Bu can bu bedende durdukça yaninizda olacagim

Baskan Soyer depremin ikinci yilindaki anma töreninde konustu:

Güncel 30.10.2022 19:28:00 0
Bu can bu bedende durdukça yaninizda olacagim

Baskan Soyer depremin ikinci yilindaki anma töreninde konustu:
 

30 Ekim depreminde hayatini kaybeden 117 kisi Izmir’de törenle anildi. Depremin ikinci yilinda en çok hasar alan ilçelerden Bayrakli’daki anma töreninde duygu dolu anlar yasandi. Kayip yakinlarina ve depremzedelere seslenen Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer ise “Bu can bedende durdukça yaninizda olmaya devam edecegim” dedi.



Izmir, 30 Ekim depreminin ikinci yildönümünde kayiplarini andi. Depremde yasamini yitiren 117 kisi için depremden en çok etkilenen Bayrakli’da anma töreni düzenlendi. Izmir Büyüksehir Belediyesi tarafindan düzenlenen törene Baskan Tunç Soyer’in yani sira Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Baskan Yardimcisi Yüksel Taskin, CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Devrim Baris Çelik, CHP Izmir Il Baskani Deniz Yücel, CHP Izmir milletvekilleri Sevda Erdan Kiliç ve Atila Sertel, Bayrakli Belediye Baskani Serdar Sandal, Izmir Büyüksehir Belediyesi bürokratlari, meclis üyeleri, Izmir Depremzedeleri Dayanisma Dernegi (IZDEDA) Baskani Haydar Özkan, depremzede aileler, siyasi parti, dernek ve odalarin temsilcileri katildi.



Anma programi depremde hayatini kaybeden 117 can için Kur’an-i Kerim okunmasi ve ölenler için dua edilmesiyle basladi. Daha sonra Bayrakli Hasan Ali Yücel Parki’ndaki Deprem Aniti’na karanfil birakildi. Baskan Soyer burada kayip yakinlariyla bir araya gelerek, hepsiyle teker teker ilgilendi. Anma programi çerçevesinde 30 Ekim Deprem Aniti alaninda, hayatini kaybedenler için lokma da döküldü.



“Bilimsel çalismalar yürütüyoruz”
Baskan Tunç Soyer, hayatini kaybedenlerin acisini hala yasadiklarini belirterek, “Bu sehri dirençli hale getirmek için bilimsel çalismalar yürütüyoruz. 33 bin 100 binanin deprem karnesini çikardik, 60 bin civarinda binanin deprem karnesini çikarmak üzere çalismaya devam ediyoruz. Çok degerli hocalarim Türkiye tarihindeki en büyük jeolojik çalismayi yürütüyor. Izmir’in yeraltinin fotografini çekiyorlar. Biz depremden önce deprem dairesini kurmus bir belediyeyiz. Umarim Türkiye’nin her yerinde yasayan vatandaslarimiz, yerel yöneticilerimiz bu hassasiyeti gösterirler. Deprem olmasini beklemeden tedbir almak için çare üretirler” dedi.  



“Dayanisma ve umudun korunmasi gerekiyor”
Baskan Soyer depremin ardindan olusturulan dayanismaya deginerek, “Dayanisma umudu büyüten bir sey. O gün de gördük. Türkiye’nin hiçbir yerinde Izmir’deki dayanisma örnegi görülmemistir. Depremden 30 gün sonra çadirda yasayan hiçbir vatandasimiz kalmamisti. 30 günden sonra herkesin basini sokacagi bir yer bulabilmistik. Uzundere’de 224 konutu 1 ay içinde dayali döseli hale getirdik. Hilton’un 380 odasini açtik. Bir Kira Bir Yuva Kampanyasi’yla belki Türkiye’nin en büyük kampanyalarindan birini yaptik. Bütün bunlari övünmek için anlatmiyorum. Bunlar mümkün. Dayanismayla çare üretmek mümkün. Bu cografyada beraber yasiyoruz. O nedenle birbirimize kol kanat germek zorundayiz. Bizi ayiran sebeplerden çok daha fazla birlestiren sebep var. Bunu aklimizdan çikarmamaliyiz ” diye konustu.  



“Krediyi onaylamadilar, vatandaslarimizi magdur biraktilar”
Türkiye’ye örnek bir model olan Halk Konut projesiyle ilgili de konusan Baskan Soyer, “Vatandaslarimizi kendi evlerinin müteahhidi haline getiriyoruz. Nasil? Kamu gücünü kullanarak. Belediyelerin imkanlarini kullanarak, müteahhit karini ortadan kaldirarak. Büyüksehir Belediyesi’nin tam kapasitesiyle vatandaslarimizin en uygun kosullarda kendi evlerini yapmasina imkan yaratiyoruz. Bir küçük sitemi iletmek mecburiyetindeyim. Dünya Bankasi’ndan 4 aylik bir çalisma sonucunda 344 milyon dolarlik, 5 yil ödemesiz, 25 yil vadeli bir krediyi çikarmistik. 6 bin orta hasarli ve az hasarli binanin insaatinda kullanilmak üzere. Ne yazik ki o krediyi kullandirtmadilar ve onaylamadilar. Vatandaslarimizi magdur biraktilar. Buradan da bu sitemimi tekrar söylemek istiyorum. Sikayet etmek için konusmuyorum. Sikayet etmek bizim isimiz degil. Biz mevcut kosullarda daha fazlasini nasil yapariz, bunun derdindeyiz” ifadelerini kullandi.


Depremzedelere de seslenen Baskan Soyer, sözlerini söyle tamamladi: “Her daim, sonuna kadar bu can bu bedende durdukça sizin yaninizda durmaya devam edecegim. Hiç kimsenin kuskusu olmasin. Sonuna kadar elimden ne geliyorsa yapacagim.”



“Soyer’e sükranlarimizi sunuyoruz”
Bayrakli Belediye Baskani Serdar Sandal da zorlu bir süreci hep birlikte atlattiklarini vurgulayarak “Izmir Büyüksehir Belediye Baskanimiz Tunç Soyer iki yildir hiçbir an bizleri yalniz birakmadi. Türkiye’ye örnek olacak emsal artislari, Halk Konut projesi, zemin etüdü ve yapi envanteri çalismalariyla yaptiklari ortada. Biz Bayrakli halki olarak size sükranlarimizi sunuyoruz. Sag olun var olun” dedi.



“Hep önümüzü açti”
IZDEDA Baskani Haydar Özkan da Baskan Tunç Soyer’e tesekkür ederek “Önümüzü açti, hep yanimizda oldu. Türkiye Cumhuriyeti’ndeki herkese yalvariyorum, ne olursunuz çocuklarinizi güvenilir konutlarda oturmak için elinizden gelen gayretini gösterin diye…” ifadelerini kullandi.


Anma programi kapsaminda konunun uzmanlari ve ilgili meslek odalarinin temsilcileri Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer’in kenti dirençli hale getirmek için yaptigi çalismalarin önemi hakkinda konustu.


Pazar 31.5 ° / 19.5 °
Pazartesi 30.9 ° / 17.7 °
Salı 27.5 ° / 16.1 °