Izmir dünya izci baskenti oldu

Izmir, Uluslararasi Gilwell Izci Gönüllüleri, Dünya Bagimsiz Izci Organizasyonu ve Trakya Izciler Birligi Federasyonu tarafindan Dünya Izci Baskenti ilan edildi.

Güncel 29.10.2022 16:32:00 0
Izmir dünya izci baskenti oldu

Izmir, Uluslararasi Gilwell Izci Gönüllüleri, Dünya Bagimsiz Izci Organizasyonu ve Trakya Izciler Birligi Federasyonu tarafindan Dünya Izci Baskenti ilan edildi. Berat ve onur madalyasi alan Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, “8 bin 500 yillik bir baris ve demokrasi sehri olan Izmir’e dünya izci baskenti unvani çok yakisti” dedi.


Cumhuriyet’in kurulusunun 99. yilinda Izmir, dünyanin ilk ve tek izci baskenti ilan edildi. Dünya izcilerinin ilgisini Izmir’e çekecek “Evrensel Izci Beyannamesi”, Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer ve Uluslararasi Gilwell Izci Gönüllüleri (ISVG) Baskani Dr. Dikpal Baidya ile Kültürpark Izmir Sanat’ta imzalandi.


Imza törenine Uluslararasi Gilwell Izci Gönüllüleri (ISVG) Baskani Dr. Dikpal Baidya, Dünya Bagimsiz Izci Organizasyonu (WOIS) Kurucu Baskani Hugo Paniagua, Trakya Izciler Birligi Federasyonu (TIB) Baskani Neset Hakan Arsan, Kemalpasa Belediye Baskani Ridvan Karakayali, Izmir Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreter Yardimcisi Ertugrul Tugay, Mugla Büyüksehir Belediyesi Saglik ve Sosyal Isler Dairesi Baskani Ünsal Pasali, yerli ve yabanci 100 izci lideri ve Melek Izciler grubu katildi.


Uluslararasi izci liderleri  Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer'e tesekkür plaketi verdi. Ayrica Baskan Soyer’e ISVG Baskani Dr. Dikpal Baidya berat ve onur madalyasi takti. WOIS Kurucu Baskani Hugo Paniagua da Soyer’e Izcilige Hizmet Sertifikasi sundu.



“Cumhuriyet Bayramimiza denk gelmesi mutlulugumuzu katliyor”
Izmir’de iki büyük gururu birden yasadiklarini dile getiren Baskan Tunç Soyer, “Ilk gururumuz, dünyanin ve ülkemizin farkli yerlerinden Izmir’e gelen dostlarimizla birlikte olmamiz. Ikinci gururumuz ise Izmir’i dünya izci baskenti ilan etmemiz. Bunun Cumhuriyet Bayramimiza denk gelmesi mutlulugumuzu katliyor. Izcilik, bütün dünyada hiçbir ayrim yapmadan herkesi kucaklar. Bir asirdan daha uzun süredir var olan bu hareket, özünde çok sesliligi ve çok renkliligi barindirir. Tipki Izmir gibi. Bu yüzden 8 bin 500 yillik bir baris ve demokrasi sehri olan Izmir’e, dünya izci baskenti unvani çok yakisti. Bu unvani büyük bir titizlikle tasiyacagimizdan hiç kuskunuz olmasin” dedi.



“Var gücümüzle çalismaya devam edecegiz”
Trakya Izciler Birligi Federasyonu ile hayata geçirilecek çalismanin detaylarini veren Baskan Soyer, “Engelli bireylerimizin yasamin her alaninda yer alabilecegini bir kez daha kanitlayan Melek Izcilerimizle iftihar ediyoruz. Izcilik yalnizca dogada vakit geçirmek anlamina gelmiyor. Bu hareket ayni zamanda gençlerin dogasiyla uyumlu bireyler olarak yetismesini sagliyor. Parçasi oldugumuz doganin döngüsel mantigiyla düsünme becerimizi gelistiriyor. Bu yüzden sehrimizdeki izcilik faaliyetlerinin artmasi ve daha çok gencimizin bu kültür ile bulusmasi, bir parçasi olmasi çok degerli.  Bugün, Uluslararasi Izciler Gönüllü Grubu’nun baskani Dr. Dikpal Keshari Baidya ile Evrensel Izci Beyannamesi’ni imzalamaktan büyük bir gurur duyuyorum. Izciligin dünyadaki baskenti olma kivancini Izmir’e yasattiginiz için sükranlarimi sunuyor um. Beyannamemizde yer aldigi gibi, saygiyi ve barisi çogaltmak için evrensel ölçekte çaba göstermeye var gücümüzle devam edecegiz” seklinde konustu.



“Birlik güçtür”
WOIS Kurucu Baskani Hugo Paniagua “Izci yemini etmis oymaklarin, kurucumuz Gilwell Lordu Baden-Powell’in bize miras biraktigi izcilik töresinin temel direkleri üzerinde sürdürülen çalismalara ve bunun Türkiye’deki insanlara yararli olduguna inancim tamdir. Bu övgüye deger çalismalari destekleyen tüm ülkelerle uzun zamandir hayalini kurdugumuz, yasadigimiz bu dünyayi buldugumuzdan daha iyi kosullarda birakmaya yardim etme hayalini gerçeklestirebilecegiz. ‘Birlik güçtür’ ifadesi ile karsilikli anlayis ve dostluk duygusunda birlestigimizi ilan ediyoruz. Izcilerin hepsinin ideali bir ülkenin ilerlemesine yardimci olmaktan yanadir. Gelecegimiz için daha iyi vatandaslar yetistiriyoruz” diye konustu.


ISVG Kurucu Baskani Dr. Dikpal Keshari Baidya ise Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer’e ve izcilere tesekkür etti.
 


“Izmir her zaman umut oldu”
Trakya Izciler Birligi Federasyonu Baskani Neset Hakan Arsan, izciligin bir dünya mirasi oldugunu söyleyerek “Izmir medeniyetlerin üst üste, iç içe yasadigi bir kesisim noktasidir. Izmir’in dünya izcilik baskenti olmasi gayet normaldir. Bugün Izmir barisin, kardesligin, umudun öncüsü olma övüncünü yasiyor. Bu yüzden Baskanimiz Tunç Soyer’e tesekkür ederiz. Gelecege haziriz” ifadelerini kullandi.



Isbirligi protokolü imzalanmisti
Izmir Büyüksehir Belediyesi Engelli Hizmetleri Sube Müdürlügü’nün, Trakya Izciler Birligi Federasyonu ile olusturdugu Engelli Izciligi, dünya genelinde bu alandaki  ilk ve tek kapsamli Izcilik Ünitesi olarak biliniyor ve Melek Izciler adini tasiyor.  


Izmir Büyüksehir Belediyesi çocuklar, gençler, kadinlar ve engelli bireylerin bireysel gelisimlerine destek olmak, uluslararasi evrensel degerlere sahip, demokratik yasam biçimi ve kültürünü gelistirmek için Trakya Izciler Birligi Federasyonu ile isbirligi protokolü imzalamisti. Bu kapsamda egitim  ve kamplar yapilmis ve bu çalismalar Ege Bölgesi’ndeki belediyelere örnek teskil etmisti.


Çarşamba 23.5 ° / 16.2 °
Perşembe 23.4 ° / 16.3 °
Cuma 23.6 ° / 14.7 °