Türkiye’deki kadinlar en çok saç dökülmesinden sikayetçi

Dyson, 2022 Yili Küresel Saç Arastirmasi Sonuçlarini Açikladi!

Yaşam 2.11.2022 11:23:00 0
Türkiye’deki kadinlar en çok saç dökülmesinden sikayetçi

Dyson, 2022 Yili Küresel Saç Arastirmasi Sonuçlarini Açikladi!

 

Dyson, dünya çapinda çok büyük bir arastirma yaparak, kullanicilarin saç konusundaki algisini, aliskanliklarini ortaya koyarken, onlarin saça yönelik tutumlarini anlamaya yönelik sonuçlar elde etti.  Dünya çapinda 23 pazarda ve 23.000 katilimciyla gerçeklestirilen ve Türkiye’nin de dahil oldugu arastirmada, Türkiye'de yasayanlarin saç tiplerine ve sekillendirme aliskanliklarina iliskin çarpici detaylar tespit edildi.

 

Arastirma, mühendislerin saçi daha iyi anlamasini sagliyor

Dyson'in, dört Teknoloji Kampüsünde 6.000 mühendis ve bilim insaninin yüzlerce laboratuvara erisimi bulunurken; bu alanlar, günün 24 saati yeni fikirlerin ve teknolojilerin titizlikle test edilmesine olanak taniyor. Dyson'in tüm saç tiplerine nasil bakim yapilmasi gerektigini anlamasi ve saç sekillendirmenin daha iyi, daha saglikli yollarini belirlemeye devam etmesi için mühendisler test düzenekleri gelistiriyor ve son teknoloji ekipmanlar kullaniyor. Taramali elektron mikroskoplari, termal kameralar ve hava akimi lazer duman makineleri gibi teknolojiler, mühendislerin saç hasarinin etkisini, dünyadaki tüm saç tiplerini ve yüksek hizli hava akisinin etkilerini daha iyi anlamalarina yardimci oluyor. Saçin yani sira kullanicilari anlamak, saç bilimi ve arastirmalariyla desteklenen Dyson tasarim sürecinin en önemli parçalarindan biri olmaya devam ediyor. 

 

Küresel çapta yapilan arastirmaya göre, her 10 katilimcidan 7'si saçlarinin hasarli oldugunu söylerken, kepek, saç dökülmesi, kirilma, kirik uçlar ve kabarmaya yatkinlik en önemli sorunlar olarak öne çikiyor. Türkiye'den arastirmaya katilan kadinlarin yüzde 36'si saçinin az yiprandigini, yüzde 26'si yipranmadigini düsünürken sadece yüzde 5'i çok yiprandigini düsündügünü belirtiyor. En çok hangi sorunlari yasadiklari soruldugunda ise yüzde 41'i saç dökülmesi, yüzde 32'si saç kirilmasi, yüzde 28'i kepek, yüzde 25’i kirilma ve yüzde 25’i yaglanma sorunu yasadigini söylüyor. 

 

Dyson Kidemli Saç Bilimcisi Rob Smith konuya iliskin açiklamasinda, "Kepek, saç dökülmesi ve beyazlayan saçlar hasar biçimleri degil, kafa derisi ve saçin uzamasiyla ilgili sorunlardir. Saç hasari, saç kütikülünün ve korteksinin parçalanmasi anlamina gelir ve bu da saçinizin elektriklenmis ve mat görünmesine veya koparak dökülmesine yol açabilir. Saglikli saçlara kavusmanin en iyi yolu, hasarin nedenlerini önlemek ve maruziyeti en aza indirmektir. Buna saçi zayiflatan ve kirilmaya ve kirik uçlara daha yatkin hale getiren asiri isi da dahildir." diyor.

 

Türkiye’deki katilimcilarin yüzde 83’ü yipranmis olmasina ragmen saçlarinin saglikli oldugunu düsünüyor

 

Tüm ülkelerdeki katilimcilarin yüzde 67'si yipranmis olmasina ragmen saçlarinin saglikli oldugunu düsünüyor ve 'saglikli' saçin nasil göründügünü ve nasil hissettirdigini; parlak (yüzde 36), pürüzsüz (yüzde 29) olarak tanimlayip, saglikli bir kafa derisiyle (yüzde 26) iliskilendiriyor. Türkiye’ye baktigimizdaysa katilimcilarin yüzde 83’ü yipranmis olmasina ragmen saçlarinin saglikli oldugunu düsünürken, 'saglikli' saçin nasil göründügünü ve nasil hissettirdigini; parlak (yüzde 48), kabarik (yüzde 42) ve hacimli (yüzde 36) olarak tanimliyor.

 

Türkiye’de yasayan kadin katilimcilar, en yaygin saç veya kafa derisi sorunlari yasiyor. Bunlarin, yüzde 41’i saç dökülmesi sorunu yasarken, yüzde 69’u kafa derisi konusunda endise duyuyor. 

 

Dyson küresel saç arastirmasi, her 10 kisiden 8'inin saçlarini her gün veya iki günde bir yikadigini ortaya koyuyor. Türkiye’de yasayan kadin katilimcilarin ise her 10 kisiden 9'u saçlarini her gün ya da 2 günde bir yikiyor. (yüzde 93) Erkeklerin aliskanliklarina bakildiginda ise 10 kisiden 6’sinin günde bir veya birden fazla kez saçini yikadigi görülüyor.  Erkeklerin özellikle saçlarini sabah yikamayi tercih ettikleri gözlemleniyor. 

 

Dyson Kidemli Saç Bilimcisi Rob Smith, "Saçinizi ne siklikta yikayacaginiz saç tipinize, aktivite düzeyinize ve bulundugunuz ortama baglidir. Asiri yikama çok zarar verici olabilir, saç derisini dogal yaglardan arindirirken saçi kuru birakir. Genel olarak, saçiniz veya saç deriniz ne kadar yagliysa, saçinizi o kadar sik yikamayi düsünebilirsiniz. Düz saçlar yag birikimi nedeniyle daha kolay gevseyebilirken, dalgalar, bukleler ve kivircikliklar yagi emerek daha az yikama gerektirir. Saç derinize karsi nazik olun ve saç tipinize uygun sampuanlar kullanin. Çevrenizdeki kirlilik seviyelerini göz önünde bulundurun, kirlilik ve ultraviyole elementlerinin birlesimi saç hasarinin artmasina neden olabileceginden saçinizi yikayin." diye ekliyor. 

 

Pandemi Ile Degisen Saç Aliskanliklari

Arastirmaya katilan her 10 kullanicidan 6'si evde sekillendirme aliskanliklarini degistirdigini, saçlarini daha az sekillendirdigini (yüzde 17) ve daha az saç ürünü kullandigin (yüzde 9) belirtirken, en az yüzde 20'si ise pandemi öncesi rutinlerine geri döndügünü söylüyor. Türkiye’de ise her 10 kisiden 7'sinin pandemi sirasinda stil davranislarinin degistigi, saçlarini daha az sekillendirdigi (yüzde 14), daha fazla yikadigi (yüzde 13) ve daha az saç ürünü kullandigi (yüzde 6) görülüyor. Katilimcilarin yüzde 33’ünün su anda her zamanki rutinlerine geri döndügü izleniyor.

 

Özellikle Amerika ve Asya-Pasifik’te yasayan kadinlarin yüzde 36’sinin daha düz ve dogal stilleri tercih ettigi tespit edilirken, Türkiye’de yasayan kadin katilimcilarin ise yüzde 54’ü saçlarini tamamen düz, yüzde 54’ü dogal ve yüzde 50’sinin hafif dalgali seklinde sekillendirmeyi tercih ettigi görülüyor.

 

Dünya genelinde saç sekillendirmenin en yaygin nedenlerine bakildiginda ise yüzde 33’ün arkadaslariyla bulusma’dan, yüzde 33’ün de ise gitmeden önce saç sekillendirdigini söylerken, Türkiye’de yasayan kadin katilimcilarin yüzde 41’i kurutmadan hemen sonra/sirasinda, yüzde 32’si arkadaslarla bulusmadan önce ve  yüzde 30’u ise gitmeden saç sekillendirdigini söylüyor.

 

En çok tercih edilen sekillendirici: Saç Kurutma Makinesi

Saç kurutma makinesi yüzde 76 oraninda dünya genelinde en yaygin kullanilan saç sekillendirme aleti olarak ön plana çikiyor. Türkiye’deki kadin kullanicilarin ise yüzde 93’ünün saç kurutma makinesini genele göre daha fazla kullandigi görülüyor. Katilimcilarin yüzde 83’ü de isinin saçlara verdigi zarar konusunda endiseli. Erkekler ise yüzde 70 oranla kadinlara kiyasla isinin saça verdigi zarar konusunda daha az endiseli görünüyor. 

 

En çok kullanilan sekillendirme ürünleri ve kullanim sikligi

Arastirmaya göre saç kremi en çok kullanilan saç ürünü ve tüm bölgelerdeki katilimcilarin yaklasik yarisi saç kremi kullaniyor. En çok kullanilan ikinci saç ürünü yüzde 43 oraninda saç serumu. Üçüncü sirada yüzde 39 ile saç sabitleyici ürünler yer alirken, bu ürün yüzde 44 oraninda en çok Amerika'da kullaniliyor. Türkiye'deki yasayan kadinlara bakildiginda ise yüzde 50’nin üzerinde bir oranla en çok; saç serumu, saç spreyi, hacimlendirici sprey, nemlendirici ürün, durulanan standart saç kremi ve saç onarici kullandiklari görülüyor. 

 

Kullanim sikligina bakildiginda, saç tutucu sprey, nemlendirici ürünler, parlaklik arttiricilar ve standart saç kremlerinin haftada en az 3-4 kez olmak üzere en sik kullanilan saç ürünleri oldugu ortaya çikiyor. Türkiye’deki kullanim sikligina bakildiginda, yüzde 32’sinin isi koruma ürünü, yüzde 34’ünün saç sabitleyici spreyi, yüzde 32’sinin hacimlendirici ürün, yüzde 30’unun nemlendirici ürün, yüzde 31’in parlaklik arttirici ve pürüzsüzlestirici ürünleri her gün kullandigi görülüyor.

 

Saç Bilimi Istatistikleri: 

Her saç telinin kendi siniri, kan kaynagi ve kasi vardir.  Bir saç teli 2 kg'a kadar agirlik tasiyabilir.  Saç, kafa derisini terk ettiginde ölür; bir kez hasar gorse bile iyilesemez.  Asiri isi saçtaki keratin tellerinin seklini degistirir  150°C'nin üzerinde a-keratin yavasça ß-keratine dönüsür ve bu da zamanla saçi daha zayif ve daha az elastik hale getirir.  Her yil insanlarda yaklasik 11 km saç uzar. Ortalama bir insan kafasinda 80.000 - 150.000 saç teli bulunur. Saç, kemik iliginden sonra vücutta en hizli büyüyen ikinci dokudur.  Parlak saçlar saglikli saçlardir. Saglikli saç telleri isigi daha fazla yansitirken, yipranmis saçlardaki gözenekler isigi her yere dagitir ve parlakligi azaltir.  Asya bölgesindeki saç tipleri Bati bölgesindeki saç tiplerinden daha kalindir. Kalin saçlar, her bir saç teli daha genis oldugu için stilleri daha iyi tutar. Bununla birlikte, kabarmaya egilimli olabilir ve bu nedenle sekillendirilmesi daha zordur. 


Cumartesi 22.8 ° / 12.4 °
Pazar 23.5 ° / 12.9 °
Pazartesi 24.9 ° / 11.7 °