Krizler Firsata Çevrilebilir

Izmir Ekonomi Üniversitesi (IEÜ) Isletme Fakültesinde görev yapan 17 akademisyenin, örnek bir çalismaya imza atarak bilgi ve tecrübelerini derledigi ‘Zor Dönemlerde Sirket Stratejileri’ kitabi çerçevesinde birikimleri EGIAD üyeleriyle bulustu.

Güncel 1.11.2022 10:03:00 0
Krizler Firsata Çevrilebilir

Izmir Ekonomi Üniversitesi (IEÜ) Isletme Fakültesinde görev yapan 17 akademisyenin, örnek bir çalismaya imza atarak bilgi ve tecrübelerini derledigi ‘Zor Dönemlerde Sirket Stratejileri’ kitabi çerçevesinde birikimleri EGIAD üyeleriyle bulustu. Pandeminin de etkisiyle dünya genelinde yasanan kriz ve sorunlarla basa çikabilme noktasinda sirketlere yönelik önemli tavsiyelerin yer aldigi kitapta yer alan öneriler EGIAD üyelerine aktarildi.  Finansman, markalasma, inovasyon, tedarik zinciri, teknoloji, perakende, lojistik, pazarlama ve sosyal ag stratejileri gibi sirketler için kilit noktada olan konulara deginilen toplantida özellikle pandemi dönemine bagli olarak meydana gelen degisimlere karsi sirketlerin hangi adimlari atmasi gerektigine iliskin detaylar degerlendirildi.

 

Toplantinin açilis konusmasini ve moderatörlügünü EGIAD Genel Sekreteri Prof. Dr. Fatih Dalkiliç’in yaptigi dernek merkezinde gerçeklesen toplantiya IEÜ Isletme Fakültesi Dekani Prof. Dr. Burcu Güneri Çangarli “Pandemi Sonrasi Liderlik ve Insan Kaynaklari Stratejileri”, Isletme Bölümü Ögretim Görevlisi Taylan Özgür Demirkaya “Pandemi Sonrasi Inovasyon Stratejileri”, Lojistik Yönetimi Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Aysu Göçer, Prof. Dr. Bengü Oflaç “Pandemi Sonrasi Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi Stratejileri” basliklari ile ayrintili bir sunum gerçeklestirdiler.

 

Açilis konusmasini yapan Prof. Dr. Fatih Dalkiliç, son yillarda insanlik adina yasanan en zor dönem olarak adlandirilan pandemi sürecinin etkilerinin bir nebze azalmis olduguna dikkat çekerek, “Normal hayatimiza büyük ölçüde döndük ama pandemiyle birlikte ortaya çikan hammadde, gida ve tedarik zincirindeki sikintilarin etkisini hala hissediyoruz. Geçtigimiz günlerde yayinlanan IMF raporu bu etkiyi ekonomik anlamda 2023’de daha sert hissedecegimizi söylüyor. Bizler isletmecilik egitimi alirken özellikle finans derslerinde krizlerin firsatlar da barindirdigini ögrendik. Isletmelerin krizleri bir dönüsüm firsatina çevirerek büyümeye devam ettikleri örnekleri sikça da duyuyoruz” dedi.

 

Liderlik ve insan kaynaklari yönetimi stratejileri, üretim ve operasyon stratejileri, pazarlama ve marka stratejileri, isletme finansman stratejileri, lojistik ve tedarik zinciri yönetimi stratejileri, perakende yönetimi stratejileri, inovasyon stratejileri, finansal teknoloji stratejileri, is birligi ve sosyal ag stratejilerine iliskin degerlendirmelerin yapildigi etkinlikte, IEÜ Isletme Fakültesi Dekani Prof. Dr. Burcu Güneri Çangarli, EGIAD Üyesi sirketlere uygulanabilir ipuçlari sundu. IEÜ Isletme Fakültesi Dekani Prof. Dr. Burcu Güneri Çangarli “Son yillarda yasanan en zor dönem olarak adlandirdigimiz pandemi süreci etkisini azaltti. Belki normal hayatimiza büyük oranda döndük ama pandemiyle baslayan hammadde, gida ve tedarik zincirindeki sikintilarin etkisini hala hissediyoruz. Isletmelerin yasadigi zor dönemleri atlatmalari için önerilerimiz rehber niteliginde olacaktir. Sadece Covid-19 pandemisi özelinde degil, önümüzdeki yillarda olusabilecek yeni sikintilara karsi da yol göstermeye özen gösterdik.” dedi.

 

IEÜ Isletme Bölümü Ögretim Görevlisi Taylan Özgür Demirkaya ise “Zor dönemlerin ve krizlerin en zarar verici faktörü, belirsizlik olarak karsimiza çikiyor. Böyle zamanlarda isletmeler, çevreden birçok karisik ve yüklü bilgiye maruz kalabiliyor. Pandemi gibi beklenmeyen krizler, isletmeler için zararlara sebep oldugu gibi önemli firsatlari da beraberinde getiriyor. Bugün bildigimiz ve ömürlerini basarili bir sekilde devam ettiren çogu küresel marka; savas, kitlik, pandemi ve finansal krizler çerçevesinde hayatina baslamisti. Birçok isletme, krizleri bir dönüsüm firsatina çevirerek büyümeye devam etti. Kriz dönemlerinde isletmelerin ilk yaptiklari; maliyet düsürme, isten çikarma, operasyonlari azaltma, inovasyon faaliyetlerini ve AR-GE’yi erteleme oluyor. Bu davranislarin olumlu sonuçlar getirdigini söylememiz zor olabilir. Bu yüzden kriz zamanlarinda isletmeye 360 derece bakmak gerekiyor” diye konustu.

 


Salı 27.5 ° / 16.1 °
Çarşamba 23.5 ° / 16.2 °
Perşembe 23.4 ° / 16.3 °