Daha saglikli kemikler için maden suyu tüketimi ihmal edilmemeli

Vücut dengesini korumak için ihtiyaç duyulan kalsiyum, magnezyum gibi besin ögelerinin eksikligi, kemik hastaliklari basta olmak üzere, önemli saglik sorunlarina davetiye çikariyor.

Sağlık 30.10.2022 10:59:00 0
Daha saglikli kemikler için maden suyu tüketimi ihmal edilmemeli

Vücut dengesini korumak için ihtiyaç duyulan kalsiyum, magnezyum gibi besin ögelerinin eksikligi, kemik hastaliklari basta olmak üzere, önemli saglik sorunlarina davetiye çikariyor. Uzmanlar, düzenli maden suyu tüketiminin, magnezyum ihtiyacini gidererek kemik sagligini korumada önemli bir araç olabilecegine dikkat çekiyor. 

 

Magnezyum, insan sagligi için önemli minerallerden biri olarak öne çikiyor. Kemik gelisiminde ve sagliginda kalsiyum ve D vitamininin etkileri iyi biliniyor olsa da magnezyumun (Mg) önemi çogu zaman göz ardi ediliyor. Vücuttaki magnezyum depolarinin yarisi doku ve organlardaki hücrelerde, diger yarisi da kemik hücrelerinde kalsiyum ve fosfatla birlikte yer aliyor. Magnezyumun yalnizca 1 kadari kanda serbest halde bulunuyor.

 

Magnezyum eksikligi kemik erimesine neden oluyor

 Magnezyum eksikliginin önemli saglik sorunlarina yol açtigini söyleyen Dr. Sule Aktaç: “Magnezyum yetersizliginden kaynakli olusan hastaliklar bir anda kendini belli eden degil, zamanla ortaya çikan hastaliklardir. Hücrelerin yetersiz düzeyde magnezyum emilimi sonucunda, kemigin önemli bilesenlerinin eksikligine, iltihap yapici bilesenlerin artisina, vücudun kalsiyum dengesini saglayan paratiroid hormonunun ve D vitamini düzeylerinin azalmasina neden oluyor. Magnezyum eksikliginin sebebi kisiden kisiye farklilik gösterebiliyor. Ispanak, pazi, bamya, findik, fistik gibi oksalat içeren besinleri fazla tüketmenin sonucunda magnezyum eksikligi ortaya çikabiliyor. Ayrica asiri alkol tüketen insanlarda da magnezyum eksikligine sikça rastlanabiliyor. Bütün bu sebepler kemik erimesi gibi hastaliklara sebep olur. Bu hastaliklari önlemek için magnezyum dengesinin korunmasi gerekiyor. Magnezyum, kalsiyumla birlikte çalisir ve etkin olabilmeleri için her iki mineralin uygun oranda alinmasi gerekir. Beslenme düzeninde kalsiyum-magnezyum oraninin 2:1 olmasini öneriyoruz. Örnegin 100 mg kalsiyum aliniyorsa 50 mg da magnezyum alinmali. Bu sekilde vücudun besin dengesi korunmus olur.” dedi.

 

Kizilay Erzincan Maden Suyu, magnezyum oraninda en zengini
 
 Maden suyu tüketimi ile magnezyum eksikliginin giderilebilecegine deginen Aktaç, “Kemik erimesi gibi kemik hastaliklarinin önüne geçebilmek veya erteleyebilmek için önemli bir mineral olan magnezyumun yeterli alimi için besin kaynaklarinin iyi bilinmesi gerekiyor. Vücuttan atilimlari artiran ve emilimi azaltan durumlari tespit edebilmek için tüketilen besin ögelerine dikkat edilmesi gerekiyor. Türkiye Beslenme Rehberi’ne göre magnezyumun önerilen günlük alim miktari yetiskin erkekler için 350 mg, yetiskin kadinlar içinse 300 mg’dir. Ülkemizde ise bu oranlar önerilen miktarin altinda kalmis durumda. Günlük magnezyum tüketimi yetiskin erkeklerde 324 mg, yetiskin kadinlarda ise 260 mg düzeyinde. Maden suyu ise bu eksikligi gidermek için en saglikli ve kolay yollardan birisi. Vücudun besin dengesini saglayan maden suyu, dogal yollarla magnezyum takviyesi yapma imkani veriyor. Kizilay Erzincan Maden Suyu ise Türkiye’nin en zengin magnezyum oranina sahip maden suyu konumunda. 200 mililitrelik sisesinde 63,5mg oraniyla magnezyum olarak oldukça zengin durumda.” dedi.

 

Uluslararasi Maden Suyu Kongresi 2. kez toplanacak

Maden sularinin üretiminden tüketiciye erisimine kadar geçen her süreçteki yansimalarinin disiplinler arasi bir yaklasimla ele alinacagi “II. Uluslararasi Maden Suyu Kongresi” 17-18 Kasim 2022 tarihleri arasinda Istanbul’da düzenlenecek. Kongreye maden suyu hakkinda çalisma yürüten tip, beslenme, isletme ve gida mühendisligi basta olmak üzere ilgili tüm alanlardan ulusal ve uluslararasi paydaslar, arastirmacilar ve akademisyenler katilacak.


Perşembe 17.8 ° / 7.6 °
Cuma 18.2 ° / 9.7 °
Cumartesi 24.1 ° / 11.8 °