YÜKSEL DURAK YAZDI; TARAFTAR GÖZÜYLE SÜPER LIG 12. HAFTA (28-31 Ekim 2022)

“GEMILERI YAKMAK” CUMHURIYETIMIZIN 99. Yas gününü coskuyla kutladigimiz bugünler ligin 12. Haftasina denk geldi. Bütün stadyumlarda bayramimiz kutlandi. Bütün bunlarin arasinda Baskent temsilcisinin formasi dikkatimi çekti. 100. Yil logosunun he

Güncel 2.11.2022 12:09:00 0
YÜKSEL DURAK YAZDI; TARAFTAR GÖZÜYLE SÜPER LIG 12. HAFTA (28-31 Ekim 2022)

12. haftaya teknik direktör degisiklikleriyle girdik. Besiktas’ta isler bir türlü düzelmiyor ve istenilen futbol oynanmiyordu. Ancak yönetim kararlilikla teknik direktörlerinin arkasinda oldugunu açikliyordu. Ancak ülkemizde bu söz tehlikeliydi ve adi geçen hocalar takimlarinda üç günden fazla duramiyordu.

Hatay maglubiyetinin ardindan yönetim Valerian Ismael ile yollarin ayrildigini açikladi ve Senol Günes takimin basina getirildi. Senol Günes, Besiktas’ta ikinci dönemine Ümraniye maçi ile basladi.

 

Sikintili bir baska takim ise hiç süphesiz Galatasaray ve onun hocasi Okan Buruk’tu. Geçen 10 haftada sansizliklar ve büyük hakem/VAR hatalari takimin yakasindan düsmemisti. Dolayisiyla takim bir türlü uzun süren seri galibiyetler alamadi. Büyük transferler ve yildizlara ragmen arzu edilen oyun oynanamiyor ve gol atmada büyük sikintilar yasaniyordu. Tehlike çanlari Okan Buruk’un kulaklarinda çaliyordu.

Oysa Okan Buruk, Akhisar’da çok iyi bir performans sergilemis, Rize’de ise mütevazi takimina ragmen cesur ve iyi futbol oynatmisti. Hoca’nin Basaksehir’le sampiyonlugu da vardi. 

Oralarda cesurdu hoca, yenilmekten korkmuyordu. Ama GS’de isler öyle yürümüyordu anlasilan. 

 

Korkunun ecele faydasi olmadigi sözümüz meshurdur. Öyle ise Okan Buruk gemileri yakmak zorundadir. Her seyi göze alarak Rize’de oynattigi futbolun daha iyisini GS’ye oynatmak zorundadir. Basari gelecekse ancak bundan sonra gelebilirdi. Ismael bir maçtan sonra gitmisti iste.

 

Ali Koç’un takimina getirdigi hocanin ismini futbol camiasinda hemen herkes bilirdi fakat hocanin özellikle Avrupa’da lig haricinde çok büyük basarisi yoktu. Ali Koç’un belki de son sansi olan Jorge Jesus, Türkiye’ye gelirken ya gemileri yakmisti ya da gemisi yoktu. 

10 haftalik periyot gösterdi ki hocanin aradigi lig Süper Lig’mis. Oyuncu degisikliklerini çok iyi kullanan Portekizlinin oynattigi oyun, tarafli tarafsiz herkesin begenisini kazandi. Sampiyonlar Ligi ön elemesini saymazsak Hoca, Avrupa’da da çok iyi is çikardi. Kazanmaktan baska sonuç düsünmeyen FB gole doymuyordu.

 

28 Ekim 2022/Cuma

 

“VAR” VARMIS...

VAVACARS FATIH KARAGÜMRÜK-GALATASARAY A.S.: 0-2

Goller: 60’-Emre Tasdemir, 85’-Juan Mata (GS)

 

Pirlo’nun kafasinda muhtemelen “Catenaccio” olmaliydi. “Kapi kilidi” manasina gelen Catenaccio, Italyan savunma futbolunun dünyadaki örnegidir. Maçin baslama düdügü ile birlikte görüldü ki ev sahibinin rakip yari saha ile pek isi yoktu. Bununla birlikte 33. Dakikada Adnan Ugur kirmizi kartla oyun disi kalinca Karagümrük tamamen ceza sahasinda kaldi.

Adnan topa müdahale etmek isterken talihsiz bir sekilde ayaginin tabani, Torreira’nin bileginin üstüne geldi. Hakem gösterdigi sari karti, VAR uyarisindan sonra kirmiziya çevirdi. Bu, bu yil VAR/Hakem is birliginin GS lehine verdigi ilk karar olarak kayitlara geçti.

 

Bu dakikadan itibaren oyun Karagümrük defansi, daha dogrusu kaleci Viviano ile GS arasinda oynanmaya basladi. 

GS tam 35 sut atti. Bir kismi defanstan dönen bu sutlarin 12’si kaleyi bulurken Viviano 10 kurtaris yapti. Fazlasiyla pozisyon buldu GS, ancak gol çok geç geldi. 

Ve 0-1’de Karagümrük’ün atabilecegi bir gol maçi büyük sikintiya dönüstürebilirdi.

Mata’nin attigi golde 10 numara akli vardi. Kaleciden dönen topa dogrudan vursa Viviano bir kurtaris daha yapabilirdi. Ispanyol topa vurmadan bir adim eksiltti ve yatan kalecinin üstünden asirdi topu. 

 

Bu arada GS’nin iptal edilen 2 golünde, futbolun dogasi geregi gol karari çikmasi gerektigini düsünüyorum. Ayrica Diagne’nin Icardi’ye müdahalesinde penalti karari daha dogru olurdu.

 

Kerem Aktürkoglu, Yunus Akgün, Milot Rashica ve Baris Alper Yilmaz... Özellikleri birbirine benzeyen dört oyuncu. Hem daha fazla katki almak ve hem de oyunculari sürekli formda tutmak için 45’er dakika süre verilse nasil olur acaba?

 

Önümüzdeki iki hafta; Besiktas ve Basaksehir maçlari GS için çok önemli bir viraj. Dünya Kupasi öncesi bu 2 maç çok seye gebe...  

 

29 Ekim 2022/Cumartesi

 

YINE HAKEMLER, YINE VAR

ARABAM.COM KONYASPOR-KASIMPASA A.S.: 1-1

Goller: 82’-Guilherme (Konya), 50’-Hajradinovic (Kasimpasa)

 

Konya çok zorlamasina ragmen kurtardigi 1 puana sevinmek zorunda kaldi. Konya Teknik Direktörü Ilhan Palut’un VAR ve hakem açiklamalari ilgi çekiciydi.

 

CORENDON ALANYASPOR-GAZIANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.S.: 2-0

Goller: 21’-Fer, 53’-Balkovec

 

Alanya, GS maçinin “sutörü” Balkovac’in 1 gol attigi maçi kazandi. Gaziantep’in maçin büyük bir bölümünde “umarsiz” oyunu dikkat çekiciydi.

 

30 Ekim 2022/Pazar

 

 

“CUMHURIYET’IN GÜCÜ ANKARAGÜCÜ”

MKE ANKARAGÜCÜATAKAS HATAYSPOR: 4-1

Goller: 3’-Beridze, 61’-Taylan Antalyali, 69’-Ali Sowe, 90+2’-Diack (Ankaragücü)

86’ (P)-El Kaabi

 

Besiktas maçinda yenilgiye karsi müthis bir direnis gösteren Volkan Demirel ve Hatay, bu maçta dogrusu çok kolay havlu atti.

Ev sahibinde Ömer Erdogan, futbol anlayisini takimina oturtmaya basladi. Bunda en büyük yardimcilari Tolga Cigerci ve Taylan Antalyali oluyor elbette. Ikili bu maçta da çok çaliskandi.

Ancak maçin en iyisi Baskent ekibinden Pedrinho oldu.

Hatay’in en iyisi kalecisiydi (Erce Kardesler, 4 gol yemesine ragmen), ki durum maçin önemli göstergesiydi. 

 

“GÜNES’LI GÜNLER BASLADI (MI?)”

BESIKTAS A.S.-HANGIKREDI ÜMRANIYESPOR: 5-2

Goller: 5’ (P) ve 62’-Cenk Tosun, 33’ ve 78’-Weghorst, 48’-Tayyip Talha Sanuç (BJK)

45’-Del Valle, 57’-Avounou (Ümraniye)

 

Senol Günes kaleye Mert Günok’u koymustu. Orta sahayi Salih Uçan, Souza ve Gedson ile kurmus, Dele Alli’den vazgeçmemisti. Forvette Weghorst’un yanina Cenk Tosun’u tercih etmisti. 

Hakemin baslama düdügü, Ümraniye için kâbusun baslamasi oldu. Konuk takim 5 dakika boyunca neye ugradigini sasirdi. Ve 5’te saçma bir penaltidan (dogru karar) Cenk’in penalti golü gelince ev sahibinin farka gitmesi isten bile degildi. Ancak devre 2-1 bitince acaba sorusu akillara geldi.

Devreye 3 degisiklikle baslayan Günes, bunun karsiligini 5 gollü bir galibiyet elde ederek aldi. Elbette Hoca’nin elinde sihirli degnek yoktu ama takimini büyük takim refleksiyle oynatti ve taraftarinin coskusuyla GS maçi öncesi moral buldu. 

Besiktas’ta herkes elinden gelenin en iyisini yaparken Cenk bir adim öne çikti. 

Ümraniye’de son haftalarin formda ismi Umut Nayir çok etkisiz kalirken Geraldo hayli etkili oldu.

Ümraniye’de takim savunmasinda hatalarin yani sira bireysel hatalar da göze çarpti.

 

“SON DÜDÜKTEN ÖNCE MAÇI BITMEZ...” 

YUKATEL KAYSERISPOR-ADANA DEMIRSPOR A.S.: 2-2

Goller: 67’-Gavranovic, 82’-Cardoso (Kayseri)/12’-Ndiaye, 65’-Onyekuru (ADS)

 

Konuk takim iyi basladigi maçta erken gol buldu ve 2-0’lik avantaji yakaladi. Ancak maç 2-0’a gelince ADS’li oyuncular maçi bitirip antrenman havasina döndüler. Buna ragmen bulduklari net firsatlari degerlendiremediler.

Montella’da maçi kafasinda bitirmis olmali ki 72’de oyuna giren Emrah Bassan’i göremedi ve önlem alamadi.

Çagdas Atan, oyuncu degisiklikleri ve oyuncularin maglubiyeti kabul etmemeleri, onlara 2 gol ve 1 puan getirdi. 

ADS’de Belhanda yine iyiyken maçin adami Emrah oldu.

 

“JESUS’UN SAMPIYONLUK HIKAYESI”

ISTANBULSPOR A.S.-FENERBAHÇE A.S.: 2-5

Goller: 48’ ve 67’-Topalli/18’ (P), 49’ ve 88’-Batshuayi, 36’-Irfan Can, 86’-Valencia (FB)

 

Istanbul yeni hocasi Fatih Tekke ile maça çikti. Fatih Hoca, kör gözüm parmagina kapanmaktansa farki göze alarak oyuna ortak olmayi tercih etti. Bu bize keyifli bir maç seyretme imkâni verdi. 

Ev sahibi 7 kez ofsaytta düsmesine ragmen FB’nin bu taktigini zaman zaman kirdi ve 2 gol atmayi basardi. 

Ama Hoca’nin asil problemi savunmasiydi. Hos konuk takim da bu maçta önemli defans hatalari yapti.

Maçta ilk gol (BJK maçinda oldugu gibi) yine saçma bir penaltidan (dogru karar) geldi.

 

Hiç süphesiz sezona damgasini vuran Jesus, sampiyonluk hikayesi yaziyor. Hoca takimini fevkalade yönetiyor. Oynayan oynamayan oyuncularini çok iyi yönetiyor. Taraftarini çok iyi yönetiyor. Medyayi yönetiyor. Hakemlerle asla polemige, tartismaya girmiyor. 

Bazen çok sert, bazen sevecen, çogunlukla müthis bir disiplin, yeri geldiginde sefkatli bir baba...

 

Uzun, çok uzun yillar boyunca, belki de tarihi boyunca FB yönetiminin bu derece sessiz ve sakin olduguna taniklik etmedik. FB yönetimi diye bir yönetim yok sanki. 

 

FB hasret kaldigi sampiyonluga rekorlar kirarak ulasirsa kimse sasirmayacak ancak en çok merak edilen ve beklenen sinav Avrupa... En azindan bu yil için Jesus’un test edilecegi kulvar UEFA Avrupa Ligi olacak.

 

Elbette üçleme yapinca maçin adami olmak hak oluyor. Batshuayi’yi tebrik ediyoruz. Buna karsin Emre Mor fazlasiyla hareketliydi. Özellikle orta sahaya çok yardimci olan oyuncu, Istanbul’un dengesini bozan adamlarin basinda geldi.

 

FB’nin 10 numarayi verdigi futbolcusu Arda Güler için Jesus’un bir sans oldugunu önceki haftalarda yazmistik lakin Arda’nin süre almamasi pek hos degil. Türk futbolu için Jesus’un Arda’ya süre vermesini istiyoruz... 

 

31 Ekim 2022/Pazartesi

 

 

“EMIN VE RAHAT”

MEDIPOL BASAKSEHIR FK-BITEXEN GIRESUNSPOR: 3-1

Goller: 38’-Ndayishimiye, 65’-Keny, 76’-Ömer Ali Sahiner/80’-Serginho

 

Basaksehirli futbolcular mecburen oynar gibiydiler. Buna ragmen maçi çok rahat kazandilar. Giresun fazlasiyla pasif kaldigi maçta yenilgiyi bastan kabul etmis göründü. 

Maçin en iyisi bir de gol atan Ndayishimiye oldu.

 

“YÜKSELENLERIN ÇARPISMASI”

DEMIR GRUP SIVASSPOR-FRAPORT TAV ANTALYASPOR: 0-2

Goller: 18’ (KK)- Erdogan Yesilyurt, 24’-Wright

 

Kötü günlerden sonra toparlanma asamasina geçen iki takim Sivas’ta karsi karsiya geldiklerinde beraberlik kimseyi sasirtmazdi. Ancak konuk takim maça çok iyi basladi. Nuri Sahin’in takimi, tam bir takim hüviyetindeydi. Erken gollerle öne geçme avantajini da çok iyi kullandilar.

Buna karsin Sivas durgun bir günündeydi. Basta Erdogan Yesilyurt ve Gradel olmak üzere hiçbir futbolcu istedigini sahaya koyamadi. Bunda komple bir sansizlik söz konusu olabilecegi gibi bir baski da olabilir. 

Sivasli taraftarlarin sezon basindan buyana devam eden sabir sinavini göz ardi etmemek gerek fakat bu takim ve degerli hocasi, kolayca harcanmamali...

   

DEGERLENDIRME:

 

Haftanin Maçi BJK-Ümraniye

Istanbul-FB

Haftanin Iyi Maçlari Ankaragücü-Hatay

Sivas-Antalya

Haftanin Heyecani Kayseri-ADS maçi 

Haftanin Takimi Yine yok... Fakat haftanin maçi ve iyi maçlarini oynayan takimlari tebrik etmek gerekir.

Haftanin Futbolcusu Batshuayi

Haftanin Performanslari Cenk Tosun (BJK), Ferdi Kadioglu (FB), Geraldo (Ümraniye), Rashica (GS) 

 

Haftanin Golü Yok.

Irfan Can Kahveci (FB), Guilherme (Konya) ve Balkovec (Alanya) sik gollere imza atti.

Haftanin Pozisyonu Karagümrük’ten Adnan Ugur’un atilmasi.

Kayseri-ADS maçinda Emre Akbaba’nin uyluk kemigine basilmasinin tamamen cezasiz kalmasi (Ayagi kirilabilirdi oyuncunun)

FB ve BJK maçlarinda yasanan pozisyon ve skor benzerlikleri.

Haftanin Demeci Batshuayi (FB): Ben hocayi bir polis olarak gördügümü söyleyebilirim. Çünkü kendisi bir düzen insani. Çok kati ve her seyin mükemmel olmasini isteyen bir karakteri var. Bizlerden de bunu sürekli isteyen bir insan...

Haftanin Talihsizi Montella-ADS (Rahat ve farkli kazanacagi maçi berabere bitirmesi)

Haftanin Çirkini Sakatlik numarasi yapan futbolcular... Gina geldi.

Hatayli genç oyuncu (20 yasinda) Bertug Özgür Yildirim’i uyarmak gerek... Penalti pozisyonunda hâl ve hareketleri ziyadesiyle çirkindi.

Hakem/VAR performansi genel anlamda çok sikintili olmasina karsin skorlarin arkasinda gizli kaldi. 

Haftanin Hakemi Yok

 

HAFTANIN NOTLARI:

 

*Kaliteyi hepten kaçirdik. Tempo da genel anlamda düsük kaldi.

*Gollerin yine çogunlukla bireysel hatalardan ve yerlesim hatalarindan gelmesi kalitesizligin önemli bir göstergesi... Belli bir noktadan sonra kalite istiyor taraftar. 

*Bir maçla lider olma ihtimali ortadan kalkti. 

*Federasyonun “sakatlik numarasi” yapan futbolculara hiçbir yaptiriminin olmamasi hayret verici.


Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °
Pazar 31.5 ° / 19.5 °