Prof. Dr. Koyuncu, 250. Yilda ITÜ’nün evrensel düzeydeki gücünü ve etkisini daha iyi anlatabilmek adina ITÜ aidiyetine özel bir vurgu yaptiklarini belirterek sözlerini söyle sürdürdü: 

 

“Aslinda bütün bu çalismalarla amaçladigimiz ve öne çikarmaya çalistigimiz en önemli husus su: ITÜ’lü olmanin, iki buçuk asirlik bir aileye mensup olmanin hakli gururunu hissetmek... Bugün ITÜ çatisi altinda egitimlerini sürdürmekte olan tüm ögrencilerimiz basta olmak üzere, ITÜ’ye emek veren akademisyenlerimize ve idari personelimize, degerli mezunlarimiza, isbirligi yürüttügümüz firmalara, kamu kurumlarina, kisacasi tüm paydaslarimiza; ITÜ’nün geçmisten günümüze yaptigi yolculugu göstermek ve ‘250. Yil ruhu’nu, coskusunu herkese hissettirmek istiyoruz.

 

Ar-Ge, teknoloji ve dijitallesmenin ön planda oldugu, disiplinlerarasi bir bakisa sahip, sürdürülebilirlige ve küresel sorunlara dair kalici çözümler üreten ve girisimci ögrenci yetistirme amaçli bir yöntemi ön plana çikaran Istanbul Teknik Üniversitesi, ülkemizdeki birçok yeniligin de mimari konumundadir. Mühendislikten mimariye, yapay zekâdan robotige kadar teknolojiyi en üst düzeyde gelistirirken, ayni zamanda insa ettigi yeni ögrenme ve deneyimleme biçimleri ile Ar-Ge ve teknolojideki öncülügü, uluslararasi düzeydeki basarilari, paydaslariyla gelistirdigi aktif isbirligi modelleri ve güçlü mezun agi, her zaman onu, birkaç adim öne çikarmistir.”


Salı 27 ° / 14.4 °
Çarşamba 29 ° / 17.9 °
Perşembe 28.8 ° / 18.3 °