Propolis vücut direncini güçlendiriyor

Kovan ve kolonilerinin güvenligini saglamak amaciyla arilar tarafindan üretilen propolis, bagisiklik sisteminin güçlendirilmesine yardimci oluyor.

Sağlık 2.11.2022 11:56:00 0
Propolis vücut direncini güçlendiriyor

Kovan ve kolonilerinin güvenligini saglamak amaciyla arilar tarafindan üretilen propolis, bagisiklik sisteminin güçlendirilmesine yardimci oluyor. Propolis üzerine yapilan çalismalara göre propolisin birçok faydasinin bulundugunu belirten Anadolu Saglik Merkezi Iç Hastaliklari ve Nefroloji Uzmani Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, “Propolisin antiviral ve antibakteriyel etkisi hastalik olusturan mikroorganizmalarin olusmasini önlüyor. Ayrica antioksidan içerigi sayesinde bagisiklik sistemini destekleyen propolis, hastaliklara karsi vücut direncinin artmasina katkida bulunuyor. Propolis soguk alginligi, bademcik iltihabi, larenjit ve farenjit gibi üst solunum yolu hastaliklari basta olmak üzere birçok hastaliga karsi koruyucu” açiklamasinda bulundu.

 

Enfeksiyon, bakteri ve mantar olusumunu önleyici, antiviral özelliklere sahip olan propolis, arilarin kolonilerini hastaliklara karsi da koruyor. Propolis içerisinde B1, B2, B6, C ve E vitaminleri ile çinko, demir, bakir, mangan, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum gibi minerallerin bulundugunu söyleyen Anadolu Saglik Merkezi Iç Hastaliklari ve Nefroloji Uzmani Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, “Islenmemis propolisin balmumu içermesi sindirimini zorlastirir ve bu yüzden reçine benzeri besleyici kismindan ayristirilmasi için islenmesi gerekir. Propolisin islenmesi sirasinda ayrica bitki ve larva atiklarinin da temizlenmesi sindirimi kolay hale getirir” dedi.

 

Propolis yara iyilesmesini hizlandiriyor

Yapilan arastirmalarda, propolislerin basit yaralanmalarda, agiz sagliginda, inflamasyon, uçuk durumunda etkili oldugunun gösterildigini dile getiren Iç Hastaliklari ve Nefroloji Uzmani Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, “Diyabet hastaligina sahip bireylerde yaralar normalden daha yavas iyilesebiliyor. Bu kisilerde propolis, yeni hücre olusumunu uyarir ve yeni cildin büyümesine katki saglayarak yara iyilesme sürecini hizlandirir. Yara iyilesimi sirasinda bakterilerin de ölmesini saglayan propolis, enfeksiyonlari önlemede de yardimci” diye konustu. Propolis içerisinde bulunan antioksidanlarin, eklem iltihabi gibi hastaliklarin sebep oldugu inflamasyonu azalttigini vurgulayan Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, “Yapilan çalismalarda propolisin inflamasyona bagli olusan sisligi azalttigi ve inflamasyon olusumuna etki ettigi görülüyor. Propolisin genital bölgede veya agiz çevresinde olusan uçuklar üzerinde de etkisi var” açiklamasinda bulundu.

 

Propolis seyreltilerek kullanilmali

Islenmemis propolisin tahris edici özellige sahip oldugunu, bu yüzden de propolisin kullanilmadan önce mutlaka seyreltilmesi ve islenmesi gerektigini hatirlatan Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, “Islenen propolis, kullanim amaciyla kapsül veya tablet haline getirilebilir. Toz, konsantre sivi, surup gibi formlari da bulunan propolis ayni zamanda bogaz enfeksiyonlarinda ve üst solunum yolu hastaliklarinda antimikrobiyal özelliginin olmasi nedeniyle gargara ve pastil seklinde de kullanilabiliyor. Yara iyilesmesinde de önemli etkisi bulunan propolis, merhem halinde yara üzerine sürülebilir. Dis çürüklerinde kullanilmasi için dis macunlari içerisinde de kullanilabilir” dedi. Uçuk tedavisinde kullanilan propolisin krem veya merhem içerisinde yüzde 0.5 ya da yüzde 3 oraninda bulundugunu belirten Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, “Uçuk semptomlari basladigi günden sonra her gün, günde 5 defa dudak üzerine sürülerek kullanilabilir. Propolisin gargara formlarinin ise 7 gün boyunca günde 3 defa kullanilmasi önerilir” diye konustu.

 

Propolis kullanmadan önce dikkat edilmesi gereken 5 unsur

Tablet, kapsül veya surup gibi oral yolla kullanilan propolis, dogru kullanildiginda güvenlidir. Özellikle arilara ve ari ürünlerine alerjisi olan kisilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilecegi için dikkatli olunmali. Propolis içeren pastiller tahris ve agiz ülserlerine neden olabilir, bu yüzden dikkatli kullanilmasi gerekir. Cilt yolu ile uygulanan merhem veya damla seklindeki propolis içeren ürünler de güvenli bir sekilde kullanilabilir. Ayni sekilde arilara veya bal, polen gibi ari ürünlerine alerjisi olan kisilerde alerjik reaksiyonlar olusturabilecegi için cilt üzerinde kullanilirken dikkatli olunmali. Gebelikte propolisin güvenli kullanilabildigine dair yeterli bilgi olmadigi için kullanilmadan önce mutlaka doktora danisilmasi önerilir. Tablet veya kapsül gibi oral alinan propolis emziren kisilerde güvenli bir sekilde kullanilabilir. Yapilan arastirmalarda 300 mg günlük dozda alinan propolisin 10 aya kadar güvenle kullanilabilecegi görülmüstür. Bu yüzden emziren annelerin daha yüksek doz kullanimindan kaçinmalari önerilir. Bazi uzmanlar ve arastirmacilar astim hastalarinda propolis kullaniminin tehlikeli olabilecegini belirtiyor. Özellikle propolis içerisinde bulunan bazi maddelerin astimi daha çok tetikledigi ve kötülestirdigi söyleniyor. Bu yüzden astim hastalarinda propolis kullanilmasi önerilmez. Astim sorunu olan bireylerin propolis kullanmadan önce alerji testi yaptirmalari ve sonucuna göre propolis kullanmalari gerekir. Kanama bozuklugu olan hastalarin propolis kullanmasi kanama riskini artirabilir. Özellikle propolis içerisinde bulunan bir kimyasal kan pihtilasmasini yavaslatabiliyor. Bu yüzden kanama bozuklugu olan hastalarda propolis dikkatli bir sekilde kullaniliyor. Ayrica cerrahi islem planlanan hastalarda ameliyat sirasinda ve sonrasinda olusabilecek kanama riskini artirabilecegi için islemden en az 2 hafta önce propolis kullanimi sonlandirilmali. Bal, kozalakli agaçlar, kavak agaci ve Peru balsamina karsi alerjisi olan hastalarin propolis kullanmamalari gerekir. Genel bir kural olarak propolis ve diger tüm ari ürünleri, 2 yas alti çocuklarda kullanilmamali.


Perşembe 28.8 ° / 18.3 °
Cuma 30.8 ° / 19.8 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °