Baskan Soyer'den sokak emekçilerine kooperatif çagrisi

Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, güvencesiz çalisan sokak emekçileriyle bir araya geldi.

Güncel 30.10.2022 15:42:00 0
Baskan Soyer

Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, güvencesiz çalisan sokak emekçileriyle bir araya geldi.  Izmir Seyyar Esnaf ve Sanatkarlar Meclisi tarafindan düzenlenen bulusmada kooperatif kurma önerisini dile getiren Soyer, “Yerelde yaptiklarimiz ve yapacaklarimizla Türkiye’deki bu bakis açisini degistirecek ve bu güvencesiz insanlar için çareler üretecegiz” dedi.



Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, Kültürpark Gençlik Tiyatrosu Salonu’nda düzenlenen Sokak Emekçileri ve Güvencesiz Çalistayi’na katildi. “Sokaklar Seninle Gurur Duyuyor”, “Sokaklarin Umudu Izmir’in Gururu” yazili pankartlarin yer aldigi salonda Baskan Soyer’e ilgi yogundu. Programa Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Baskan Yardimcisi Yüksel Taskin, Klaros Felsefe Akademisi Baskani Prof. Dr. Kamuran Elbeyoglu, ekonomist Dr. Osman Sirkeci, Izmir Seyyar Esnaf ve Sanatkarlar Meclisi Baskani Evren Laçin, TÜRK-IS, DISK, KESK, TMMOB temsilcileri ve çok sayida sokak emekçisi katildi.


 
“Vicdanimiz var”
Baskan Soyer çalistayin açilis konusmasinda, “Bizim cografyamiz Anadolu sokak kültürüyle beraber vardir. Ne yazik ki on yillardir bu devleti yönetenler bunu yok saymislardir. Artik bu meselenin degismesi gerek. Sokak saticilarimiz kayit disi is yapmak degil, kayit altina alinmak istiyorlar. Korkmadan, kaçip kovalanmadan, alin terleriyle emeklerinin karsiligini almak istiyorlar. Ama devlet sadece sopa gösteriyor. Devlet, hükümet çare üretmiyor. Artik bunun degisme vakti geldi. Biz yerelde yapacaklarimizla ve yaptiklarimizla Türkiye’deki bu bakis açisini degistirecek ve bu güvencesiz insanlarin güvenceye kavusmasini saglayacak çareler üretecegiz. Hiç kimsenin kuskusu olmasin. Bunu yapacagiz. Çünkü her seyi bir kenara birakin vicdanimiz var. Biz çareyi üretecegiz kardesim, bu kadar basit” dedi.



“Kooperatif meselesini büyüttük”
Seyyar saticilara kooperatif kurmalari yönünde öneride bulunan Baskan Soyer, “Neden kooperatif önemli? Rahmetli Bülent Ecevit’in önemli bir tespiti var: Halki üretim öznesi haline getirerek ekonomik girisimci yapmak. Biz bunu tarimda yapiyoruz. Mevzuatimiz elverisli. Kooperatif meselesini büyüttük. Ulasima götürdük. Minibüsçülere gelin kardesim ESHOT’un hattini devralin dedik. Bizim fiyat tarifemizden tasimacilik yapin dedik. Ne oluyor? O çok kazaniyor. Biz kazaniyoruz, o otobüsü artik oraya göndermiyoruz. Tasarruf ediyoruz. Vatandas kazaniyor, çok daha fazla ve sik toplu tasima araciyla bulusuyor. Herkes kazaniyor. Çareyi ve çözümü kooperatifte bulduk. Ayni seyi kentsel dönüsümde yapiyoruz. Bugün 30 Ekim depreminin ikinci yil dönümü. Evlerini kaybedenlere kooperatif kurduruyoruz. Onlari k endi evlerinin müteahhidi haline getiriyoruz. Eger kooperatif kurarsaniz sadece dernek statüsünde kalmazsaniz, geleceginizle ilgili önemli bir adim atmis olursunuz. Bunu aklinizdan çikarmayin. Bu, geleceginizle ilgili önemli bir hareket imkani verecek size. Biz bunlari yapmaya devam edecegiz” ifadelerini kullandi.



Vicdani olan bir iktidar zamani
Baskan Soyer, yerelde daha fazla çözüm üretmeye, Izmir’de sokakta güvencesiz hayatini sürdüren insanlarin derdine derman olmaya devam edeceklerini belirterek sözlerine söyle tamamladi: “Ama sunu unutmayin yerel yönetimin gücü bir yere kadardir. Bu meselenin asil çözümü seçimle olur. Bu iktidarin degismesiyle yeni bir iktidarin gelmesiyle ve o iktidarin halktan, vicdandan, emekten yana bir iktidar olmasiyla olur. CHP çok uzun zamandir bu konuda emek veriyor. Bizim yerelde yaptigimiz çalismalar aslinda partinin merkezinde daha global sekilde yürütülüyor. Artik bu memlekette sasi bakmayan ve vicdani olan bir iktidar kurulacak.”



“Amerika’yi kesfetmeye gerek yok”
CHP Genel Baskan Yardimcisi Yüksel Taskin da, “Amerika’yi kesfetmeye gerek yok. Sorunlar var ve onlarla ilgili çözüm önerileri gelistirenler var. Sira helva yapmaya geldi. Ögrendiklerimizi hayata geçirmek için 6-7 ayimiz kaldi. Biz sosyal demokrat bir partiyiz. Temel üç ilkemiz var. Üretim ama istihdami arttiran üretim. Güvenceli istihdam. Bölüsüm. Yani sosyal adalet. Bu temel üç ilkeyle dünyaya baktiginiz zaman çözülemeyecek sorun yok” ifadelerini kullandi.



“Tunç Soyer bizim için sansti”
Izmir Seyyar Esnaf ve Sanatkarlar Meclisi Baskani Evren Laçin ise 2019 yerel seçimler sürecine deginerek “Tunç Soyer bizim için bir sansti. Arka sokaklardan bahsetti. Arka sokaklar burada. Biz örgütlenmeye basladigimizda bize yapamazsiniz demislerdi. 40 ilde bir araya geldik. Bu devam edecek” dedi.


Klaros Felsefe Akademisi Baskani Prof. Dr. Kamuran Elbeyoglu ise, “Tunç Soyer’e her seye ragmen kararlilikla arka sokaklarin, sokak emekçilerinin haklarini korudugu için tesekkür ediyorum” diye konustu.


CHP Esnaf ve Sanatkarlardan Sorumlu Genel Baskan Yardimcisi Veli Agbaba'nin video mesajinin da yayimlandigi çalistay kapsaminda yapilacak oturumlarda “Meslek Örgütleri Temsilcilerinin Gözünden Güvencesiz Emek” ve “Ekonomik, Sosyal ve Hukuki Yönleriyle Güvencesiz Sokak Emegi” konulari ele alinacak. CHP öncülügünde Izmir Seyyar Esnaf ve Sanatkarlar Meclisi tarafindan düzenlenen çalistay 2019’dan bu yana yapiliyor.


Salı 27.5 ° / 16.1 °
Çarşamba 23.5 ° / 16.2 °
Perşembe 23.4 ° / 16.3 °